Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa pokúsia o revanš. Snívajú o výhre

Najťažšia úloha a pokus o malý zázrak. Slovenských futbalistov čaká najnáročnejší zápas v kvalifikácii ME 2020. Ak chcú postúpiť, musia vyhrať s Chorvátskom v Rijeke.

16.11.2019 06:00
Chorvátsko, Slovensko Foto: ,
Zápas Chorvátsko - Slovensko sa bude hrať v Rijeke.
debata (11)

Hapal: Trnava sa už nezopakuje

Hapalovi zverenci podľahli pred vyše dvoma mesiacmi v Trnave hrozivým skóre (0:4) a futbalovo si ani nepípli. Z tohto pohľadu sa javí imperatív zisku troch bodov na štadióne Rujevica ako nereálne snívanie.

„Domáci zápas s Chorvátskom sme ani nerozoberali a ani sa mu venovať nechceme. Všetci vedia, že odohrali veľmi slabé stretnutie. Verím, že takýto zápas sa už nezopakuje. Teraz bude dôležité hráčov motivovať a zvoliť dobrú taktiku, ktorá bude na Chorvátsko platiť. Je jasné, že v porovnaní s prvým stretnutím musíme zvládnuť defenzívu a potom čakať na šancu,“ pripomenul Hapal.

Slováci sú odhodlaní urobiť všetko, aby neboli po sobote z postupového boja odpísaní.

„Aj Chorváti si mysleli, že už budú mať postup jasný a neplatí to. V našej skupine sú stále štyri mužstvá, ktoré môžu postúpiť. Ide do tuhého a mám pocit, že ani pre súpera to nebude jednoduché stretnutie. Nemám rád slovo musíme, my chceme vyhrať,“ pokračoval kouč.

Tréner vie, koho postaví k Škriniarovi

Chorváti okrem excelentného výkonu v Trnave, odohrali v skupine aj slabé zápasy, podľahli v Maďarsku, remizovali v Azerbajdžane a trápili sa s týmto súperom i doma, horko-ťažko vybojovali tesné víťazstvo.

„Futbal už priniesol veľa prekvapení. Dúfam, že môžeme aj my prekvapiť. Slovensko už zahralo aj v ťažkých zápasoch vonku, napríklad v Anglicku. Prečo by nemohlo vyhrať v Rijeke?“ položil otázku Hapal.

Trochu sa spolieha aj na situáciu zo septembra. „Zbabrali sme zápas s Chorvátskom, ale vzápätí sme výborne zahrali v Maďarsku. Verím, že to môže byť podobné, hráči budú mať motiváciu, aby odčinili vysokú prehru.“

Zostavu v piatok neprezradil. Pripomína však, že v strede obrany nebude mať problém. Minule sa síce vykartoval Norbert Gyömbér, ktorý v predchádzajúcom súboji s Walesom utvoril vcelku spoľahlivú dvojicu so Škriniarom.

„Do nominácie sa vrátil Vavro, ktorý síce neodohral v klube všetky zápasy, ale niečo má za sebou. Naposledy si odpykal trest. A do úvahy prichádza ku Škriniarovi aj Valjent, ktorý pravidelne nastupuje v španielskej lige. Výkonnosť majú, zostáva sa len správne rozhodnúť,“ naznačil český kouč.

Pavel Hapal na letisku v Bratislave pred... Foto: TASR, Martin Baumann
Pavel Hapal Pavel Hapal na letisku v Bratislave pred odletom ro Rijeky.

Dalič: Budeme sa brániť útokom

Problémy so zložením mužstva budú mať domáci. Lovren, Vida, Rakitič, Kramarič, to všetko sú hráči základnej jedenástky, ktorí nenastúpia. Pravda, Chorváti majú široký, kvalitný káder a veria, že absencie sa pod ich výkon nepodpíšu.

Najmä neúčasť stabilnej stopérskej dvojice Lovren – Vida by však mohla byť komplikácia. „Keď vypadnú obaja stopéri, aj pri chorvátskych kvalitách to s tímom zamáva. Videl som nedávno Lovrena, ako hral za Liverpool, taký hráč vždy chýba,“ myslí si Hapal.

Tréner Chorvátov Zlatko Dalič tvrdí, že slovenská sila je najmä v strede poľa, menoval trojicu Lobotka, Hamšík, Kucka. „Nesmieme pripustiť, aby sa naša obrana dostala pod tlak. Musíme sa brániť útokom.“

Domáci tréner je optimista. „Čaká nás rozhodujúci zápas a aj náš súper potrebuje dobrý výsledok. Na jeho pôde sme hladko vyhrali, ale to nás nemôže oklamať. Stačí nám aj bod, ale to nie je náš štýl,“ vyhlásil Dalič.

Zlatko Dalič s Lukom Modričom. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Zlatko Dalič, Luka Modrič Zlatko Dalič s Lukom Modričom.

Na ME vedie ešte jedna cesta

Chorváti síce v tomto roku doma podľahli (Tunisku 1:2 vo Varaždíne), ale bolo to len v príprave. V zápase o body našli naposledy premožiteľov pred vyše šiestimi rokmi – 11. októbra 2013 prehrali s Belgickom 1:2 v Záhrebe.

V sobotu nastúpia na svoj posledný zápas v E-skupine. Slovákov čaká ešte záverečný súboj v utorok. V Trnave privítajú Azerbajdžan.

Aj keby nevybojovali jedno z dvoch postupových miest, ich šanca na účasť na ME môže byť stále reálna. Otvorí sa im s najväčšou pravdepodobnosťou cesta cez baráž Ligy národov.

„Sme pred vrcholom kvalifikácie a vieme, že aj po prehre v Chorvátsku naša nádej žije. Urobíme maximum v dvoch záverečných stretnutiach a až potom budeme prípadne riešiť baráž,“ vysvetlil Hapal.

Slováci čakajú vyše 21 rokov

Slováci čakajú na výhru nad Chorvátskom vyše 21 rokov. Naposledy ho zdolali v Pule (2:1) 29. mája 1998. Títo súperi sa stretli aj v čase druhej svetovej vojny, keď mali krajiny krátko samostatnosť. Vo všetkých siedmich stretnutiach vyhralo Chorvátsko. Aj s týmito zápasmi je najčastejším slovenským súperom. Po roku 1993 odohrali tieto mužstvá tiež sedem stretnutí. Bilancia hovorí v prospech súpera 3–2–2, skóre 12:9.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #chorvátski futbalisti