Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žreb zatiaľ bez Slovákov. Európa čaká do marca

Ešte štyri voľné okienka zostali v zozname účastníkov finálového turnaja majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa uskutočnia na budúci rok v dvanástich krajinách starého kontinentu.

30.11.2019 08:00
Boženík Foto: ,
Slovenskí futbalisti sa tešia z gólu.
debata

Jedno z nich môžu obsadiť slovenskí futbalisti. Ešte síce nevedia, či budú na šampionáte vôbec štartovať, ale dnes večer aj oni spoznajú možných súperov. V Bukurešti, v jednom z miest, kde sa budú hrať v júni budúceho roka stretnutia, sa uskutoční žreb Eura 2020.

Európa si musí na kompletné zloženie turnaja počkať netradične až do marca budúceho roka. O účasť zabojuje ešte šestnásť mužstiev. Aj Slovákov čakajú na jar 2020 dve náročné barážové stretnutia – najskôr budú doma hostiť Írov 26. marca (pravdepodobným dejiskom bude Bratislava) a ak tento zápas zvládnu, 31. marca nastúpia na pôde víťaza druhého semifinále play off B-divízie Ligy národov, v ktorom sa stretnú Bosna a Hercegovina a Severné Írsko.

Víťazi play off štyroch divízií a s nimi aj Wales a Fínsko sa ocitli pred dnešným žrebom vo štvrtom výkonnostnom koši. Dvadsaťštyri účastníkov budúcoročného turnaja rozdelili do štyroch výkonnostných skupín.

Nasadené budú mužstvá z najsilnejšieho koša: Belgicko, Taliansko, Anglicko, Nemecko, Španielsko a Ukrajina. V druhom sa ocitli Francúzsko, Poľsko, Švajčiarsko, Chorvátsko, Holandsko, Rusko. V treťom Portugalsko, Turecko, Dánsko, Rakúsko, Švédsko, Česko. Na ME sa bude hrať v šiestich skupinách, v každej budú po štyri mužstvá.

Finálový turnaj majstrovstiev Európy otvoria 12. júna na Olympijskom štadióne v Ríme o deviatej večer. Nastúpia v ňom Taliani so súperom, ktorého meno sa dozvedia dnes.

Stretnutia sa uskutočnia v Amsterdame, Baku, Bilbau, Budapešti, Bukurešti, Dubline, Glasgowe, Kodani, Londýne, Mníchove, Petrohrade a Ríme. Každé z dvanástich miest, ktoré bude hostiť účastníkov šampionátu, uvidí v skupinovej fáze po tri zápasy.

Slováci by mali v prípade postupu odohrať svoje stretnutia v Dubline a Bilbau a lídrom E-skupiny by malo byť nasadené Španielsko. Hapalovi zverenci by sa v prípade postupu mohli v skupine stretnúť aj s nedávnym kvalifikačným súperom Chorvátskom či súperom z minuloročnej Ligy národov Českom.

Na šampionáte sa uskutoční najviac stretnutí v Londýne. Na štadióne vo Wembley totiž naplánovali aj vyvrcholenie celého turnaja – oba semifinálové súboje a tiež finále, ktoré bude 12. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti