Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Chorvátsku rastú futbalisti ako v Španielsku mandarínky

Chorvátski futbalisti sa predstavia najbližší piatok štvrtý raz na Slovensku, ale premiérovo v Trnave. Doteraz u nás nevyhrali ani v jednom stretnutí.

04.09.2019 06:00
Luka Modrič Foto: ,
Kapitán Chorvátov Luka Modrič je držiteľom Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu sveta za rok 2018.
debata

Slovo bolo viac ako peniaze

Ani jeden doterajší vzájomný zápas týchto súperov sa nehral o body. Ale prvý z nich mal špeciálny význam a zapísal sa do histórie slovenského futbalu.

Jozef Vengloš formoval prvé mužstvo po rozdelení Československa. Absolvovalo najskôr štyri zápasy v zahraničí. Slováci hľadali súpera na historickú premiéru na domácej pôde. Pozvali Chorvátov a tí prikývli. Možno neskôr oľutovali, lebo dostali atraktívnu ponuku z Anglicka.

„Rozhodli sme sa dodržať slovo, ktoré je pre nás viac ako peniaze. Odmietnutím anglickej pozvánky sme prišli o veľkú sumu,“ priznal po prílete do Bratislavy známy chorvátsky odborník Tomislav Ivič, člen vedenia tímu.

Chorváti priviedli na Tehelné pole mužstvo, v ktorom dominovali hráči z domácich klubov.

„Nedávno hrali v Španielsku najmä legionári, teraz vyskúšame domácich. Z týchto dvoch skupín utvoríme silný tím. Aj mužstvo, ktoré máme teraz z domácich zdrojov, je kvalitné a prišli sme k vám zvíťaziť,“ pokračoval Ivič.

Chorvátsko len krátko predtým začalo písať históriu futbalovej samostatnosti. „Trojročný vojnový stav pribrzdil aj futbal. Lenže tak ako v Španielsku rastú mandarínky, tak u nás rastú futbalisti,“ vravel sebavedomo Ivič.

Smrtonosný experiment na Tehelnom poli

Trochu sa však prerátal. Mužstvo pod vedením slávneho trénera Miroslava Blaževiča na Tehelnom poli zhorelo.

Pred vyše 25 rokmi, 20. apríla 1994, Venglošov výber v najsilnejšom zložení vyhral 4:1. Na štadión, kde vyrastal, sa vrátil hráč Realu Madrid Peter Dubovský. Strelil favoritovi dva góly (oba z penált), ďalšie pridali Moravčík a Kinder.

Čiro Blaževič, ako všetci volali chorvátskeho mága, bol rozčarovaný. "Presvedčili sme sa, že sa nemôžeme hlásiť do Európy bez legionárov. Bol to pre nás smrtonosný experiment. Nemali sme hráčov, ktorí by pribrzdili slovenský elán.

Bolo by zaujímavé vedieť, ako by na takýto vývoj reagovali naše hviezdy z veľkoklubov. Našou slabinou bola obranná línia a mohli sme dopadnúť ešte horšie. Bolo to poučné, niektorí hráči nás presvedčili, že v tomto mužstve nemajú miesto," hodnotil.

Až do tohto stretnutia sa Chorváti v Európe predstavili šesťkrát a všetky zápasy vyhrali. Po Bratislave bolo Blaževičovi, ktorého doma označujú za trénera všetkých trénerov, jasné, akou cestou sa uberať.

Viedol reprezentáciu na ME 1996 v Anglicku a o dva roky aj na svetovom šampionáte vo Francúzsku. V Anglicku narazili vo štvrťfinále na Nemecko a s budúcimi šampiónmi vypadli. Vo Francúzsku dosiahli triumf, s akým nerátali ani najväčší optimisti.

Čiro chcel zjesť trénerský diplom

Chorváti prvý raz ukázali svetu, že s ním musí vážne rátať. Na svojich premiérových MS postúpili zo skupiny spolu s Argentínou. V osemfinále vyradili Rumunsko a vo štvrťfinále Nemecko.

„Je dobré si to zapamätať. Nie vždy vyhrávajú veľkí,“ vravela jedna z chorvátskych opôr Igor Štimac.

Jeho tím zastavilo až v semifinále Francúzsko. Tento zápas sprevádzala pikantná situácia. Blaževičovi médiá ostro vyčítali, že nechal na lavičke jednu z hviezd Roberta Prosinečkiho, nastúpil až v 90. minúte. Komentátori tvrdili, že ak by hral, Chorvátsko by postúpilo do finále.

Blaževič mal s Prosinečkim starý spor. Pred viac ako desiatimi rokmi ho viedol v Dyname Záhreb a vyštval ho z klubu s tvrdením, že ak bude z neho raz dobrý futbalista, zje svoj trénerský diplom.

Prosinečki sa v konkurenčnej CZ Belehrad vypracoval na svetového futbalistu, získal s mužstvom tri tituly za štyri roky a triumfoval aj v Európskom pohári majstrov 1991. Potom prestúpil do Realu Madrid a zahral si aj v FC Barcelona.

Mimochodom, vo Francúzsku 1998 ho Blaževič po kritike postavil v súboji o bronz s Holandskom, Prosinečki strelil vedúci gól a Chorvátsko získalo šokujúco bronz. Na šampionáte sa stal najlepším strelcom útočník Davor Šuker, pripísal si šesť gólov. Momentálne stojí na čele chorvátskeho zväzu…

Miroslav Stoch na Pasienkoch bráni chorvátskeho... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Stoch, Modrič Miroslav Stoch na Pasienkoch bráni chorvátskeho tvorcu hry Luku Modriča.

Hrali sme najkrajší futbal

Uplynulo dvadsať rokov a Chorvátsko zasa prežívalo futbalovú eufóriu. Na minuloročnom svetovom šampionáte v Rusku mu opäť stálo v ceste Francúzsko. Ale až vo finále.

Chorváti sa stali senzáciou turnaja. Nikdy dovtedy si vo finále nezahralo mužstvo, ktoré bolo pred šampionátom na takej nízkej priečke svetového rebríčka. Rozbiehali turnaj ako 20. tím planéty.

Nič nedostali v Rusku zadarmo, každý úspech si oddreli. Skupinu zvládli suverénne, nechali za sebou Argentínu, Nigériu i Island. Vo vyraďovacích bojoch vždy prehrávali, ale dokázali otočiť vývoj. Postup oslavovali až po predĺženiach. V osemfinále s Dánskom, vo štvrťfinále s Ruskom a v semifinále s Anglickom.

Vo finále diktovali vývoj celý zápas Francúzi (4:2). „Myslím si, že sme hrali v Rusku najkrajší futbal a zaslúžili sme si získať viac,“ tvrdil Luka Modrič, ktorý si z MS viezol Zlatú loptu najlepšieho hráča turnaja.

Za rok a dva mesiace sa dosť zmenilo. Z úspešného tímu chýbajú trénerovi Zlatkovi Daličovi z rôznych dôvodov viacerí hráči. Hneď po šampionáte zamával reprezentácii Mario Mandžukič. V nominácii na Slovensko nie je pred rokom brankárska jednotka Danijel Subašič, nefigurujú v nej ani mená ako Ivan Rakitič, Ivan Perišič či Andrej Kramarič.

„Takí hráči by chýbali každému, nahradiť ich nebude ľahké. Ale Chorváti majú veľmi silný tím, ďalších hráčov, ktorí majú vysokú kvalitu,“ zdôraznil slovenský brankár Martin Dúbravka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátski futbalisti