Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

SFZ sa rozhodol konať. Na generálnu prokuratúru podal trestné oznámenie

Na mimoriadne závažné udalosti, ktoré sprevádzali septembrový kvalifikačný zápas ME 2020 Maďarsko – Slovensko v Budapešti (1:2), reagoval Slovenský futbalový zväz (SFZ) aj podaním podnetu na generálnu prokuratúru.

18.09.2019 13:18
Maďarsko, fanúšik Foto: ,
Maďarský fanúšik drží šál s hanlivým odkazom proti Slovensku.
debata (9)

Priaznivci slovenskej reprezentácie informovali o svojich osobných poznatkoch a vyjadrovali ostrý nesúhlas s dianím v Budapešti pred, počas a po zápase. SFZ tieto sťažnosti nenechal bez reakcie a informoval o nich nielen UEFA, ale aj ministerstvo zahraničných vecí.

"V reakcii na všetko, čo sa pred, počas a po zápase udialo, postupoval SFZ jednak v línii k UEFA a zároveň koordinoval svoje aktivity aj s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

SFZ poukázal na správanie maďarských priaznivcov, ktoré výrazne prekročilo hranicu štandardnej rivality, akceptovanej v športe – predaj šálov s nápisom „Szar Szlovakia“, pokus o zapálenie slovenských zástav a vlajok, vypískanie štátnej hymny SR – pričom napadnutie slovenských fanúšikov s početnými zraneniami a následným dlhodobým liečením sú absolútne neakceptovateľné pri akejkoľvek futbalovej konfrontácii.

V rovinách, ktoré presiahli futbalové prostredie, SFZ postupoval spoločne s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Obe inštitúcie si vzájomne poskytli získané informácie, koordinovali postup k zahraničným partnerom, teda Maďarskej republike, resp. UEFA a vyjadrili svoje jednoznačné a relevantnými pravdivými dôkazmi potvrdzujúce stanoviská.

SFZ naďalej komunikuje v súvislosti s uvedeným zápasom s príslušnými kompetentnými orgánmi a je pripravený poskytnúť im maximálnu súčinnosť pri doriešení celej záležitosti v zmysle zákona.

Slováci dobyli Budapešť Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Sektor hostí v Budapešti bol slovenský len...

SFZ podal v stredu (18. septembra 2019) na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie v súvislosti s možným spáchaním trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Po zápase v Budapešti, vychádzajúc zo správy svojho delegáta, ktorý v hlásení poukázal na pokriky „Bi a bi Maďara do hlavy!“ a „Maďari za Dunaj!“, začala UEFA voči SFZ disciplinárne konanie za rasistické správanie slovenských fanúšikov.

SFZ vo svojom vyjadrení k tejto skutočnosti žiadal preklasifikovať uvedený skutok tak, že nešlo o prejavy rasistického správania zo strany slovenských fanúšikov, ale o tzv. nedovolené spevy (v terminológii UEFA illicit chants)," informoval SFZ na oficiálnom webe.

V súvislosti s incidentmi v Maďarsku sa rozpútali aj diskusie o dejisku októbrového kvalifikačného zápasu ME futbalistov do 21 rokov Slovensko – Francúzsko, ktorý sa odohrá v Dunajskej Strede. SFZ pripomína, že sa musí pri nahlasovaní dejísk domácich medzištátnych stretnutí riadiť normami UEFA, resp. FIFA, podľa ktorých sa zápasové štadióny uvádzajú s predstihom 120, resp. 90 dní (A-mužstvo resp. tím do 21 rokov).

"Tento fakt uvádzame z dôvodu určenia Dunajskej Stredy za miesto zápasu tímov do 21 rokov Slovensko – Francúzsko. SFZ rešpektuje reglement a pravidlá, rovnako ako vzájomné korektné vzťahy s partnermi, preto nerobil žiadne kroky ku zmene dejiska spomenutého stretnutia reprezentácií do 21 rokov. Slovenský národný tím do 21 rokov má v Dunajskej Strede zabezpečené potrebné zázemie na vysokej úrovni, od ubytovania, cez tréningové možnosti až po zápasové prostredie.

Miestny štadión bol vybudovaný v rámci Projektu rekonštrukcie, modernizácie a výstavby futbalových štadiónov, ktorého iniciátorom a garantom bol SFZ aj preto, aby ich mohli následne využívať aj slovenské reprezentácie, pričom SFZ podporil finančne aj výstavbu futbalovej akadémie v Dunajskej Strede, ktorú majú reprezentačné výbery k dispozícii," uvádza sa v komuniké SFZ.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko - Slovensko #kvalifikácia ME 2020