Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorvátsko je dôležité, ale nebude rozhodujúce

Na zraz slovenskej futbalovej reprezentácie pricestoval s pekným ocenením. Brankára Martina Dúbravku, oporu Newcastlu United, zaradili po ligovom súboji s Tottenhamom do zostavy kola Premier League. Podal výborný výkon a udržal si čisté konto. Aj vďaka nemu sa jeho tím tešil z výhry 1:0.

04.09.2019 18:24
Martin Dúbravka Foto: ,
Brankár Slovenska Martin Dúbravka si musí zvykať, že pred ním stojí podstatne mladšia obranná štvorica.
debata

„V anglickej lige je obrovský pretlak kvalitných hráčov, takže takáto pocta vždy poteší. Bol to emotívny súboj a nulu na konte si cením,“ vravel Dúbravka po príchode do Šamorína.

Pod novým trénerom v starej pozícii

V lete sa na lavičku Newcastlu posadil nový tréner. Španiela Rafaela Beníteza vystriedal Angličan Steve Bruce.

„Pre mňa je dôležité, že moja pozícia sa nezmenila. Chytám ďalej a mám z toho radosť. Pre každého trénera, ktorý prichádza po Benítezovi, by to bolo náročné, lebo on má svoje meno. Ľudia ho tam mali radi. Tréner Bruce dostal príležitosť. Má to náročné a usiluje sa nás v zápasoch i v tréningoch veľmi motivovať.“

Výhra nad Tottenhamom bola zatiaľ jediná v novej sezóne. Po jej úvodných štyroch kolách má Newcastle štyri body. S touto bilanciou je vcelku spokojný.

"Mám trochu zmiešané pocity, ale je to lepšie ako pred rokom, keď sme začali sezónu zle. V úvode súťaže sme hrali s Arsenalom a v tomto zápase sme chceli dosiahnuť lepší výsledok. Rozhodol ho len jeden gól.

Radi by sme stabilizovali naše výkony a posunuli sa v tabuľke vyššie. Klub investoval veľké peniaze do posíl a verím, že sa to prejaví. Noví hráči majú šancu ukázať svoju kvalitu," pokračoval skúsený, 30-ročný brankár.

Na favorita bude platiť tímový duch

Pripomína, že do reprezentácie sa vždy teší a prichádza na zrazy dobre naladený. Platí to aj teraz, keď mužstvo čakajú dva významné súboje v kvalifikácii na ME 2020. Domnieva sa, že slovenský výber môže byť úspešný už v stretnutí s vicemajstrami sveta z Chorvátska.

„Na súpera bude platiť najmä tímový výkon. To považujem za úplne kľúčové. Ak zopakujeme, čo sme ukázali naposledy v Azerbajdžane, myslím si, že nie sme ani tentoraz bez šance,“ zdôraznila slovenská jednotka medzi žrďami.

Nepredpokladá, že stretnutie s Chorvátskom bude v aktuálnej kvalifikácii rozhodujúce. "Takú váhu mu neprikladám. Mohlo by nám to zväzovať nohy. Naša skupina je veľmi vyrovnaná. Sme dostatočne skúsení, aby sme sa na najbližší zápas dobre pripravili aj v hlavách. Môže nám ukázať, ako sa budeme uberať v ďalšom priebehu kvalifikácie.

Je dôležitý, ale netreba jeho význam preceňovať. Už nasledujúci s Maďarskom bude takisto veľmi náročný a takisto bude mať význam pre situáciu v skupine," tvrdí Dúbravka.

Súper nie je len mužstvom hviezd

Slovenský brankár sa ešte raz vrátil k júnovému stretnutiu v Baku, kde mužstvo zdolalo po dobrom výkone Azerbajdžan vysoko 5:1.

„Pohodu, ktorú sme si v júni nastavili, by sme si radi preniesli aj do zápasu s Chorvátskom. O to viac, že nás čaká mimoriadne náročná skúška. Proti favoritovi hráme v domácom prostredí a radi by sme to s podporou divákov a vypredaného hľadiska využili. Fanúšikovia nám určite utvoria perfektné prostredie,“ verí žilinský rodák.

Faktu, že súper nastúpi bez niektorých opôr, nepripisuje mimoriadny význam. „Bude náročné ich nahradiť. Ale nepozeral by som sa na súpera, ako len na tím hviezd. Nemyslím si, že chorvátske mužstvo je len o jednotlivcoch, rozhodujúci je vždy kolektív. A Chorváti majú dosť kvalitných futbalistov, aby chýbajúcich nahradili,“ domnieva sa.

Keď sa v zrelom veku stal jednotkou v národnom mužstve, pred ním hrávali skúsení borci. V tomto roku po dlhom čase už nedirigoval obranu dlhoročný kapitán Martin Škrtel.

„Bola to, samozrejme, pre nás nová situácia. Odišiel pilier obrany. Prichádzajú však noví chalani a tí majú takisto svoju kvalitu. My starší hráči im pomôžeme, aby ich adaptácia bola čo najrýchlejšia. Budú mať priestor sa ukázať,“ vyjadril sa Martin Dúbravka k zmenám v zadných radoch slovenského tímu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Newcastle United #Martin Dúbravka #slovenskí futbalisti