Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorvátom ide v Rijeke karta. Slováci tu ešte gól nedali

Rijeka je slovenským futbalistom súdená. Štvrtý raz sa v ére samostnosti predstavia na chorvátskej pôde a tretí raz zamierili do prístavného mesta na brehu Jadranského mora.

16.11.2019 08:47
Luka Modrič, Marek Hamšík Foto: ,
Súboj kapitánov. Vľavo chorvátsky Luka Modrič, vpravo slovenský Marek Hamšík.
debata

Slováci so zmenou nesúhlasili

Chorváti sa už dlhšie akoby vyhýbali svojej hlavnej bašte, známemu záhrebskému stánku Maksimir, ktorý má z chorvátskych štadiónov najvyššiu kapacitu. V tomto i minulom roku v hlavnom meste odohrali len po jednom stretnutí. Ich stretnutia v novodobej histórii od roku 1990 sa uskutočnili v deviatich mestách na dvanástich štadiónoch.

Keď ešte v lete vyberali miesto zápasu so Slovenskom, predpokladali, že v skupine už bude všetko jasné a postup budú mať vo vrecku. Situácia sa však nečakane zamotala a ukázalo sa, že až teraz príde jej kvalifikačná pointa.

Chorvátsky zväz chcel dejisko stretnutia zmeniť a presunúť na väčší štadión. K tomu však bol potrebný súhlas aj druhej strany a Slováci mu nevyšli v ústrety.

„Chorvátom sa nepodarilo v predstihu postúpiť. Chceli ešte dejisko stretnutia presunúť inde, ale na to sme nepristúpili. Už sme si boli pozrieť štadión, prostredie, hotel, nechceli sme to meniť. Štadión v Rijeke má menšiu kapacitu, ale aj tak očakávame búrlivé prostredie, ktoré je pre Chorvátsko typické,“ potvrdil tréner Pavel Hapal.

Tréner slovenských futbalistov Pavel Hapal. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Pavel Hapal Tréner slovenských futbalistov Pavel Hapal.

Slováci nie sú poverčiví, pretože inak by asi na Rijeke netrvali. Obe predchádzajúce stretnutia v tomto meste prehrali a ešte tu nestrelili ani gól (0:1 a 0:3).

Naopak, Chorvátom ide v Rijeke karta. Súperov tu privítali pätnásťkrát a ešte ani raz neprehrali (len tri remízy). Väčšina stretnutí sa uskutočnila na staršom štadióne Kantrida (11), len štyri posledné v troch uplynulých rokoch na štadióne Rujevica. Na ňom vybojoval tím pred vyše troma rokmi aj rekordné víťazstvo – San Maríno zdolal 10:0.

V roku 2017 prešiel rekonštrukciou a zvýšili jeho kapacitu na 8200 miest. V sobotu by mali byť všetky zaplnené.

Németh: Náš deficit je v rýchlosti

Na tomto štadióne si slovenský futbalista ešte nezahral. Niekdajší kanonier slovenského tímu Szilárd Németh (42) mal dva razy česť merať si sily s chorvátskymi futbalistami. Keď sa v auguste 2000 predstavili v silnej zostave v Bratislave a zápas sa skončil 1:1, bol to práve Németh, kto strelil vyrovnávajúci gól.

„Na všetky detaily si už nespomínam, ale gól mám stále pred očami,“ vraví bývalý kanonier a dnes tréner. „Tibor Jančula vyhral hlavičkový súboj, prihral mi a ja som krížnou strelou z voleja trafil ideálne.“

O štyri roky si zahral proti Chorvátom aj v Rijeke. Priznáva, že spomienky na tento nevydarený súboj po pätnástich rokoch trochu vybledli. Slovensko na štadióne Kantrida hladko podľahlo (0:3).

„Priznám sa, že mám zo stretnutia trochu obavy, ale rozhodujúce nebude, kde sa hrá. Aj keď na väčší štadión by prišlo určite viac domácich fanúšikov, ale aj v Rijeke budú diváci hnať mužstvo dopredu,“ domnieva sa bývalý reprezentant, ktorý v národnom drese strelil 22 gólov a dlho bol rekordérom (prekonali ho až Vittek a Hamšík).

Naznačil, z čoho vyplývajú jeho pochybnosti pred kľúčovým súbojom. „Prebudovanie nášho mužstva sa ešte neskončilo. Keď beriem do úvahy aj posledné zápasy s Chorvátskom a Walesom, nebolo to ideálne. Chorváti majú veľa kvalitných hráčov a problém bude držať s nimi krok najmä v rýchlosti, v nej je náš najväčší deficit. Ani Mak, ani Rusnák, ktorí patria k rýchlejším hráčom, nie sú typickí šprintéri,“ vyslovil prognózu Németh.

Szilárd Németh počas tréningu mladých futbalistov. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Szilárd Németh Szilárd Németh počas tréningu mladých futbalistov.

Podľa neho Chorvátsko disponuje veľkou ofenzívnou silou. „Majú Modriča, Petkoviča, Perišiča, Rebiča, doma budú útočiť a neinkasovať bude veľmi náročná úloha,“ domnieva sa Németh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HNK Rijeka #slovenskí futbalisti #chorvátski futbalisti