Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nedeľa na Tehelnom poli: chystá sa premiéra i derniéra

Slovenskí futbalisti sa sťahujú po desiatich rokoch na Tehelné pole. Po trnavskom kvalifikačnom remízovom súboji s Walesom privítajú v príprave na domácej pôde prvý raz Paraguaj (výkop o 20.45).

12.10.2019 15:21 , aktualizované: 19:18
debata (2)

VIDEO: Martin Škrtel a Marek Hamšík o návrate reprezentácie na Tehelné pole.

Video

Hapal bude skúšať

V nedeľu zažije nový bratislavský štadión premiéru i derniéru. Prvý raz sa na ňom predstaví národný tím. V jeho drese posledný raz vybehnú na trávnik traja bývalí reprezentanti, s ktorými sa spoluhráči i fanúšikovia budú lúčiť – Martin Škrtel, Tomáš Hubočan a Adam Nemec.

Ukončenie reprezentačnej kariéry oznámili už vlani na jeseň a odvtedy v mužstve neúčinkovali. Pavel Hapal je už rok trénerom slovenského výberu, ale doteraz mal len jedinú možnosť skúšať nejaké herné činnosti či nových adeptov na reprezentačný dres. Všetko ostatné boli ostré zápasy o kvalifikačné body. Preto zajtra využije šancu a dá priestor aj futbalistom zo širšieho kádra.

„Zažil som už zopár takých stretnutí, v ktorých sa lúčili hráči,“ vraví Hapal. „Napríklad za trénera Brücknera, ktorý nemal podobné stretnutia príliš rád. Majú svoj špeciálny nádych. Ale je to medzištátny zápas, berieme ho s plnou vážnosťou, výsledok letí do sveta. Chceme urobiť všetko pre to, aby sme boli úspešní. Ešte si počkám na zdravotný stav hráčov, ale zostavu určite obmeníme,“ vysvetlil tréner.

Spomienka na jún 2010. Martin Škrtel sa snaží... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Martin Škrtel, Lucas Barrios Spomienka na jún 2010. Martin Škrtel sa snaží zastaviť Paraguajčana Lucasa Barriosa počas zápasu F-skupiny MS v Juhoafrickej republike.

Rozlúčka s trojicou hráčov

Slováci sa tešia na bývalých spoluhráčov, ktorí sa už pripojili k tímu. „Sú to ikony slovenského futbalu, urobili pre náš futbal veľmi veľa a spolu sme toho aj veľmi veľa zažili,“ pripomínal ich dlhoročný spoluhráč Peter Pekarík.

Na zápas sa teší aj brankár Martin Dúbravka. „Stretnem sa s trojicou hráčov, od ktorých som sa aj ja osobne veľa učil. Strávil som s nimi niekoľko rokov v reprezentácii, zanechali v nej výraznú stopu,“ doplnil.

Na nový štadión je zvedavý Stanislav Lobotka. „Videl som ho zatiaľ len na obrázkoch. V Bratislave som ešte v reprezentácii nenastúpil, dúfam, že vyhráme,“ vravel.

Slovenský tím sa stretol s Paraguajom zatiaľ len raz – na MS 2010 v juhoafrickom Bloemfonteine. Zverencom trénera Vladimíra Weissa tento duel nevyšiel, podľahli v ňom 0:2 a pozápasové dozvuky narušili atmosféru v slovenskom tábore. Potom sa však mužstvo zmobilizovalo a zdolalo i vyradilo po veľkom výkone obhajcov titulu Talianov.

Paraguaj často nevyhráva

Z hráčov, ktorí vtedy nastúpili, sú v aktuálnom kádri len Hamšík, Kucka a lúčiaci sa Škrtel. Medzi náhradníkmi bol ešte Pekarík.

