Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevrav hráčovi, že je slabší ako súper, tvrdí tréner Jankech

Tri zápasy a jedno víťazstvo. Taká je doterajšia bilancia slovenských futbalových reprezentantov v Chorvátsku po rozdelení bývalej federácie. Jediná výhra sa zrodila 29. mája 1998 v Pule. Slováci vyhrali 2:1 gólmi Jančulu a Majoroša.

15.11.2019 06:00
Modrič, Hamšík, Foto: ,
Duel Chorvátska so Slovenskom prinesie i konfrontáciu elitných špílmachrov Luku Modriča a Mareka Hamšíka (vpravo).
debata

Slováci zdolali Chorvátov. Pomohli im

Jozef Jankech, jediný slovenský tréner, ktorý sa tešil z víťazstva na chorvátskej pôde, si na zápas dobre spomína.

„Vybrali si nás Chorváti ako sparingpartnera, bola to pre nich generálka pred odchodom na majstrovstvá sveta do Francúzska. Nastúpili v kompletnom zložení aj s hviezdami, o to cennejšia bola výhra. Zrodila sa v kvalitnom zápase,“ spomína Jankech, ktorý nedávno oslávil v dobrej kondícii 82. narodeniny.

Chorvátov viedol slávny Miroslav Blaževič doma označovaný ako tréner všetkých trénerov. „Napriek prehre nebol po stretnutí nespokojný ani nahnevaný. Poďakoval mi za zápas, vyzdvihol náš výkon. Tvrdil, že stretnutie mu pomohlo a ukázalo mu ešte rezervy, ktoré jeho mužstvo má,“ približuje Jankech.

Proti Slovákom nastúpil aj Davor Šuker, ktorý sa stal na MS najlepším strelcom a v súčasnosti stojí na čele Chorvátskeho futbalového zväzu.

Na svojom prvom šampionáte Chorváti excelovali. Zo skupiny postúpili s Argentínou. V osemfinále vyradili Rumunsko a vo štvrťfinále Nemecko. Zastavili ich až v semifinále domáci Francúzi, ktorí sa o niekoľko dní stali majstrami sveta.

S Čirom ich spájalo priateľstvo

Médiá po tomto stretnutí vyčítali Blaževičovi, že nechal na lavičke jednu z hiezd Roberta Prosinečkiho, ktorý hral v máji aj proti Slovákom. Tvrdili, že ak by hral, Chorvátsko by postúpilo do finále.

Bývalí reprezentační tréneri Ján Kozák (vpravo)... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ján Kozák, Jozef Jankech Bývalí reprezentační tréneri Ján Kozák (vpravo) s Jozefom Jankechom.

Blaževič mal s neskorším hráčom Realu Madrid i Barcelony dlhoročné nezhody, vládlo medzi nimi napätie. Keď ho ešte viedol v Dyname Záhreb vypoklonkoval ho z klubu s komentárom, že ak bude z neho raz dobrý futbalista, zje svoj trénerský diplom.

Ku Blaževičovej cti slúži, že ho po kritike postavil v boji o bronz s Holandskom a Prosinečki dal gól. A Chorváti oslavovali nečakaný bronz.

Jankech pripomína, že s Čirom, ako znela Blaževičova prezývka, ho spájalo dlhoročné priateľstvo. "Považujem ho za veľkého odborníka a bolo pre mňa cťou, že sme si viackrát mohli podebatovať na rôzne témy. Stretávali sme sa aj v Ázii pri rôznych príležitostiach, ja som viedol Maledivy, on Irán.

Súperi sme boli aj na klubovej úrovni, viedol som Lokomotívu Košice a v PVP sme hrali práve v Rijeke, na štadióne, kde sa predstavia naši reprezentanti. Čiro trénoval NHK."

Bolo to v novembri presne pred 40 rokmi. Doma Lokomotíva vyhrala 2:0, ale v Rijeke odvetu nezvládla a podľahla 0:3.

Každý súper je zdolateľný

V poradí druhý tréner slovenskej reprezentácie verí, že Slováci by mohli v sobotu v prístave na brehu Jadranského mora zápas zvládnuť podobne ako jeho tím v Pule pred vyše dvadsiatimi rokmi.

Debakel Slovákov s Chorvátmi v Trnave Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Sokol Samo, symbol slovenského tímu, pred...

