Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalisti predviedli ofenzívny koncert, Hamšík prekonal Vitteka

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v utorkovom zápase E-skupiny kvalifikácie EURO 2020 na pôde Azerbajdžanu vysoko 5:1.

11.06.2019 19:49
Azerbajdžan SR Futbal ME kvalifikácia E Foto: ,
Juraj Kucka (19) a Albert Rusnák (10) oslavujú gól do siete Azerbajdžanu.
debata (5)

Kapitánovi Marekovi Hamšíkovi sa v Baku podarilo streliť 23. a po zmene strán aj rekordný 24. gól za národný tím.

Vďaka tomuto počinu sa legionár čínskeho Ta-lienu I-fang osamostatnil na čele historickej tabuľky reprezentačných kanonierov, ktorej dosiaľ kraľoval Róbert Vittek.

Okrem dvojgólového Hamšíka sa do streleckej listiny v Bakcell arene zapísali Stanislav Lobotka, Juraj Kucka a Dávid Hancko.

Zverenci trénera Pavla Hapala majú po troch zápasoch na konte šesť bodov, predtým doma zdolali Maďarsko 2:0 a prehrali vo Walese 0:1. V nasledujúcom asociačnom termíne ich čaká domáci zápas s Chorvátskom (6. septembra), o tri dni neskôr nastúpia v Budapešti proti Maďarsku.

Gólový koncert Slovákov v Azerbajdžane Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Stanislav Lobotka počas zápasu v Azerbajdžane.

4. kolo kvalifikácie EURO 2020

E-skupina

Azerbajdžan – Slovensko 1:5 (1:3)
Góly: 29. Šejdajev – 30. a 57. Hamšík, 8. Lobotka, 27. Kucka, 85. Hancko. ŽK: Krivocjuk (Azerbajdžan). Rozhodovali: Beaton – Mulvanny, Carr (všetci Škót.), 9000 divákov.
Azerbajdžan: Agajev – Medvedev, Husejnov, Krivocjuk, Rahimov – Richard Almeida, Garajev, Ejubov (79. Machmudov) – Abdullajev (89. Renat Dadašov), Šejdajev, Ramazanov (61. Emreli)
Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka (84. Greguš), Hamšík (86. Haraslín) – Rusnák, Boženík (71. Duda), Mak

    Z V R P S B
1. Maďarsko 4 3 0 1 6:4 9
2. SLOVENSKO 3 2 0 1 7:2 6
3. Chorvátsko 3 2 0 1 5:4 6
4. Wales 3 1 0 2 2:3 3
5. Azerbajdžan 3 0 0 3 3:10 0

Pavel Hapal, tréner SR: „Samozrejme, výkon bol výborný. Od začiatku sme vstúpili dobre, hoci domáci znížili, v druhom polčase sme pridali ďalšie góly, takže spokojnosť. Na Marekovi Hamšíkovi aj na celej stredovej trojici bola od začiatku zrazu vidno obrovská vôľa a chuť. Očakávali sme komplikovaný zápas, išlo to ľahšie vďaka dobrému výkonu. Väčšinu týchto chlapcov som trénoval v dvadsaťjednotke, potvrdzujú, že sú dravci a chcú reprezentovať Slovensko.“

Marek Hamšík, autor dvoch gólov SR: „Je to krásne, veľmi si to cením a veľmi ma to teší. Dvadsaťštyri gólov v reprezentácii je niečo úžasné, ani som o tom nesníval. Podarilo sa mi to v dôležitom zápase. Uľahčili sme si to výborným výkonom. Veľmi som sa tešil na tento zápas a som rád, že mi to tam padlo. Tieto tri body sa budú počítať.“

Stanislav Lobotka, autor gólu SR: „Videl som, že tam je otvorený priestor, našťastie to tam padlo. V prvom momente po skórovaní som nevedel, čo mám robiť, lebo nedávam príliš veľa gólov. Domáci hráči boli nepríjemní, po štvrtom góle sme si to už ukontrolovali.“

Domáci kormidelník urobil štyri zmeny v základnej zostave v porovnaní so sobotným zápasom s Maďarskom (1:3). Pavel Hapal prekvapil zaradením Boženíka, útočníkovi Žiliny dal prednosť pred Dudom. Prvá vážnejšia akcia patrila Slovákom, Agajev si v 4. minúte poradil s hlavičkou Maka.

Na opačnej strane sa ocitol v podobnej príležitosti Šejdajev, no Dúbravka nemusel zasahovať. Slováci si už v 8. minúte uľahčili cestu za povinným víťazstvom. Lobotka šikovne prenikol na kraj šestnástky a individuálnu akciu zakončil presným „klincom“ k pravej žrdi – 0:1.

Azerbajdžanci hrali zatiahnutí v hlbokom obrannom bloku, centre ich najodvážnejšieho hráča v ofenzíve Abdullajeva nenachádzali spoluhráčov v šestnástke a tak prišiel rad na súpera. Kucka sa nerozpakoval a v 21. minúte pre neho typickou delovkou z diaľky natiahol Agajeva, ktorý loptu s námahou vyškriabal na roh.

V 27. minúte už bol domáci brankár bezmocný a iba sa prizeral, ako lopta po Kuckovom priamom kope letí do prvého vinkla – 0:2. O dve minúty neskôr využil Šejdajev priestor v pokutovom území a znížil, ale eufória domácich z kontaktného gólu trvala len niekoľko desiatok sekúnd.

Zostava Slovenska pred zápasom v Azerbajdžane. Foto: Reuters, AZIZ KARIMOV
futbal Slovensko Zostava Slovenska pred zápasom v Azerbajdžane.

Hamšík z hranice šestnástkového oblúka nadviazal na parádne „trefy“ svojich kolegov a bolo 1:3. Slováci hrali vpredu s chuťou a až na jednu výnimku aj pozorne v obrane. V 40. minúte sa už-už tešil Boženík, ale Agajev mu reflexívnym zákrokom zmaril radosť z prvého reprezentačného zásahu.

Dvojgólový náskok vlial ešte väčšiu pohodu do radov slovenského tímu, ktorý dominoval v držaní lopty aj po prestávke a nedovolil Azerbajdžanu vrátiť sa do zápasu. Aj keď v 55. minúte od toho neboli ďaleko po nebezpečnej strele Abdullajeva, ktorú vyrazil Dúbravka. V 57. minúte Vavro spätnou prihrávkou „nabil“ Hamšíkovi a ten umiestnenou strelou urobil z brankára domácich štatistu – 1:4.

Do útočenia sa v 67. minúte zapojil aj Pekarík, ktorý sa po slalome v pokutovom území ocitol v príležitosti, ale z uhla netrafil bránu. O víťazovi súboja nebolo pochýb, ale Slováci nespustili nohu z plynu a naďalej boli aktívni. Gól striedajúceho Dudu neplatil pre ofsajd, na opačnej strane neskončila v sieti krížna strela Garajeva.

Slováci splnili trojbodový cieľ, s ktorým cestovali do Baku, a čaká ich tak zaujímavá jeseň s nádychom boja o postup na kontinentálny šampionát. Ich triumf 5:1 spečatil v 85. minúte prvým gólom v najcennejšom drese Hancko. Rovnaký výsledok dosiahli Hapalovi zverenci aj v piatkovom prípravnom súboji v Trnave s Jordánskom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #Azerbajdžan #kvalifikácia ME 2020