Dlhšie sa hovorilo o tom, že v tomto termíne sa Slovensko stretne s juhoamerickým súperom. Dlho bol v hre Uruguaj, ale súboj s dvojnásobnými majstrami sveta napokon padol. Paraguaj v lete na Copa America v Brazílii skončil v základnej skupine tretí za Kolumbiou a Argentínou. Vybojoval remízu nielen so štvrtým Katarom (2:2), ale aj s Argentínou (1:1). Potom vo štvrťfinále vypadol na pokutové kopy s Brazíliou (zápas sa skončil bez gólov).

Paraguaju sa výsledkovo dlhodobo príliš nedarí, v uplynulých 15 stretnutiach sa len dva razy tešil z výhry. V príprave na jar zdolal Guatemalu (2:0) a minulý mesiac Jordánsko (4:2).

Pred príchodom do Bratislavy nastúpil v Kruševaci so Srbskom a podľahol gólom v poslednej minúte (0:1). Argentínsky tréner Paraguajčanov Eduardo Berizzo pochválil mužstvo za dobrý výkon a zdôraznil, že si nezaslúžilo prehrať. Prišiel však o jedného z lídrov tímu Miguela Almirona, ktorý videl červenú kartu.

Budú dražiť originálne dresy

Slováci nastúpia na zápas s Paraguajom v dresoch s nápisom 80 rokov 1939–2019. Uskutoční sa aj exkluzívna dražba originálnych zápasových dresov, ktorej výťažok poputuje na konto Nadácie slovenského futbalu. Dnešný súboj bude aj spomienkou na 80. výročie od prvého oficiálneho medzištátneho zápasu Slovákov. Hrali proti Nemecku 27. augusta 1939 a vyhrali 2:0.

Škrtel v základnej zostave ako kapitán

Martin Škrtel nastúpi s kapitánskou páskou od začiatku stretnutia.

„Pocity pred zápasom sú rovnaké ako v minulosti počas môjho pôsobenia v reprezentácii. Teším sa na to, možno sa s blížiacim sa štartom duelu objavia aj emócie alebo nervozita. Treba si však uvedomiť, že tento zápas nie je len o našej rozlúčke. Mužstvo si potrebuje vyskúšať nové veci a chce si zmerať sily s náročným súperom. Som rád, že sme dostali šancu nastúpiť a budeme sa snažiť podať dobrý výkon, z ktorého bude profitovať celý tím,“ povedal Škrtel na predzápasovej tlačovej konferencii.

Martin Škrtel, Marek Hamšík a tréner Pavel... Foto: TASR, Martin Baumann
Martin Škrtel, Marek Hamšík, Pavel Hapal Martin Škrtel, Marek Hamšík a tréner Pavel Hapal počas tlačovej konferencie pred prípravným zápasom proti Paraguaju.

„Pamätných okamihov v reprezentačnej kariére bolo viac. Niektoré sa dajú publikovať, iné nie. Strávil som v reprezentácii dlhú dobu a bola to pre mňa česť. Bol to vrchol mojej kariéry a budem na to v dobrom spomínať,“ doplnila niekdajšia opora defenzívy Liverpoolu.

Tréner slovenského výberu Pavel Hapal deň pred zápasom potvrdil, že proti Paraguaju dá priestor hráčom, ktorí v minulých dueloch nemali veľkú minutáž. Zároveň postaví na trávnik trojicu lúčiacich sa futbalistov, takže zostavu musí vyberať citlivo.

„Pristúpime k stretnutiu zodpovedne. Čaká nás nepríjemný protivník. Cítim tú atmosféru, že nás čaká rozlúčka s dlhoročnými reprezentantmi, ale na druhej strane je to prípravný zápas, v ktorom si chceme vyskúšať nové veci. Chceme niečo zmeniť a dať niektorým hráčom viac priestoru. Niektorých hráčov, ktorí sú vyťažení v reprezentácii aj klube, necháme odpočívať, aby nedošlo k ich zraneniu. Budeme ich potrebovať aj v novembri,“ uviedol český kouč. (SITA)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Tomáš Hubočan #Adam Nemec #slovenskí futbalisti #paraguajskí futbalisti