Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škriniar: Práca na sto percent sa prejaví. A aj oplatí

Pozícia Mareka Hamšíka sa zdala v slovenskom futbale dlho neotrasiteľná. V roku 2016, keď si Slováci prvý raz zahrali na európskom šampionáte, bola jeho prevaha bezmála absolútna.

24.03.2020 15:12
Milan Škriniar Foto:
Milan Škriniar.
debata (2)

Špílmacher reprezentácie a kapitán SSC Neapol získal vtedy v ankete Pravdy a SFZ o najlepšieho futbalistu roka z 330 možných bodov 299. Na všetkých anketových lístkoch bol prvý, len na jedinom sa jeho meno objavilo na druhom mieste. Preskočil ho Vladimír Weiss, ktorému patrila v konečnom rebríčku siedma priečka.

Seps

„Bude vyhrávať, až kým neodíde do Číny,“ vyhlásil Stanislav Lobotka pred dvoma rokmi. Vlani v marci už Hamšík pricestoval na galavečer z Číny. V ankete 2018 opäť triumfoval. Vyhral ju ôsmykrát.

„Aby niekto iný zvíťazil v ankete, musí Marek skončiť s futbalom,“ pritvrdil s úsmevom Lobotka svoju predpoveď.

Banskobystrický rodák, ktorý čoskoro oslávi 33. narodeniny, ešte kariéru nezabalil, ale futbalový trón uvoľnil. Tento týždeň sa naň posadil Milan Škriniar.

Hamšík: Škrinka vyhral zaslúžene

Hamšík akoby si sám vybral svojho nástupcu. Práve Škriniara označil už pred dvoma rokmi za hlavného kandidáta, ktorý by ho mal vystriedať na poste futbalového kráľa.

„Nahradí ma Milan Škriniar. A podľa mňa príde už čoskoro aj éra Stana Lobotku. Vo Vigu ho neudržia, je to len otázka času,“ tvrdil Hamšík.

Správa o tom, že anketu vyhral za rok 2019 Škriniar, ho neprekvapila. „Očakával som, že prvenstvo neudržím. Je v správnych rukách. Gratulujem Škrinkovi k zaslúženému víťazstvu. Mňa teší, že som sa udržal na stupni víťazov,“ vyhlásil na svojej oficiálnej stránke.

Úspechy v ankete sa mu nikdy neprejedli a ani po ôsmich triumfoch nezovšedneli.

„Je úžasné vyhrať anketu osemkrát. O tom sa mi nikdy ani nesnívalo. Som na to pyšný. Pre mňa bol každý úspech v nej mimoriadne cenný. Špeciálne čaro malo prvé víťazstvo, bolo nezabudnuteľné. Vyhrávať v ankete nie je rutina.“

Po siedmom triumfe, to ešte pôsobil na San Paolo, veril, že posledné slovo nepovedal.

„Nekončím a nejaký ročník možno ešte vyhrám. Veľmi by som si prial, aby som utvoril taký rekord v ankete, ktorý už nik neprekoná. Moje meno by sa dostalo navždy do histórie slovenského futbalu.“

To sa mu už splnilo. Bilancia, ktorú dosiahol, je výnimočná a v najbližšom desaťročí neprekonateľná.

Druhé miesto nie je prehra

Škriniar nevstúpil do slovenského futbalu takou slávobránou a s razanciou, ako to pred rokmi urobil Hamšík. Ten mal dvadsať, keď získal v ankete prvé body a vyniesli ho hneď na druhú priečku. O dva roky neskôr oslavoval prvý triumf.

Škriniar ho získal ako 25-ročný, ale väčšinu kariéry má pred sebou. V ankete bol desiaty, potom dva razy druhý, až sa napokon stal slovenským futbalovým kráľom.

Netrápilo ho, že si na víťazstvo musel počkať. „Keď niekto v tejto ankete obsadí druhé miesto, neznamená to, že prehral,“ zdôrazňovala opora milánskeho Interu.

Kým Hamšík je tvorca hry, Škriniar obranca, čo považuje za nevýhodu.

„Som obranca a osem razy vyhrať takúto anketu by bolo niečo mimoriadne. Martin Škrtel v nej zvíťazil štyri razy. Človek nikdy nevie, môže sa stať všeličo. Budem veľmi rád, keď v nej zvíťazím aspoň raz. A ak nie, svet sa nezrúti,“ odpovedal Škriniar po minuloročnom galavečere na otázku, či aj on môže v budúcnosti vyhrať anketu viackrát.

Motivácia mu nechýbala. „Myslím si, že dobrý rok mávajú vždy viacerí hráči. Niekto je úspešnejší, iný možno menej. Uvidíme. Stále na sebe pracujem a usilujem sa podávať dobré výkony. Nie vždy to vyjde, ale práca na sto percent sa napokon vždy prejaví. A aj oplatí.“

Milan Škriniar v drese Interu Miláno. Foto: TASR/AP, Luca Bruno
Milan Škriniar Milan Škriniar v drese Interu Miláno.

Rekordér sa 30 gólov nedočkal

Škriniar sa priznal, že síce ocenenie nečakal, ale v kútiku duše dúfal, že mu to tento rok vyjde. Ešte vlani pripustil, že Hamšíkovi nemusí odchod do Číny uškodiť.

„Nemyslím si, že je to problém. Ak bude hrávať v reprezentácii a podávať dobré výkony, ako ich podával vždy, môže cenu získať opäť. Samozrejme, rovnakú ambíciu mám aj ja, aj Stano, aj iní futbalisti. Ak ho nezdoláme, život pôjde ďalej,“ uvažoval Škriniar.

Hamšík to vnímal trochu inak. „Odchodom do Číny som si to skomplikoval. Je možné, že to bude moja nevýhoda, ale musím s tým počítať, nesťažujem sa. Nežijem v oblakoch. Bolo to moje rozhodnutie, sám som si vybral túto cestu,“ zareagoval stredopoliar čínskeho tímu Ta-lien I-fang.

Ďalší možný triumf podmienil náročnou úlohou. „Možno v tomto roku strelím tridsať gólov a zasa víťazstvo zopakujem,“ usmieval sa.

To už bolo iba zbožné želanie. Hamšík v kostiach cítil, že jeho víťazná éra sa pomaly končí…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Milan Škriniar