Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pre piskot ani nepočul hymnu. Mak: Namotivovala nás už rozcvička

Pre slovenských futbalistov bol pondelňajší duel E-skupiny kvalifikácie ME 2020 na trávniku Maďarska mimoriadne ťažký.

10.09.2019 07:43 , aktualizované: 10:01
Róbert Mak Foto: ,
Róbert Mak otvára skóre zápasu proti Maďarsku.
debata (30)

Vo fanatickej atmosfére v budapeštianskej Groupama Arene nebolo počuť vlastného slova, hostia navyše chceli odčiniť piatkový domáci výprask od vicemajstrov sveta Chorvátov (0:4). Nakoniec triumfovali 2:1, čo tiež znamená, že Slovensko s Maďarskom neprehralo ani v šiestom vzájomnom stretnutí.

Aj keď na nich Maďari od začiatku poriadne vybehli, zápasový dej sa začal krátko pred prestávkou preklápať na slovenskú stranu. Gólom na 1:0 pre hostí to zariadil krídelník Róbert Mak.

„Čakali sme, že Maďari s podporou publika na nás vybehnú. Úvodných desať minút nás dosť tlačili, mali aj nejaké strely a šance. Potom však prišiel náš úder. Hamšík dobre poslal loptu do šestnástky, odrazila sa ku mne a trafil som to do bránky. Pocity po góle boli vynikajúce a bol som veľmi šťastný,“ vyhlásil 28-ročný Bratislavčan pred zástupcami slovenských médií.

Slováci dobyli Budapešť Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Sektor hostí v Budapešti bol slovenský len...

Podľa hráča ruského Zenitu Petrohrad si slovenskí futbalisti počas prestávky v šatni povedali, že nesmú inkasovať. Plánu sa však držali iba do 50. min, keď Dominik Szoboszlai zakrútil priamy kop do pravého „vinkľa“ bránky Martina Dúbravku.

„Našťastie pri ďalšej našej šanci to ‚Božo‘ (Róbert Boženík, pozn.) výborne zakončil. Nakoniec sme udržali stav 2:1 a ukázali sme našu silu,“ doplnil Mak.

Na otázku, ako vnímal negatívnu atmosféru na štadióne, odvetil: „Musím sa priznať, že hymnu som pre piskot ani nepočul. Nevedel som, či mám spievať alebo čo vlastne mám robiť. Nás to však ‚vyhecovalo‘ a už po rozcvičke sme sa namotivovali. Vraveli sme si, že sme určite lepší ako Maďari a dokážeme zvíťaziť.“

Mužstvo trénera Pavla Hapala má v tabuľke E-skupiny deväť bodov, dotiahlo sa práve na Maďarov. Zo vzájomných duelov so susedmi spoza južnej hranice má lepšiu bilanciu, keďže nad nimi triumfovalo aj pri marcovom vstupe do kvalifikácie ME 2020 v Trnave (2:0). Na líderskú pozíciu poskočili po remíze v Azerbajdžane (1:1) desaťbodoví Chorváti, ktorí v piatok pripravili Slovákom spomenutú nepríjemnú prehru 0:4.

„Snažili sme sa čo najskôr zabudnúť na tento zápas. Totálne nám nevyšiel. V Maďarsku sme bojovali, hrali so srdcom a fanúšikom, ktorí nás prišli podporiť, sme ukázali, že chceme hrať za Slovensko a pobijeme sa o postup na ME. Veľmi sa z tohto víťazstva tešíme. Zvlášť v Maďarsku a v takejto atmosfére. Máme sa na čo tešiť na budúci mesiac,“ skonštatoval Róbert Mak, ktorý pripomenul októbrový a pravdepodobne ďalší kľúčový kvalifikačný duel proti Walesu.

Hrdina Boženík: Všetci sme si to oddreli

Hrdinom Slovenska bol mladučký útočník Róbert Boženík. Ešte iba 19-ročný zakončovateľ MŠK Žilina si v 56. min na hranici pokutového územia prebral prihrávku od Stanislava Lobotku a vystrelil hosťom v Groupama Arene cenné tri body.

Z výsledku 2:1 mal veľkú radosť. „Teším sa nielen z gólu, ale aj z víťazstva, pretože všetci v mužstve sme to odbojovali a ‚oddreli‘ od 1. do 94. minúty. Práve preto triumf chutí najviac. Vyhrali sme na horúcej pôde a do tabuľky sme si pripísali tri body, takže je to úžasné,“ povedal bezprostredne po stretnutí rodák z Terchovej.

VIDEO Tréner Hapal: Krásna rehabilitácia

Až niekoľko hodín pred zápasom na taktickej príprave sa od trénerov dozvedel, že nastúpi od začiatku. A rovnako ako v júni pri výhre 5:1 v azerbajdžanskom Baku, aj tentoraz podal výborný výkon. „Som šťastný, že som sa všetkým v realizačnom tíme odvďačil za šancu streleným gólom,“ doplnil skromne.

