Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cez Írov Slováci ešte neprešli. Budú mať tretí pokus

Slovenskí futbalisti narazili na Írov v dvoch kvalifikáciách a ešte ani raz cez nich neprešli, ba ešte ich ani raz nezdolali.

20.11.2019 22:03
debata (6)
Marek Hamšík (vpravo) a jeho gólová radosť... Foto: TASR, Michal Svítok
Marek Hamšík Marek Hamšík (vpravo) a jeho gólová radosť proti Azerbajdžanu. Sekunduje mu Dávid Hancko.

Hamšík: Súpera dobre poznám

Slováci narazili na írsku prekážku vždy, keď išlo o účasť na kontinentálnom šampionáte. V kvalifikácii ME 2008 nebol úspešný ani jeden z tímov, ktoré sa stretnú 26. marca v boji o postup na finálový turnaj ME 2020.

Zo skupiny postúpili Česi a Nemci. Íri však boli úspešnejší, pretože im patrilo v tabuľke tretie miesto.

Vtedajší zverenci Jána Kociana, ktorý v priebehu kvalifikácie nahradil Dušana Galisa a tím pod ním odohral oba súboje s Írmi, obsadili v tabuľke štvrtú priečku. V Dubline podľahli 0:1 a na Tehelnom poli zachraňoval Marek Čech remízu 2:2 v nadstavenom čase. V tomto súboji sa predstavil aj jediný muž súčasného kádra, mladý Marek Hamšík.

„Íri sú nepríjemný súper, ich herný štýl sa podobá waleskému, ktorý sme si odskúšali v tejto kvalifikácii. Odohral som proti Írom veľa zápasov a dobre ich poznám. Bude to ťažký zápas, ale aj atraktívny. Budeme hrať o účasť na ME a verím, že nás prídu povzbudiť plné tribúny. Teším sa na toto stretnutie,“ znela prvá reakcia kapitána Hamšíka.

Slováci v Trnave zdolali Azerbajdžan Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Slovenské zástavy v domácom sektore v Trnave.

S ostrovanmi v šiestich kvalifikáciách

Druhý raz skrížili írski futbalisti cestu slovenským v boji o ME 2012. Skupinu vyhralo Rusko a z baráže postúpili aj Íri.

Slovensko skončilo až štvrté a získalo o šesť bodov menej ako ostrovania. Pravda, ich vzájomné súboje nemali v tomto prípade víťaza (1:1 a 0:0).

„Čaká nás typický ostrovný futbal a veľmi húževnatý súper, určite pôjde pripravený na zápas na sto percent,“ myslí si obranca Norbert Gyömbér, ktorý v uplynulej kvalifikácii odvetu s Walesom nedohral, videl v ňom červenú kartu.

Slovenský tím sa stretol v kvalifikáciách nielen s Írmi, ale dva razy aj s Angličanmi a Walesanmi, raz so Severnými Írmi a Škótmi. Dovedna mu týchto súperov vyžrebovali do šiestich kvalifikácií, ale z nich postúpili len raz – keď bojovali o Afriku 2010 a v ceste im stáli Severní Íri.

Dúbravka: Musíme využiť naše prednosti

Skúsenosti s ostrovným futbalom má brankár Martin Dúbravka, ktorý pôsobí v Newcastli. Je optimista.

„Pre nás je to šanca, treba sa o ňu pobiť, chytiť sa jej. Musíme byť v tomto súboji sebavedomí a odhodlaní. Využiť naše kladné stránky a prednosti, stavať na nich a najmä sa vyvarovať zbytočných chýb,“ naznačil cestu, ktorá vedie k úspechu.

Celková bilancia s ostrovnými mužstvami v ostrých zápasoch o body nevyznieva v prospech slovenského futbalu. Dovedna v šestnástich stretnutiach vyhral len štyri, v ôsmich podľahol, štyri sa skončili nerozhodne. Skóre je vyrovnané (21:21). K tejto nepriaznivej štatistike prispel v tomto roku aj súčasný Hapalov výber.

Uvedomuje si to aj pilier slovenskej obrany, ktorý má ešte v živej pamäti súboje s Walesom. „S Írmi očakávam podobný zápas ako s Walesom. Bude v ňom veľa súbojov. Predpokladám, že írske mužstvo bude stavať takisto na dobrej defenzíve a pokúsi sa využívať rýchle protiútoky,“ zdôraznil Milan Škriniar.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Euro 2020 #slovenskí futbalisti