Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA rozšírila Ligu národov, Slováci zostali v B-divízii

Slovenskí futbalisti budú v 2. ročníku Ligy národov 2020/2021 účinkovať v Lige B. Rozhodla o tom Európska futbalová únia (UEFA) na zasadaní výkonného výboru v Ľubľane po rozšírení jednotlivých úrovní súťaže.

24.09.2019 20:51 , aktualizované: 22:11
futbal Slovensko česko hamšík Foto: ,
Marek Hamšík strieľa na českú bránku v zápase Ligy národov.
debata (2)

Rozšírenie má zabezpečiť väčší počet zápasov po úspešnom prvom ročníku. Slováci v tom prvom v konkurencii Ukrajiny a Česka v skupine skončili na treťom mieste.

Pokračovanie LN tak prinesie viac zápasov. Zmeny totiž rátajú s navýšením počtu tímov v najvyššej A divízie z 12 na 16 mužstiev, ktoré budú rozdelené do štyroch skupín po štyroch. Znamená to okrem iného aj to, že majstri sveta z roku 2014 Nemci nebudú zostupovať o kategóriu nižšie, rovnako tak v najvyššej divízii ostane Chorvátsko, Island a Poľsko.

Aj v B a C divízii bude hrať 16 tímov v štyroch štvorčlenných skupinách, v D divízii zachovajú miesto pre sedem európskych krajín v jednej štvorčlennej a jednej trojčlennej skupine.

Od zvýšenia počtu zápasov si predstavitelia UEFA sľubujú väčšie príjmy a zároveň spôsob, ako ešte viac zredukovať počet bezvýznamných priateľských zápasov v nabitom kalendári.

Žrebovanie ďalšej edície sa uskutoční 3. marca 2020 v Amsterdame, zápasy sa budú hrať od leta budúceho roka.

Víťazom prvého ročníka Ligy národov sa stali Portugalčania, ktorí hostili záverečný turnaj.

UEFA v utorok tiež schválila dejiská mládežníckych kontientálnych šampionátov na nasledujúce roky, pridelila tiež Petrohradu, Mníchovu a Londýnu organizáciu finále Ligy majstrov v rokoch 2021 až 2023. V súvislosti so systémom VAR rozhodla o jeho zavedení v Európskej lige 2019/2020 už od začiatku vyraďovacej časti.

UEFA sa rozhodla od roku 2021 organizovať na klubovej úrovni aj tretiu súťaž po Lige majstrov a Európskej lige, jej názov bude Európska konferenčná liga a hrať sa bude rovnako ako Európska liga počas štvrtkov.

Témou rokovaní boli aj postupy pri otrase mozgu hráčov, rovnováha vyťaženia hráčov v kluboch jednotlivých súťaží, upravovali sa postupy pri žreboch a debata neobišla ani boj proti korupcii či televíznemu pirátstvu.

Zaujímavým rozhodnutím UEFA je aj to, že pri príležitosti 60. výročia konania prvých majstrovstiev Európy sa zapojí do výsadby až 600-tisíc stromov v dvanástich hostiteľských mestách budúcoročných ME.

Liga A: Portugalsko (obhajca), Holandsko, Anglicko, Švajčiarsko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Chorvátsko, Poľsko, Nemecko, Island

Liga B: Rusko, Rakúsko, Wales, ČR, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, SLOVENSKO, Turecko, Írsko, Severné Írsko, Bulharsko, Izrael, Maďarsko, Rumunsko

Liga C: Grécko, Albánsko, Čierna Hora, Gruzínsko, Severné Macedónsko, Kosovo, Bielorusko, Cyprus, Estónsko, Slovinsko, Litva, Luxembursko, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Moldavsko

Liga D: Gibraltár, Faerské ostrovy, Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Andorra, Malta, San Maríno

Kalendár LN 2020/2021:

Žreb hlavnej fázy: 3. marca 2020 v Amsterdame

Hracie dni:
1. kolo: 3.5. septembra 2020
2. kolo: 6.-8. septembra
3. kolo: 8.10. októbra
4. kolo: 11.13. októbra
5. kolo: 12.14. novembra:
6. kolo: 15.17. novembra
žreb finálového turnaja: neurčený
finálový turnaj: 2.6. júna 2021

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #UEFA Liga národov