Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Osemgólový boj. Mladíci zdvihli hlavy, Francúzom však body nevzali

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov podľahli vo svojom treťom vystúpení v rámci kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy rovesníkom z Francúzska 3:5.

15.10.2019 23:09
debata (3)
Martin Kovaľ a Ľubomír Tupta po znížení... Foto: TASR, Jakub Kotian
Martin Kovaľ, Ľubomír Tupta Martin Kovaľ a Ľubomír Tupta po znížení Slovákov v zápase proti Francúzsku.

Hrdinom zápasu bol hosťujúci útočník Odsonne Edouard, ktorý sa zaskvel hetrikom. Zverenci trénera Adriána Guľu majú na konte naďalej tri kvalifikačné body a v tabuľke 2. skupiny figurujú na štvrtom mieste s bilanciou jedna výhra a dve prehry. Ďalší kvalifikačný duel ich čaká 18. novembra 2019, keď v domácom prostredí vyzvú hráčov Gruzínska.

Slovensko – Francúzsko 3:5 (1:4)
Góly: 5. Strelec, 52. Herc, 62. Kovaľ – 23., 35. a 81. Edouard, 3. Reine-Adélaide, 13. Aouar, ŽK: 40. Herc, 43. Šulek, 75. Pokorný, 77. Kovaľ, 90.+ Almási – 40. Reine-Adélaide, 55. Soumaré, 78. Guendouzi, 90.+ Lafont, rozhodovali: Robertson – Stewart, McFarlane (Škót.), 2603 divákov
Zostava SR „21“: Vantruba – Tomič, Šulek, M. Oravec, Sluka – Herc, Pokorný (88. Adamec), Bernát (46. Gamboš) – Tupta (82. Almási), Strelec (51. Kovaľ), Chobot (82. Kolesár)

Prehra mladých futbalistov s Francúzmi Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Martin Šulek a Francúz Dan-Axel Zagadou v...

Francúzi vstúpili do zápasu veľmi dobre a už v tretej minúte sa ujali vedenia. Po akcii z ľavej strany sa dostal do zakončenia zvnútra šestnástky Jeff Reine-Adélaide a prízemnou strelou prekonal Martina Vantrubu. Odpoveď zverencov Adriána Guľu však nenechala na seba dlho čakať. O dve minúty neskôr sa po rohovom kope presadil Dávid Strelec, pre ktorého to bol štvrtý gól v drese reprezentačnej „dvadsaťjednotky“.

Francúzi hrozili najmä v krídelných priestoroch a do polčasu si vypracovali trojgólový náskok. V 13. min sa zapísal do streleckej listiny Houssem Aouar a následne dvakrát skóroval hráč Celticu Glasgow Odsonne Edouard. V 45. min mohol upraviť skóre Strelec, ale v stopercentnej šanci trafil iba pravú žrď.

Slovenskí mladíci sa nevzdali ani za nepriaznivého stavu 1:4 a zdanlivo rozhodnuté stretnutie poriadne zdramatizovali. V 52. min umiestnenou strelou spoza šestnástky skóroval kapitán domáceho tímu Christián Herc a o desať minút neskôr strelil kontaktný gól striedajúci Martin Kovaľ.

Stredopoliar Zlatých Moraviec si počkal na center Mariána Chobota z ľavej strany a z tesnej blízkosti prekonal brankára Albana Lafonta. Francúzi si však záver duelu postrážili a ich víťazstvo spečatil v 81. min Edouard. Hráči z krajiny „galského kohúta“ uspeli aj v druhom kvalifikačnom súboji a v tabuľke im patrí priebežná druhá priečka za deväťbodovými Švajčiarmi.

Francúzi Christ-Emmanuel Maouassa (vpravo) a... Foto: TASR, Jakub Kotian
Christ-Emmanuel Maouassa, Odsonne Édouard Francúzi Christ-Emmanuel Maouassa (vpravo) a Odsonne Édouard oslavujú tretí gól v slovenskej sieti.

Adrian Guľa, tréner SR: „Bolo to rozrobené na veľký hokejový výsledok a z môjho pohľadu zázračnú remízu. Valec, ktorý sme v úvode naším prílišným rešpektom a nedostatočným dôrazom nechali rozbehnúť, sme v druhej časti aspoň pribrzdili. Chlapci do toho hrabli, desať minút pred koncom boli na kontakt s Francúzmi, chceli sme im pomôcť ešte nejakým striedaním. Škoda, že naozaj v niektorých herných situáciách v defenzíve nám odskočili. Na druhej strane sme dvakrát netrafili prázdnu bránku. Keby bolo 5:5, zobrali by sme to všetkými desiatimi.“

Christián Herc, kapitán a autor gólu SR: „Do zápasu sme vstúpili zle, hneď na začiatku sme dostali gól. Neboli sme dôrazní, všade sme boli o krok pozadu. Prvých 30 minút si z nás robili dobrý deň, dokázali sme odpovedať, ale potom nám znova odskočili. Cez polčas sme si povedali, že musíme byť dôraznejší, musíme šprintovať. Snažili sme sa to plniť, dali sme druhý, tretí gól a oni podľa mňa tiež znervózneli. Potom dali piaty gól a bolo to viac-menej dohrávanie. Mali sme dosť šancí, aby sme v tomto zápase minimálne remizovali.“

Ľubomír Tupta, autor gólu SR: „V prvom polčas sme asi mali príliš veľký rešpekt pred súperom a tak to aj vyzeralo. Od druhého polčasu sme si povedali, že musíme hrať našu hru. Začali sme hrať a dali sme aj góly, škoda piateho inkasovaného zásahu, ale druhé dejstvo bolo oveľa lepšie.“

Tabuľka 2. kvalifikačnej skupiny:
    Z V R P S B
1. Švajčiarsko 3 3 0 0 8:1 9
2. Francúzsko 2 2 0 0 10:3 6
3. Gruzínsko 3 2 0 1 8:2 6
4. Slovensko 3 1 0 2 8:9 3
5. Azerbajdžan 5 1 0 4 2:11 3
6. Lichtenštajnsko 4 1 0 3 3:13 3
3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti do 21 rokov #francúzski futbalisti do 21 rokov