Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kam sa hrabeš, počul z lavičky. Odpísal majstrov sveta

Arrivederci Italia! V Ellis Parku v Johannesburgu sa svet lúčil s talianskymi futbalistami.

24.06.2020 08:00
vittek Foto: ,
Róbert Vittek. Slovenský kanonier zostrelil pred desiatimi rokmi Talianov dvomi gólmi.
debata (3)

Bolo jasné, že na majstrovstvách sveta 2010 v Afrike už titul spred štyroch rokov neobhája. Kto by si bol pomyslel, že o prvotriednu senzáciu sa postará nováčik na šampionáte Slovensko?!

Zápas o všetko zvládlo malé Slovensko

„Radujte sa z futbalu, to ostatné sú len ľudské vzťahy,“ zaznela pamätná veta trénera Vladimíra Weissa po nečakanej výhre nad Talianskom 3:2.

V tomto odkaze boli zakódované dva momenty. Obrovská úľava a eufória z veľkého úspechu, ale aj napäté chvíle, ktoré sa odohrávali pred rozhodujúcim súbojom v skupine.

„Boli sme pod obrovským tlakom, napriek tomu sme podali výborný výkon,“ pochválil zverencov Weiss.

Zostrih zo zápasu Slovensko - Taliansko.

Stretnutie dostalo rýchlo nálepku. Bol to jednoducho zápas „o všetko“. Buď alebo. Pre oboch. Kto ho nezvládne, môže si kupovať letenky domov.

Futbalový svet to mal jasné. Malé Slovensko, ktoré oba úvodné zápasy zbabralo, nemôže predsa vypoklonkovať z turnaja superveľmoc. Nik nebral do úvahy, že ani Taliani neboli očividne vo svojej koži. Predtým dva razy len remizovali 1:1.

Lenže koľkokrát sa tradičný účastník šampionátov a trojnásobný majster sveta dokázal na poslednú chvíľu z takejto ošemetnej situácie vyhrabať?!

Mlčiaci víťazi vytiahli rezervy

V slovenskej výprave vládla nálada pod psa. Po premiérovom súboji na MS svietila na tabuli remíza 1:1. Slováci sa však tvárili akoby prehrali a Novozélanďania zasa oslavovali, akoby sa práve stali svetovými šampiónmi.

Weissov tím mal pocit, že historické víťazstvo je už v suchu, viedol po Vittekovom góle 1:0. Ale v nadstavenom čase, v 93. minúte, priletela do slovenskej šestnástky vysoká lopta a obranca Winston Reid urobil súperovi škrt cez rozpočet – 1:1. Druhý zápas v F-skupine s Paraguajom definitívne nabúral pohodu v slovenskom tábore. Postarala sa o to prehra 0:2 a aj slabý výkon.

Zostrih zo zápasu Slovensko - Paraguaj.

Priniesla ostrú kritiku. Medzi trénerom a hráčmi na jednej strane a zástupcami médií sa iskrilo, padali aj silné slová. Weissa o to viac potešilo, ako mužstvo zareagovalo na ihrisku.

Slováci sa obdivuhodne pozbierali. Vytiahli z tajných rezerv všetky tromfy. V Ellis Parku sa ocitli v najvyššom bode svojej kariéry. Ale nahodili bobríka mlčania a bez jediného slova prešli mixzónou. Tesne po najväčšom triumfe sa nepodelili o veľkú radosť. V to popoludnie pred desiatimi rokmi sa so slovenskými médiami nebavili.

„Boli presvedčení, že kritika ich výkonov v minulých zápasoch nebola primeraná,“ vysvetlil Weiss nezvyčajný protest.

Vittek chcel rozkrájať cenu

Slovenský tím podal perfektný kolektívny výkon, nemal slabinu. A v jeho strede boli 24. júna 2010 aj dvaja hrdinovia.

Róbert Vittek podlomil kolená šampiónom dvoma gólmi. Vyhlásili ho za najlepšieho hráča stretnutia, zúčastnil sa sa aj na oficiálnej tlačovej besede.

„Cena, ktorú som dostal, patrí všetkým," vyhlásil. „Nielen spoluhráčom, ale celému realizačnému tímu. Najradšej by som ju rozkrájal na drobné kúsky a dal z nej každému. Všetci sme boli skvelí, ja som bol len v pravý čas na správnom mieste.“

Zamyslený slovenský tréner Vladimír Weiss počas...
Vladimír Weiss Zamyslený slovenský tréner Vladimír Weiss počas MS v Južnej Afrike.

Za najlepšieho hráča ho vyhlásili už po zápase s Novým Zélandom. „Dokázali sme, že sme silný kolektív, ktorý sa po troch náročných dňoch dal dokopy a bol lepším mužstvom ako majster sveta."

Až s odstupom času si naplno uvedomil, čo sa mu v Afrike podarilo. „Užil som si každý zápas, štart na šampionáte bol pre nás výnimočnou udalosťou. Ale súboj s Talianskom bol určite najpamätnejší. Aj preto, že bol rozhodujúci. Platí to aj v mojom prípade. Je to míľnik v kariére, na ktorý nikdy nezabudnem,“ spomína útočník, ktorý napokon ukončil turnaj so štyrmi gólmi a stal sa najúspešnejším slovenským strelcom na majstrovstvách sve­ta.

Zariadil to Weissov žolík

Ani dva Vittekove góly napokon nemuseli stačiť. Squadra azzurra rozpútala v posledných dvadsiatich minútach pred slovenskou bránkou peklo a Ján Mucha nevedel, kam skôr skočiť. Antonio Di Natale znížil a päť minút pred koncom padol i vyrovnávajúci gól, ale ten rozhodca Howard Webb neuznal pre postavenie mimo hru.

To sa už za čiarou rozcvičoval Weissov žolík Kamil Kopúnek. Vybehol na ihrisko a keď sa prvý raz stretol s loptou, mazáckym lobom ponad brankára Federica Marchettiho definitívne rozhodol o veľkom úspechu.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Trnavčan nastúpil, aby pomohol ubrániť tesné víťazstvo a napokon to urobil podľa zásady, že najlepšou obranou je útok. Keď vyrazil dopredu, registroval z lavičky varovné výkriky, kam sa hrabe. Svoju životnú akciu však zvládol bravúrne.

Druhý gól Talianov už prišiel neskoro. Slováci sa tešili z najväčšieho víťazstva po rozdelení Československa. Ich výbuch radosti neprehlušil ani charakteristický a príšerný zvuk typických plastových trúbiek vuvuzel.

Aj keď od tejto výhry uplynulo už desať rokov, na tomto hodnotení sa stále nič nezmenilo.

Top výhry futbalovej reprezentácie
Slovensko – Taliansko 3:2 Johannesburg MS 2010
Slovensko – Španielsko 2:1 Žilina kval. ME 2016
Poľsko – Slovensko 0:1 Chorzów kval. MS 2010
Česko – Slovensko 1:2 Praha kval. MS 2010
Slovensko – Česko 2:1 Bratislava kval. MS 1998

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Vittek #Kamil Kopúnek #Vladimír Weiss #MS 2010 vo futbale