Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci naposledy v Baku zhoreli. Recept im ukázali Maďari

Futbalisti Azerbajdžanu patrili v prvých rokoch samostatnosti k najčastejším súperom slovenského národného tímu.

11.06.2019 05:00
Azerbajdžan SR Baku futbal kval. ME tréning Foto: ,
Slováci v pondelok trénovali na jednej z tréningových plôch Olympijského štadióna v Baku.
debata (2)

V prvých štyroch kvalifikáciách na veľký turnaj na nich narazili tri razy. Päťkrát vyhrali, ale šiesty zápas sa stal pre Slovákov osudným. Podľahli v Baku 0:2 a stratili šancu na postup na svetový šampionát.

ZÁPAS AZERBAJDŽAN – SLOVENSKO SLEDUJTE ONLINE NA NAŠOM WEBE

Po osemnástich rokoch sa slovenský tím vrátil do Baku. Hráči si nepripúšťajú, že by mohli ich nádeje opäť stroskotať na tomto súperovi. Ten síce naháňa rešpekt, zavše niekoho z favoritov potrápi, niekoho oberie o body, ale v kvalifikáciách do boja o postup tradične nezasahuje.

Pred necelými troma mesiacmi Azerbajdžanci poriadne vystrašili favorita skupiny Chorvátsko. V Záhrebe viedli gólom bývalého žilinského útočníka Šejdajeva. Barišič vyrovnal pred odchodom na prestávku a víťazný gól strelil až jedenásť minút pred koncom Kramarič.

„Videl som ten zápas, bol pre Chorvátov veľmi náročný. V takej vyrovnanej skupine, aká bude asi naša, môže byť akákoľvek strata v Baku veľkým problémom,“ zdôrazil tréner Pavel Hapal, ktorý má obavy aj z podmienok, ktoré vládnu v Baku, najmä z horúceho počasia.

„Hrá trochu proti nám, ale kvalita nášho kádra je natoľko silná, že to zvládneme,“ doplnil.

Naznačil, čo by mohlo dnes platiť na súpera.

„Po zisku lopty potrebujeme hrať veľmi rýchlo smerom dopredu. Súper je kompaktný a dobre bráni. Musíme sa pokúsiť ho prekvapiť rýchlym prechodom do útoku. Keď toto zvládneme, bude to cesta k úspechu. Chorvátsko hralo s Azerbajdžanom príliš komplikovane, ťažko sa dostávalo do gólových šancí, nehralo kolmo, priamočiaro, preto nemalo veľa možností na skórovanie.“

Hapal považoval za jednu z najdôležitejších úloh motivovať hráčov, v hlavách ich dobre nachystať na dnešný zápas. Aj preto, že väčšina z nich má už niekoľko týždňov po sezóne a teraz sa musia opäť maximálne koncentrovať. Hráčom základnej zostavy dal uplynulý piatok v stretnutí s Jordánskom voľno.

„Je to trochu zvláštny pocit pozerať sa na spoluhráčov, keď viem, že by som mohol hrať. Som vždy radšej na ihrisku ako na na tribúne,“ vyjadril sa na zväzovej stránke stredopoliar Juraj Kucka.

Pred odletom do Baku sa tréner na poslednú chvíľu rozhodol vyradiť z tímu Stocha, ktorý podľa jeho slov ochorel.

„Miňo s nami nakoniec necestoval pre virózu, ktorá sa podpísala aj pod jeho výkon v zápase s Jordánskom. Nechceli sme riskovať, aby sa viróza rozšírila na ďalších chlapcov,“ vyhlásil na oficiálnej zväzovej stránke. Prekvapujúca informácia, ešteže mal na zápas s Jordánskom k dispozícii až 29 hráčov…

Azerbajdžanci sú ako jediní v E-skupine ešte bez bodu. Kvalifikácia sa však len rozbieha a stále majú šancu v nej miešať karty. Pred troma dňami si s ním poradili na ich pôde Maďari (3:1) a ukázali aj cestu Slovákom, ako na súpera.

Azerbajdžanci neboli vo svojej koži, inkasoval gól už v 18. minúte a nepriaznivý vývoj neotočili. Maďarom okrem rýchleho gólu pomohli štandardky, to by mohla byť šanca aj pre slovenský tím. Tretí gól dal do domácej siete slovanista Holman. Maďari podľa Hapala zvládli zápas excelentne.

Súčasní slovenskí hráči sa ešte s týmto súperom nestretli, už si nepamätajú ani na zahanbujúcu prehru spred 18 rokov.

„Pre nás je súper trochu neznámy, aj klíma je iná ako u nás, očakávam veľmi ťažký zápas. Súper naposledy prehral, ale to ho môže len nakopnúť, bude chcieť zabodovať. My sa musíme pozerať na seba, nastúpiť maximálne skoncentrovaní a zvládnuť to aspoň ako Maďari,“ vyhlásil jeden z najskúsenejších hráčov Kucka.

Slováci sú jasnými favoritmi stretnutia. Postavenie tímov naznačuje aj rebríček FIFA, medzi nimi je priepastný rozdiel 76 miest: Slovensku patrí 32. a Azerbajdžanu 108. miesto.

Azerbajdžan – Slovensko

Kvalifikácia ME 2020, E-skupina, dnes, výkop 18.00, Bakcell Arena v Baku, priamy prenos RTVS. Zápas povedú škótski rozhodcovia, na čele s hlavným Johnom Beatonom.

Predpokladaná zostava Slovenska: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Lobotka, Kucka – Mak, Hamšík, Rusnák – Duda

TV Pravda: Bývalí futbaloví reprezentanti Ján Pivarník a Dušan Tittel v relácii Týždeň v športe hodnotili štart Slovákov do kvalifikácie ME 2020 a hovorili aj o ich postupových šanciach (vysielané 25. 3. 2019):

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #Azerbajdžan #kvalifikácia ME 2020