Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská obrana omladla. Z benjamínka je najskúsenejší

Slovenská obrana, ktorú preveria v Trnave chorvátske hviezdy, v tomto roku omladla.

05.09.2019 07:00
Milan Škriniar Foto: ,
Obranca Interu Miláno Milan Škriniar je v mladom veku lídrom defenzívy Slovenska.
debata

Ešte vlani v októbri nastúpila v zápase s Českom štvorica, ktorej „kazil“ priemer medzi skúsenými tridsiatnikmi Škriniar: Pekarík (32), Škriniar (24), Škrtel (33), Hubočan (33).

V tomto roku prešla zmenami a môže sa stať, že najstarším a najskúsenejším v nej bude donedávna najmladší. Miesto v defenzíve majú popri jej šéfovi Škriniarovi takmer isté Vavro (23) a Hancko (21). Do zostavy sa tlačia aj Valjent (23) a Šatka (23).

Pozoruhodný je aj iný fakt. S výnimkou Škriniara, ktorý má pevné miesto v základe Interu Miláno, všetci mladíci v lete zmenili dres.

Vavro zamieril do Lazia Rím, Hancko do Sparty Praha, Šatka do Lechu Poznaň a Valjent na jar pôsobil RCD Mallorca na hosťovaní, ale sa v lete stal jej kmeňovým hráčom a pomohol mužstvu k postupu do najvyššej súťaže. Do tejto skupiny obrancov patrí aj Mazáň, ktorý takisto zmenil klubové farby. Celta Vigo ho poslala na hosťovanie do druholigového CD Tenerife.

V áčku sa tak postupne zišli reprezentanti z niekdajšieho úspešného výberu do 21 rokov, ktorý viedol súčasný tréner Pavel Hapal.

„Je to super. Teší ma, že všetci hráči z bývalej dvadsaťjednotky sa dostali do dobrých klubov a aj v nich hrávajú. Ak to bude takto pokračovať, bude silnejší aj národný tím,“ víta novú situáciu Škriniar.

Pravda, nie všetci slovenskí mladíci pravidelne nastupujú vo svojich tímoch. Výnimkou je Valjent, ktorého Hapal pozval do tímu prvý raz a výborne sa udomácňuje v najvyššej španielskej lige. V troch úvodných zápasoch novej sezóny odohral plný počet minút.

„Je to veľmi príjemný pocit. Rozdiel medzi dvoma najvyššími súťažami v Španielsku je značný. Kvalita v prvej lige je podstatne vyššia. Je to pre mňa nová skúsenosť,“ zdôrazňuje Martin Valjent.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Somos de primera ‍♂️ Gracias a toda la familia del Mallorca ♥️ @laliga @rcdmallorcaoficial

Príspevok, ktorý zdieľa Martin K. Valjent (@martinvaljent),

Aj Šatka v poľskej a Hancko v českej lige v uplynulých zápasoch patrili do základných zostáv svojich tímov, nechýbali ani minútu. Najťažšia úloha čaká na Vavra, ktorý sa vo hviezdnom Laziu presadzuje ťažko. Uplynulý víkend v súboji s AS Rím šancu nedostal, predtým si proti Sampdorii zahral dvadsať záverečných minút.

„Rozprával som sa s trénerom a moja šanca určite príde. Povedal mi, že ma nekupovali len tak, aby som sedel na lavičke,“ tvrdí Denis Vavro. Hapal má v obrannej formácii k dispozícii aj skúseného Petra Pekaríka, ktorému stále dôveruje. Ten v Herthe Berlín v prvom tíme vôbec nenastupuje.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nuova opportunitá FORZA LAZIO ⚪️

Príspevok, ktorý zdieľa Denis Vavro (@denisvavro),

„V lete mal zdravotné problémy. Už je však pripravený, naplno trénuje. Pekarík je jeden z najväčších profíkov tohto mužstva a aj keď nehrával, na poste pravého obrancu nikdy nesklamal. Patrí k lídrom tohto tímu,“ pripomenul Hapal.

Je pravdepodobné, že dá Pekaríkovi opäť šancu v základnej zostave. Je to však len otázka krátkeho času, keď v defenzíve dostane priestor najmladšia obrana v slovenskom národnom tíme za mnohé roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti