Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak Slováci postúpia na ME, rozložia si stan v Írsku

Najdlhšie slúžiaci generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu v ére samostatnosti Jozef Kliment (55) sa lúči s najvyšším profesionálnym futbalovým postom. Odchádza pracovať do sídla Európskej futbalovej únie v Nyone.

18.12.2019 17:06
Jozef Kliment Foto: ,
Jozef Kliment.
debata (2)

Na zväze ste pôsobili deväť rokov. Prečo ste sa rozhodli pre tento prestup?

Cítil som, že potrebujem zmenu. Človek môže po rokoch skĺznuť do stereotypu a rutiny. Som typ, pre ktorého je po nejakom čase dôležité získať nový impulz, novú motiváciu i energiu, aby som sa opäť mohol profesionálne posunúť. A prišla ponuka, ktorá sa v podstate neodmieta.

Vraciate sa na rovnaké oddelenie, na ktorom ste štyri roky pôsobili pred príchodom na SFZ?

Áno, na oddelenie rozvoja národných zväzov UEFA. Kedysi som na oddelení pôsobil ako manažér, mal som na starosti 21 národných zväzov. Teraz budem zastávať post vedúceho tohto oddelenia. Viem, čo ma čaká, celých deväť rokov som bol aj členom komisie UEFA pre projekt HatTrick, ktorá s oddelením veľmi úzko spolupracuje.

Projekt HatTrick prerozdeľuje finančné prostriedky pre národné zväzy. Ako ich využil slovenský futbal?

Naša komisia schvaľuje zväzom finančnú podporu čerpanú zo zisku majstrovstiev Európy. Táto suma sa vždy doteraz po každom šampionáte pravidelne navyšovala. Naposledy každý zväz zinkasoval na štvorročné obdobie 4,5 milióna eur. Aj slovenský.

Jozef Kliment (vpravo) a bývalý tréner... Foto: SITA, Ján Slovák
Jozef Kliment, Ján Kozák Jozef Kliment (vpravo) a bývalý tréner futbalistov Slovenska Ján Kozák.

Do čoho ich investoval?

Sú to účelové peniaze, každý zväz ich využíva na realizáciu projektov v súlade so svojím strategickým plánom či stanovenými prioritami. V prípade krajín strednej a východnej Európy sú to stále zväčša projekty na rozvoj infraštruktúry, v západnej Európe idú peniaze už viac na nadstavbu, napríklad akadémie či rôzne sociálne projekty. SFZ plánuje tieto finančné prostriedky investovať na dobudovanie športového areálu v Poprade a v Senci, na rekonštrukciu desiatich ihrísk s umelou trávou a implementáciu projektu VAR. Ostala nám rezerva milión eur, ktorú využije zväz podľa aktuálnej potreby.

Aké veľké oddelenie budete mať teraz pod palcom?

Pracuje v ňom len šesť ľudí.

To sa vám asi uľaví, lebo na SFZ ste riadili podstatne väčší kolos. Koľko pracovníkov ste mali pod sebou?

Viac ako sto. Na zväze pracuje asi osemdesiat ľudí, ale máme aj 46 profesionálnych sekretárov na regionálnych a oblastných zväzoch. Môj záber bude teraz trochu užší, zameriam sa na projektovú prácu, možno pokojnejšiu a menej stresovú. Systém má pevné pravidlá a funguje dobre. Ako generálny sekretár SFZ som musel riešiť takmer všetko.

Čo bolo pre vás najťažšie?

Záber bol nesmierne široký. Na začiatku nebola ani ideálna finančná situácia. Ale chýbali mi najmä skúsenosti s riadiacou prácou. To bolo pre mňa nové. Nemal som predstavu, aké je náročné riadiť taký početný tím ľudí.

V Európe v nedávnom období uzrel svetlo sveta nový, trošku komplikovaný projekt Ligy národov. Ako ho vnímate z pozície zväzu a ako ho hodnotí UEFA?

Nedávno sme mali poradu generálnych sekretárov a prezidentov zväzov, hovorilo sa aj o tejto súťaži. Všetci ju kvitujú, takže bude mať pokračovanie. Treba ešte vychytať niektoré muchy, ktoré má každá novinka, ale láka najmä hlavný princíp projektu – z priateľských zápasov sa stali súťažné. Stále sa o niečo hrá, čo je najväčšie plus. Je to výhodné pre malých i veľkých. Dôležité je aj to, že UEFA centralizovala televízne práva a predáva ich.

To je pre zväz výhodné?

Určite, lebo máme garantované peniaze, ktoré by sme inak nedostali. Ako účastník B-kategórie sme získali milión eur. Ten by sme ani zďaleka nedali sami dokopy. Zoberme si skupinu, akú sme mali v kvalifikácii. Chorvátsko bolo ešte marketingovo zaujímavé, ale na Maďarsku, Azerbajdžane a dokonca ani na Walese by sme nič nezarobili. A, samozrejme, je tu aj druhá šanca na postup na ME, ktorú Liga národov ponúka tímom, ktorým to nevyšlo v kvalifikácii, čo je aj náš prípad.

Šampionát sa bude hrať na budúci rok v dvanástich mestách a opäť s 24 tímami. O tom sa veľa diskutuje. Nie je účastníkov priveľa?