"Dôležité bude, aby sme neinkasovali gól v úvode stretnutia. Mám pocit, že ak vydržíme aspoň tridsať minút, budeme mať šancu na dobrý výsledok. Problém je, že nám remíza nič nerieši, musíme hrať na víťazstvo.

To je riskantné. Nemôžeme zabúdať ani na obranu a nesmieme robiť chyby, Chorváti sú dostatočne skúsení a hneď to využijú. Presvedčili sme sa o tom v nedávnom stretnutí v Trnave."

Jankech zároveň pripomína, že každý je zdolateľný. V kariére hráča i trénera sa o tom veľakrát presvedčil.

"Nemôžeme cestovať do Rijeky v porazeneckej nálade. To by sme boli už dopredu odpísaní. Aj keď vieme, že väčšia kvalita je na strane súpera. Hráčovi nikdy nemôžeš povedať, že je slabší ako súper. To bola jedna z mojich trénerských zásad. Vždy som mu vravel, že dnes musí byť lepší.

Súper môže hrať na 70 percent, ale my potom na sto. Ak má niekto vyššiu kvalitu, tak ja zasa musím ukázať viac úsilia. Hráčov treba povzbudiť a budovať ich sebavedomie."

Slovo bolo viac ako peniaze

Bilancia Slovákov s Chorvátmi po rozpade bývalej federácie bola donedávna fifty – fifty. Zo šiestich zápasov dva vyhrali, dva prehrali, dva remizovali. Skóre: 8:8. To platilo až do zbabraného septembrového zápasu v Trnave, kde hostia knokautovali Hapalov tím štyrmi gólmi.

Pravda, štyri góly dali tomuto súperovi aj Slováci. Hneď v premiére. Zápas 20. apríla 1994 mal špeciálny náboj. Reprezentácia sa prvý raz predstavila na domácej pôde. Na jej lavičke sedel Jozef Vengloš.

Prvý vzájomný zápas sa takmer neuskutočnil. Chorváti dostali atraktívnu ponuku z Anglicka. V hre bola veľká suma a pohrávali sa s myšlienkou, že bratislavský súboj odrieknu. Napokon na Slovensko prileteli. „Rozhodli sme sa dodržať slovo, ktoré je pre nás viac ako peniaze,“ vysvetlil šéf výpravy Tomislav Ivič.

Blaževič mal v tíme len hráčov z domácich klubov. Ivič veril, že aj tí zvládnu súboj s novotvoriacim sa tímom. „Máme dosť kvalitných hráčov. Ako v Španielsku rastú mandarínky, tak u nás rastú futbalisti,“ vyhlásil sebavedomo.

Tréner po zápase hovoril už v inom tóne. „Presvedčili sme sa, že sa nemôžeme hlásiť do Európy bez legionárov. Bol to pre nás smrtonostný experiment,“ skonštatoval Blaževič.

Domáci nebudú hrať opatrný futbal

Slováci sa v piatok presúvali do Rijeky. Prvý raz budú na chorvátskej pôde bojovať o kvalifikačné body. Pokúsia sa na nej vyhrať po vyše 21 rokoch, ako to dokázal tréner Jankech so svojimi zverencami.

Chorváti nebudú – podobne ako v Trnave – v kompletnom zložení. Ich straty sú však teraz väčšie. Vykartovaná je stopérska dvojica Dejan Lovren a Domagoj Vida. Zdravotný stav nedovolí nastúpiť stredopoliarovi Ivanovi Rakitičovi.

Úplne fit nie je ani útočník Andrej Kramarič. Tréner Zlatko Dalič, ktorý vlani doviedol tím do finále MS, zachováva aspoň navonok pokoj. „Vieme, čo je v hre a zvládneme to. Máme vyššiu kvalitu, dostatok skúseností i veľkú motiváciu,“ tvrdí.

Jankech pripomína, že Chorváti majú veľa kvalitných hráčov. Nemyslí si, že výrazne zmenia spôsob hry.

„Nebudú hrať opatrný futbal. Budú útočiť a pokúsia sa streliť gól. V tom spočíva aj naša šanca, mohli by sme z toho rozumnou hrou vyťažiť. Ak urobia chybu, treba ju využiť. To sú momenty, ktoré by mohli otočiť situáciu v náš prospech,“ domnieva sa tréner, ktorý viedol národný tím viac ako tri roky v 34 zápasoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #chorvátski futbalisti #Jozef Jankech #kvalifikácia ME 2020