Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci proti Írom zrejme nie v Trnave. Prípadné finále odohrajú vonku

Počas piatkového poludňajšieho žrebu play off Ligy národov vo švajčiarskom Nyone došlo k zoficiálneniu postupového kľúča v tzv. dodatkovej fáze procesu kvalifikácie na budúcoročné majstrovstvá Európy, ktoré sa budú hrať v 12 mestách naprieč "starým kontinentom".

22.11.2019 12:25 , aktualizované: 18:06
Slovenskí futbalisti, Foto: ,
Slovenskí futbalisti oslavujú poisťujúci gól proti Azerbajdžanu.
debata (4)

Súčasťou ceremónie v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) bolo aj Slovensko, ktoré sa predstaví v play off B-divízie LN. Známych je už 20 účastníkov ME, zvyšné kvarteto vzíde z play off jednotlivých divízií LN.

Mužstvo spod Tatier nepreniklo na šampionát z E-skupiny kvalifikácie, ale bude mať príležitosť na reparát. Už niekoľko dní bolo známe, že tím SR nastúpi v semifinále „baráže“ doma proti Írsku. Piatkový žreb určil, že v prípade postupu do finále nastúpia Slováci na ihrisku víťaza druhého „béčkového“ semifinále medzi Bosnou a Hercegovinou a Severným Írskom.

Keďže na rozdiel od divízií B a D v „áčku“ a „céčku“ pred žrebom ešte nebolo skompletizované kvarteto účastníkov, počas aktu sa rozhodlo o tom, že zo siedmich zástupcov C-divízie sa Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko presunú do play off tej najvyššej k Islandu. V „céčku“ tak napokon z možného kvarteta, ktoré ešte mohli premiestniť inde, zostal Izrael, ktorý sa v semifinále predstaví v Škótsku.

Žreb základných skupín ME 2020 je na programe na budúcu sobotu 30. novembra v rumunskej Bukurešti. Možných súperov na šampionáte spoznajú aj všetci účastníci play off LN vrátane Slovenska. Mužstvo trénera Pavla Hapala by sa v prípade postupu malo predstaviť v základnej E-skupine spolu so Španielskom a ďalšími dvoma tímami a zápasy by odohralo v Bilbau a Dubline.

Slováci v Trnave zdolali Azerbajdžan Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Slovenské zástavy v domácom sektore v Trnave.

Účastníci B-skupiny z Dánska a Ruska sa vďaka mestám Kodaň a Petrohrad podieľajú na organizácii šampionátu. Piatkový dodatočný žreb v Nyone rozlúskol, ktoré z týchto mužstiev bude môcť počas ME 2020 odohrať všetky tri stretnutia skupinovej časti v domácom prostredí.

Napokon to budú Dáni. Rusko odohrá zápas s Belgickom a zvyšným účastníkom „béčka“ v Petrohrade, na zápas s „dánskym dynamitom“ bude musieť vycestovať do Kodane.

"Čaká nás Írsko, ťažký súper, ktorý hrá veľmi fyzický futbal. V posledných zápasoch, ktoré sme mohli sledovať, sme videli, akým futbalom sa prezentuje. Je to nekompromisný, tvrdý súper a musíme sa naňho dobre pripraviť a pokúsiť sa to zvládnuť.

Domáce prostredie je vždy výhoda, verím, že nás prídu fanúšikovia povzbudiť, že vypredáme štadión a spoločne urobíme všetko pre to, aby sme postúpili ďalej. Želali sme si, aby sme hrali aj prípadné finále doma, ale to žiaľ nikto neovplyvní, je to žreb.

No teraz máme v hlave prvý zápas a potom uvidíme, koho dostaneme do finále. Nechcem špekulovať o tom, kto to bude, ale ten kto postúpi, bude mať lepšiu momentálnu formu," povedal po žrebe pre futbalsfz.sk tréner Pavel Hapal.

"Už po testovacom zápase proti Paraguaju sme plánovali odohrať ďalšie súboje v Bratislave, takže sme pripravení na to, aby sme zápas s Írskom odohrali na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave. Dôvod, prečo sme nehrali proti Azerbajdžanu v Bratislave, bol jedine nekvalitný trávnik.

Samozrejme, sú ešte veci, ktoré treba dotiahnuť, ale veríme, že v spolupráci s NFŠ spravíme všetko preto, aby sa mohlo hrať v Bratislave," povedal o dejisku zápasu generálny sekretár SFZ Jozef Kliment.

Semifinále a finále play off LN:

A-divízia
semifinále: Island – Rumunsko, Bulharsko – Maďarsko
finále: Bulharsko/Maďarsko – Island/Rumunsko

B-divízia
semifinále: Bosna a Hercegovina – Severné Írsko, Slovensko – Írsko
finále: Bosna a Hercegovina/Severné Írsko – Slovensko/Írsko

C-divízia
semifinále: Škótsko – Izrael, Nórsko – Srbsko
finále: Nórsko/Srbsko – Škótsko/Izrael

D-divízia
semifinále: Gruzínsko – Bielorusko, Severné Macedónsko – Kosovo
finále: Gruzínsko/Bie­lorusko – Severné Macedónsko/Kosovo

Nasadenie účastníkov ME 2020 pred žrebom skupinovej fázy

  • 1. kôš: Belgicko (B-skupina), Taliansko (A), Anglicko (D), Nemecko (F), Španielsko (E), Ukrajina
  • 2. kôš: Francúzsko, Poľsko, Švajčiarsko, Chorvátsko, Holandsko ©, Rusko (B)
  • 3. kôš: Portugalsko, Turecko, Dánsko (B), Rakúsko, Švédsko, Česko
  • 4. kôš: Wales, Fínsko, víťaz play-off A-divízie LN, víťaz play-off B-divízie LN (E), víťaz play-off C-divízie LN, víťaz play-off D-divízie LN
4 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti #írski futbalisti