Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Proti Írom (prinajlepšom) bez divákov. Prídu hráči z Talianska?

Barážový zápas futbalového EURO 2020 Slovensko - Írsko sa bude hrať 26. marca na NFŠ (20.45 h) v Bratislave bez divákov. Rozhodol o tom v utorok výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ).

10.03.2020 13:15 , aktualizované: 14:32
Slovensko, Foto: ,
Slovenská futbalová reprezentácia.
debata

Zväz tak zareagoval na pondelňajšie rozhodnutie Ústredného krízového štábu SR, ktorý vydal zákaz usporiadania všetkých športových podujatí v krajine, predbežne na dva týždne.

Zväz postupoval na základe opatrení prijatými štátnymi orgánmi v súvislosti so šírením koronavírusu, ale aj komunikáciou s Európskou futbalovou úniou UEFA i s írskou stranou. O rozhodnutí informoval prezident SFZ Ján Kováčik hneď po zasadnutí výkonného výboru:

"Ako som už dnes skôr povedal, zrušili sme Galavečer Futbalista roka a výkonný výbor pred malou chvíľou rozhodol o tom, že barážový zápas Slovensko – Írsko budeme hrať bez divákov. Rozhodnutie nebolo rýchle ani jednoznačné, lebo rozhoduje veľa okolností, okrem iného aj ekonomická stránka.

Ale to všetko teraz muselo ísť bokom, lebo zdravie je prvoradé. Diskusia bola len o tom, či to oznámiť už dnes alebo o pár dní. Nakoniec pod váhou argumentov, ktoré sme dali na stôl, to rozhodnutie padlo už dnes.

Zo športového hľadiska je to obrovské mínus, že budeme hrať bez divákov. Futbal bez divákov je sterilný, zažili sme to aj na Ukrajine, nie je to to pravé. Pre nás je nevýhoda, že hráme bez divákov aj z hľadiska výhody domáceho prostredia."

"Čo sa týka mládežníckych reprezentácií, na výkonný výbor sme si pozvali doktora Maloviča, nášho šéflekára, ktorý bol v kontakte s hlavným hygienikom, a prijali sme stanovisko, že budeme žiadať rodičov daných hráčov prostredníctvom klubov, aby nám dali stanovisko, či vôbec je možné, aby sme tých hráčov povolali na jednotlivé turnaje.

Týka sa to 17-tok a 19-tok chlapcov aj dievčat," doplnil generálny sekretár SFZ Peter Palenčík.

Zväz garantuje vrátenie všetkých finančných prostriedkov, vynaložených pri zakúpení vstupeniek. O spôsobe vrátenia peňazí bude SFZ informovať cez svoju stránku futbalsfz.sk, ale aj cez svoje oficiálne sociálne siete v najbližších dňoch.

Bude sa hrať?

Zatiaľ nie je vylúčené, že barážový duel preložia na iný termín, hoci UEFA nalieha, aby sa stretnutie odohralo podľa plánu.

"Budeme sa snažiť absolútne eliminovať všetko, na čo budeme mať dosah. V tejto chvíli UEFA trvá na tom, aby sa zápasy v daných termínoch odohrali. Nechávajú na národných asociáciách, či sa bude hrať s divákmi alebo bez divákov.

Jeden zo silných argumentov je, že do dnes je 26 prípadov koronavírusu v Írsku. A pozerali sme sa aj na ďalšie krajiny, napríklad Nórsko už pred niekoľkými dňami rozhodlo, keďže by hralo oba zápasy doma, že bude hrať oba zápasy bez divákov," uviedol prvý muž SFZ.

Prídu hráči z Talianska?

Taliansko je v karanténe. Reálne hrozí, že reprezentanti pôsobiaci na Apeninskom polostrove Milan Škriniar, Juraj Kucka, Stanislav Lobotka, Denis Vavro, Lukáš Haraslín, Norbert Gyömbér či Nikolas Špalek nebudú môcť v druhej polovici marca opustiť krajinu.

„Trochu sa bojím, ako to bude s reprezentáciou, či sa dostanem na Slovensko, teda či budem môcť vycestovať a či vôbec bude nejaký zraz alebo zápas. Robia sa totiž všelijaké opatrenia a keď sa teraz zrušila liga (Serie A), potom sa môže stať niečo podobné aj pri reprezentácii.

To už je ale na rozhodnutí kompetentných a my to budeme musieť rešpektovať,“ povedal pre Šport.sk Juraj Kucka.

„Tréneri komunikujú s hráčmi, my sme v kontakte s talianskou ambasádou a komunikujeme aj s našimi inštitúciami. Nevieme povedať žiadne konkrétne stanovisko. Zhromažďujeme informácie,“ dodal Kováčik.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #írski futbalisti #kvalifikácia ME 2020