Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dúbravku triafali mincami: Ak ich vyzbieram, mám na večeru

V 25-člennej nominácii slovenských futbalistov majú prevahu Róbertovia.

10.09.2019 15:37
Mak, Hancko Foto: ,
Róbert Mak oslavuje gól do siete Maďarska.
debata (2)

Sú až traja a v pondelok večer to vyzeralo, akoby oslavovali minimálne meniny. Dvaja z nich sa postarali o cenné víťazstvo na horúcej maďarskej pôde. Súpera načal Mak a dorazil Boženík.

Piskot počas slovenskej hymny

Po výprasku s Chorvátskom to nevyzeralo so slovenským mužstvom dvakrát dobre. Lenže prešli tri dni a všetko bolo inak. Ľahkovážni Chorváti pustili body Azerbajdžanu a Slováci zažili futbalové zmŕtvychvstanie v Budapešti. V kvalifikácii ME 2020 sa vrátili do postupovej hry.

„Zápas s Chorvátskom nevyšiel nikomu z nás. Tréner urobil nejaké zmeny v zostave a vysvetlil nám, že ak by vystriedal ktoréhokoľvek, museli by sme to prijať,“ približoval Martin Dúbravka. Milan Škriniar dodával, že s krutou prehrou s Chorvátskom sa mužstvo celkom dobre vyrovnalo. „Hneď na prvom tréningu po Chorvátsku sme si povedali, že hodíme tento zápas za hlavu, nie je čas, aby sme sa v ňom šprtali. Čaká nás ďalší zápas. S Maďarskom sme ukázali podstatne lepší výkon,“ vravel.

V budapeštianskej Groupama Aréne vládla horúca atmosféra. Maďari majú silné národné cítenie, žijú so svojím tímom a aj po stretnutí, napriek tomu, že zhorel v dôležitom zápase, absolvovali tradičné rituály aj s maďarskou hymnou.

Pravda, k Slovákom sa nezachovali veľkoryso. Počas ich hymny väčšina fanúšikov pískala. „To bolo pre mňa sklamanie. Futbal je o emóciách, je v poriadku, ak ich fanúšikovia prejavujú, ale pri štátnej hymne sa nepíska,“ vravel slovenský brankár.

Slováci dobyli Budapešť Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Sektor hostí v Budapešti bol slovenský len...

Dúbravka si mohol vyzbierať mince na večeru

Aj v slovenskom sektore sa objavili fanúšikovia domáceho tímu, ktorí však boli občanmi Slovenskej republiky. Bezpečnostné zložky museli slovenský sektor rozdeliť. Piskot počas hymny a mohutné povzbudzovanie maďarských futbalistov sa ozýval aj zo slovenského sektora, v ktorom boli priaznivci maďarskej národnosti.

Slováci však búrlivú a nežičlivú atmosféru v pohode na ihrisku zvládli, aj ich vybičovala k lepšiemu výkonu. Dúbravka ju vnímal aj s humorom.

„Lietali ku mne rôzne predmety, fľaše, poháre, oriešky, ale aj mince. Keby som ich vyzbieral, mal by som možno na večeru,“ usmieval sa.

Po trochu rozpačitom rozbehu, keď mali Maďari síce prevahu, ale šance si nevypracovali, postupne preberali hostia iniciatívu a pred odchodom na prestávku sa ujali vedenia. Mak otvoril zblízka skóre.

Gólu predchádzalo postavenie mimo hru, v ktorom sa ocitol Boženík. Táto situácia rozčertila chronického kritika rozhodcov, Taliana na maďarskej lavičke Marca Rossiho, ktorý predtým viedol dunajskostredský DAC. Hraničnú ofsajdovú situáciu označil za metrovú. „Rozhodcovia robili najmä chyby proti nám.“

Maďarom prvý gól nestačil

Opäť sa ukázalo, že Slováci to proti Maďarom jednoducho vedia. Po 320 kvalifikačných minútach im síce súper konečne strelil prvý gól, ale napokon mu nestačil. Tradícia zabrala a slovenský tím aj štvrtý raz zdolal Maďarov v zápase o body (skóre 5:1).

Kritická situácia nastala hneď v úvode druhého polčasu, keď mladučký Dominik Szoboszlai, veľký talent maďarského futbalu (18 rokov), nedal Dúbravkovi nijakú šancu z priameho kopu spoza šestnástky.

Domáci ožili, ale prešlo len šesť minút a vytiahol sa ďalší mladík – tentoraz v slovenskom drese. Boženík zvládol svoju šancu ako starý mazák a premiérovým reprezentačným gólom rozhodol zápas.

„Zápas sa hral 9.9.2019. Získali sme deviaty bod v kvalifikácii, dali sme deväť gólov a víťazný dal hráč s číslom 9. Nemám to z vlastnej hlavy, prišiel s tým môj asistent Oto Brunegraf,“ vravel v pondelok už krátko pred polnocou slovenský tréner Pavel Hapal.

Od druhého gólu Slováci prebrali iniciatívu a mali zápas pod kontrolou. „Rozhodla naša väčšia efektivita, mali sme aj šťastie, keď sme ubránili niektoré možnosti domácich a viackrát nás podržal Dúbravka,“ zdôraznil Hapal.

VIDEO Tréner Hapal: Krásna rehabilitácia

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbaloví reprezentanti #maďarskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020