Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazné Američanky otvorili problém rozdeľovania financií. Senátor začal konať

Senátor Joe Manchin (D-W.Va.) predstavil v utorok návrh zákona, ktorý by mal vyriešiť neutíchajúci spor okolo amerického národného futbalového tímu.

11.07.2019 09:01
USA futbal ženy Foto: ,
Hráčky amerického národného tímu Carli Lloyd (druhá zľava) a Alex Morgan (druhá sprava) oslavujú zisk titulu svetových šampiónov.
debata

Návrh bráni federálnej vláde, aby poskytla finančné prostriedky na Svetový pohár FIFA do roku 2026, kým sa futbalová federácia Spojených štátov amerických nezhodne na rovnakom odmeňovaní národného mužstva mužov a žien. Informuje Reuters.

„Žiadne federálne fondy nemôžu byť privlastnené alebo inak sprístupnené na podporu Svetového pohára v roku 2026, vrátane podpory hostiteľského mesta, participovaním štátu alebo miestnej agentúry, Futbalovej federácie Spojených štátov, Konfederácie Severnej Ameriky, Strednej Ameriky a Karibskej asociácie(CON­CACAF), alebo Federácie futbalovej asociácie (FIFA), až do dátumu, kedy sa Futbalová federácia Spojených štátov dohodne na poskytnutí spravodlivej mzdy,“ uvádza sa v návrhu zákona.

V marci podalo 28 členov národného tímu žien v USA žalobu proti americkej futbalovej federácii, ktorá obvinila americký futbal z rodovej diskriminácie.

V nedeľu vyhrala americká ženská futbalová reprezentácia Svetový pohár FIFA 2019, po víťazstve 2–0 nad Holandskom. Národný tím USA v priebehu turnaja ani raz nezaváhal a zaslúžene ovládol celý turnaj.

Po finále, dav v Parc Olympique Lyonnais v Lyone skandoval „rovnakú odmenu“ počas oslavy po záverečnom zápase.

Manchin dostal list od ženského futbalového trénera West Virginia Nikkiho Izzo-Browna, v ktorom sa píše o rovnakom odmeňovaní a vyzval senátora, aby predniesol návrh zákona.

„Nerovné podmienky medzi mužskými a ženskými futbalovými tímami v USA sú neprijateľné a som rád, že posledné víťazstvo ženského futbalu v USA spôsobuje verejné protesty,“ povedal Manchin vo vyhlásení. „Sú najlepší na svete a zaslúžia si byť primerane odmenení.“

debata chyba
Viac na túto tému: #americká futbalová reprezentácia #americká futbalová reprezentácia žien