Boženík si vo štvrtom stretnutí v reprezentačnom „áčku“ otvoril strelecký účet. Kapitán tímu Marek Hamšík ho už stihol podpichnúť, že ho to určite bude niečo stáť. „Je to super pocit, ale za mojím gólom bola práca celého mužstva. Chcel by som tento zásah venovať otcovi. Keďže je v nemocnici, nemohol prísť na zápas s Chorvátskom ani na tento do Budapešti,“ hovoril.

Slovenský útočník s deviatkou na chrbte v priebehu zápasu niekoľkokrát pocítil tvrdosť maďarských zadákov a keď v 77. min prepúšťal miesto na ihrisku Michalovi Ďurišovi, bol poriadne vyžmýkaný.

„Bolo to ťažké, ale nielen pre mňa. Všetci, ktorí sme hrali, sme si to odtrpeli. Duel bol poriadne fyzicky náročný. Hrali sme náročným spôsobom. Chceli sme Maďarov napádať, veľa šprintovať a dostávať ich pod tlak,“ prezradil Róbert Boženík na záver niečo z taktiky slovenského reprezentačného mužstva.

Maďari nás asi naozaj nenávidia, tvrdí Šatka

Aj spoľahlivý výkon Alberta Rusnáka na pravom krídle smerom dopredu aj v defenzíve pomohol Slovákom k víťazstvu.

Hráč amerického klubu Real Salt Lake, ktorý v piatkovom nevydarenom dueli s Chorvátskom (0:4) hral iba do prestávky, tentoraz strávil na ihrisku budapeštianskej Groupama Areny celé stretnutie. Po ňom pred zástupcami slovenských médií priznal, že si vystúpenie pred búrlivým publikom užíval.

„Atmosféra bola super. Myslím si, že každý z nás chce hrať pred takouto kulisou, v ktorej počuť fanúšikov po celý zápas. Po zápase s Chorvátskom to nebolo ľahké, ale to, čo sme mali v Maďarsku ako cieľ – získať tri body – sme aj splnili,“ vyhlásil 25-ročný odchovanec košického futbalu.

Choreografia maďarských fanúšikov. Foto: Reuters, BERNADETT SZABO
choreo, Choreografia maďarských fanúšikov.

Rusnák oslavoval so spoluhráčmi dôležitý triumf nad Maďarmi, ale ani s odstupom niekoľkých dní nevedel nájsť príčiny toho, prečo slovenské mužstvo predtým doma podľahlo Chorvátom takým výrazným spôsobom.

„Neviem, čomu to pripísať. Naozaj. Osobne si myslím, že Chorváti absolvovali jeden z najlepších zápasov, aké kedy odohrali, práve proti nám. Z našej strany to bol zasa najhorší výkon možno aj za ostatných niekoľko rokov. Zhodou náhod to tak vyšlo, že nám sa v ten deň nevydarilo vôbec nič,“ reagoval slovenský krídelník a ďalej pokračoval:

„Na Chorvátov bolo treba čo najskôr zabudnúť. Na tom zápase ani nebolo čo rozoberať, lebo v ňom nebolo veľa vecí, ktoré by sme mohli využiť v Maďarsku. Bolo dôležité, ako zareagujeme a myslím si, že sa nám to aj podarilo.“

Albert Rusnák v hlavičkovom súboji s Tamásom... Foto: Reuters, BERNADETT SZABO
Albert Rusnák, Tamás Kádár Albert Rusnák v hlavičkovom súboji s Tamásom Kádárom.

Podľa Rusnáka bol na horúcej maďarskej pôde veľmi dôležitý prvý slovenský gól zo 40. min, ktorý strelil Róbert Mak. „V piatok proti Chorvátom nás ‚gól do šatne‘ trochu položil, dnes nás nakopol. Obidva naše góly prišli v správny moment, ten druhý navyše krátko po maďarskom vyrovnaní na 1:1,“ skonštatoval hráč, ktorý v marcovom prvom meraní síl s Maďarskom spečatil slovenský triumf 2:0.

Spolu s Rusnákom solídne pokrýval pravú stranu ihriska aj obranca Ľubomír Šatka. „Bol to veľmi náročný zápas. Naše šance teraz vyzerajú lepšie, ale ešte stále sú pred nami súboje, ktoré treba zvládnuť,“ vyhlásil 23-ročný hráč poľského Lechu Poznaň. Na margo merania síl v Budapešti bližšie dodal: „Nechceli sme Maďarom dávať toľko priestoru ako Chorvátom a najmä sme sa chceli dobre vyrovnať s nepriateľskou atmosférou na štadióne.“

Šatkovi sa nepáčilo, ako maďarskí priaznivci doslova zborovo vypískali slovenskú hymnu. „Nie je to prejav rešpektu, ale čo už narobíme. Taká je asi maďarská mentalita, naozaj nás asi nenávidia. My sme sa im odplatili víťazstvom a tromi bodmi,“ skonštatoval niekdajší hráč FC DAC 1904 Dunajská Streda či anglického Newcastlu United.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #maďarskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020