Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hapal by sa do Baku rád vrátil: Hovoriť o postupe je však ešte priskoro

Bol to najpríjemnejší Azerbajdžan, aký sme kedy videli. Siedmy raz slovenskí futbalisti nastúpili proti tomuto súperovi, ale vždy vzdoroval viac ako v utorok večer v Baku.

12.06.2019 14:47
Azerbajdžan SR Futbal ME kvalifikácia E Hapal Foto: ,
Kouč SR Pavel Hapal a vľavo Dávid Hancko počas zápasu v Baku.
debata

Azerbajdžanci nepripomínali postrach favoritov, ukázali sa ako veľkorysí hostitelia, dávali súperovi dosť voľnosti a najmä pred gólmi im otvorili nečakaný priestor na manévrovanie a zakončenie. Ale jedným ťahom treba doplniť, že Slováci sa výborne na stretnutie v neobľúbenom termíne pripravili, pôsobili uvoľnene a sebavedomo. Dobre kombinovali a ukázali aj pekné ofenzívne divadlo s exportnými gólmi. Zápas mali celý čas pod palcom.

Zhlboka si vydýchli. Tréner Pavel Hapal bol spokojný, výkon označil za výborný. „Čakali sme komplikovanejší zápas,“ priznal. „To, že sa to nenaplnilo a stretnutie sa od začiatku vyvíjalo pre nás výborne, je zásluha dobrého výkonu celého mužstva.“

Gólový koncert Slovákov v Azerbajdžane Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Stanislav Lobotka počas zápasu v Azerbajdžane.

Jeho tím konečne zabral aj vonku. Ak neberieme do úvahy dva zápasy na turnaji v Bangkoku, trvalo mu dva roky, kým sa rozhýbal. Predtým vybojoval víťazstvo na ihrisku súpera 10. júna 2017. Vo Vilniuse v kvalifikácii MS 2018 zdolal Litvu (2:1). Nasledovalo neúspešné obdobie – z ôsmich stretnutí až sedem prehralo a raz remizovalo. V tomto dlhom období strelili Slováci len štyri góly, teraz v jednom päť.

To sú však len štatistiky, mohli by zvádzať k preceňovaniu úspechu. V predchádzajúcich dvoch rokoch hrali slovenskí futbalisti vonku s podstatne zdatnejšími súpermi. V Baku sa stretnutie lámalo v závere prvej polhodiny, keď padli za sebou tri góly. Domáci znížili na 1:2, ale potom začal úradovať Marek Hamšík a krásnym gólom spoza šestnástky zrazil súpera na kolená.

Slováci ovládli najmä strategický stred poľa. Výborne hrali Lobotka, Kucka i Hamšík, strelili štyri góly a kapitán tímu si pripísal ďalší výnimočný rekord kariéry.

Víťazstvo je cenné, pretože už neraz sa v minulosti stalo, že Slováci podobné zápasy nezvládli. Okrem dobrého pocitu a azda aj zvýšenia sebavedomia, však výhra nič nerieši.

Ukazuje sa, že Azerbajdžan s najväčšou pravdepodobnosťou skončí posledný v E-skupine a kto s ním stratí body, môže na postupové ambície zabudnúť. Slováci si splnili povinnosť. Aj na ihrisku sa potvrdilo, že medzi nimi a súperom je vo svetovom rebríčku FIFA priepastný rozdiel 76 miest (38. Slovensko, 106. Azerbajdžan).

Kvalifikácia ME 2020 je tentoraz špeciálna, pretože ju mužstvá odohrajú kompletne za necelý rok. Hapalov tím má za sebou len tri zápasy, o všetkom sa rozhodne na jeseň za 101 dní. V nich odohrá dva zápasy s Chorvátskom, predstaví sa v Maďarsku, ktoré doma už zdolal (2:0), ale južní susedia sa pred letnou prestávkou trochu nečakane usadili na čele tabuľky a privíta doma Wales, ktorému v marci tesne podľahol (0:1). Ak tieto stretnutia zvládne, môže v pohode uzavrieť kvalifikáciu odvetou s Azerbajdžanom.

Náročnú úlohu, ktorá ešte len čaká, si uvedomuje aj tréner a vyzýva, aby mužstvo zostalo oboma nohami na pevnej zemi.

"Hovoriť o postupe na šampionát je ešte priskoro, možno bude hrať úlohu aj skóre, je dobré, že sme si ho zlepšili. V Baku sa budú hrať zápasy finálového turnaja ME 2020, rád by som sa sem vrátil a nielen ako turista,“ zdôraznil český kouč slovenského výberu.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #azerbajdžanskí futbalisti