Vyšší počet účastníkov je podľa mňa dobrá myšlienka. Cesta dostať sa na finálový turnaj je otvorenejšia, zvyšuje sa šanca aj pre také zväzy, ako je náš. Najbližší šampionát bude trochu špecifický, Európa oslavuje 60. výročie od organizovania prvých ME, preto sa bude hrať vo všetkých kútoch kontinentu. Treba povedať, že UEFA sa týmto rozhodnutím zároveň usilovala, aby bol šampionát lacnejší. A aj ziskovejší.

Nebudú náklady tímov naopak vyššie?

Vždy doteraz zostal po šampionáte nejaký štadión, ktorý nebol neskôr využívaný. Teraz nebolo potrebné riešiť infraštruktúru kvôli jednému turnaju. Bude sa hrať v mestách, kde je už vybudovaná. Bude to trošku náročnejšie v súvislosti s presunmi a cestovaním, ale vďaka vyšším príjmom sa očakáva, že aj národné zväzy dostanú viac peňazí.

Už viete, odkiaľ bude vyrážať slovenský tím na zápasy, ak by postúpil na šampionát?

Prvým predpokladom je zdolať Írsko, preto máme predbežnú dohodu, že môžeme využívať tréningové centrum írskej federácie, ktoré je neďaleko Dublinu. A v tomto meste by sme hrali dva zápasy v skupine, tretí v Bilbau.

Momentálne je Slovensko 32. v rebríčku FIFA. Z európskych krajín mu patrí 18. miesto. Dvadsať tímov má už isté miesto na Euro. Prečo medzi nimi chýbame?

Ak sa pozrieme na našu poslednú kvalifikačnú skupinu, odpoveď je vcelku jasná. Skončili sme v nej tretí a pred nami boli tímy, ktoré sú aj v rebríčku FIFA na tom lepšie – Chorvátsko i Wales. S tímami pod nami sme bodovali naplno. Prognózovali sme, že o postup sa budeme biť s Walesom. A s ním sme získali len bod. Tam sa to lámalo. Za trénera Kozáka sme sa ocitli aj na 14. mieste, ale myslím si, že aj súčasné postavenie v rebríčku znamená účasť v širšej svetovej špičke. Keď sa stabilizuje národný tím, ktorý stále prechádza generačnou výmenou, posunieme sa opäť vyššie.

V baráži čaká najprv Írsko, je o dve miesta za nami. Je v silách slovenského tímu postúpiť?

To je mužstvo, ktoré je nám výkonnostne veľmi blízke. Máme výhodu domáceho prostredia, čo je s Írmi dôležité. Očakávam vyrovnaný boj, v ktorom rozhodnú detaily a aktuálna forma. Verím, že postúpime. Potom by nás čakal víťaz zápasu Bosna a Hercegovina – Severné Írsko. To bude náročnejšie, lebo by sme cestovali za súperom. Uvidíme, aká bude situácia na jar. Ak nám totiž vypadnú dvaja-traja hráči z rôznych dôvodov zo základnej zostavy, máme problém.

Už je isté, že sa bude zápas s Írskom hrať na štadióne na Tehelnom poli?

Plánovali sme hrať na Tehelnom poli už v septembri s Chorvátskom, pozvali sme naň aj prezidenta UEFA, potvrdil účasť. Bolo by však riziko organizovať hneď prvý takýto zápas na novom štadióne, aj UEFA odporúča predtým aspoň tri-štyri testovacie stretnutia. Štadión môže byť akokoľvek moderný a dokonalý, rozhodujúca je súčinnosť ľudí, ktorí zabezpečujú zápas, od usporiadateľov, bezpečnosti, dopravy, cateringu a podobne. Októbrový súboj s Paraguajom dopadol veľmi dobre.

Jozef Kliment (vľavo) a bývalý futbalista... Foto: SITA, Marko Erd
Jozef Kliment, František Urvay Jozef Kliment (vľavo) a bývalý futbalista František Urvay.

Tréner Hapal sa sťažoval na kvalitu trávnika, o ňom viackrát hovorili aj hráči Slovana…

To bol jediný väčší problém. Verím, že ho v budúcnosti vyriešime, rovnako aj zopár iných menších vecí. Očakávam, že zápas s Írskom odohráme na Tehelnom poli. Dejisko stretnutia musíme nahlásiť do 20. decembra.

Tehelné pole je vraj drahšie pre reprezentáciu ako Trnava. Už neplatí, že národný tím tam bude hrávať stretnutia bezplatne, ako sa o tom pôvodne hovorilo?

Treba rozlišovať dve veci. Prenájom máme za symbolickú sumu. Ale druhá vec sú služby, ktoré musíme zabezpečiť, napríklad usporiadateľskú službu, občerstvenie a podobne. A to je najmä otázka dohody. Ak nebudeme spokojní s cenou, môžeme sa obrátiť na inú spoločnosť. Réžia v Bratislave je drahšia, je tu nielen moderný, ale najmä najväčší štadión u nás. Funguje trh, budeme sa usilovať o kvalitu za rozumnú cenu ako pri každom inom obchode.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #Jozef Kliment