Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Adamec tvrdil, že modlitba zabrala. Iba mužstvo nie

Zápas s Azerbajdžanom v Baku pred osemnástimi rokmi patrí medzi najťažšie prehry v histórii slovenského futbalu.

10.06.2019 20:07
futbal archív Foto: ,
Spomienka na jún 2001. Szilárd Németh sa prebíja medzi dvoma hráčmi Azerbajdžanu Mehmanom Junusovom (vľavo) a Ilhamom Jadulajevom.
debata

Slováci bojovali o postup na majstrovstvá sveta 2002, ktoré sa uskutočnili prvý raz v histórii na ázijskej pôde a v Azerbajdžane, ktorý pôsobí v európskej kvalifikácii, ale leží v ázijskom teritóriu, prišli o šancu štartovať na šampionáte v Japonsku a Kórejskej republike.

Bola to jediná výhra Azerbajdžancov v tejto kvalifikácii. Stalo sa tak v 101. zápase slovenskej reprezentácie.

Prehru v Baku 0:2 znášali všetci veľmi ťažko. Legendárny strelec Jozef Adamec, ktorý vtedy viedol slovenský národný tím, sa priznal, že pred zápasom sa intenzívne modlil, ale svätí nestáli na strane jeho tímu. „Modlitba zabrala, ale mužstvo nie,“ bránil sa rozčarovaný po stretnutí.

Slováci prežili azda najťažšie obdobie v dovtedajšej ére samostatnosti. Netrvalo dlho, len osem dní, ale tri prehry 0:2 úplne rozhádzali mužstvo.

Na ceste do Baku najprv podľahlo v príprave Nemecku v Brémach, vzápätí aj v kvalifikácii Švédsku v Štokholme a najviac bolela prehra 0:2 v Baku 6. júna 2001.

Elitný tím na čele s takými osobnosťami, akými boli aj piati slovenskí futbalisti roka – Karhan, Labant, Janočko, Vittek, Németh – si vypracoval veľa výborných šancí, ale nedokázal skórovať.

„Gól by sme nedali ani do rána,“ skonštatoval brankár Miroslav König, ktorý je aj aktuálne jeden z členov trénerského tímu slovenskej reprezentácie.

Pritom Slováci dobre rozbehli kvalifikáciu, pripísali si výhry nad Macedónskom a Moldavskom. Na začiatku roka 2001 vybojovali remízu s Tureckom na horúcej pôde v Istanbule (1:1).

Mimochodom, Turci na šampionát postúpili a neskôr sa postarali o prvotriednu senzáciu, keď získali bronzové medaily.

Slovenský tím v marcovom stretnutí 2001 v Trnave zdolal Azerbajdžan 3:1. Ani bezgólová remíza vzápätí v Rumunsku nikoho neznepokojovala, ale potom prišla spomenutá séria troch prehier. Adamcovi zverenci na jar 2001 nestrelili gól 393 minút.

Prvý zápas s Azerbajdžanom v Trnave sa zapísal do histórie, pretože v ňom excelentný strelec Szilárd Németh dal najrýchlejší gól v histórii slovenskej reprezentácie – skóre otvoril v 17. sekunde a v 10. minúte pridal druhý (medzitým súper vyrovnal z penalty).

Ako si na to spomína?

„Výnimočne sa stávajú aj takéto veci. Súper nie je hneď na začiatku úplne koncentrovaný a my sme to využili. Hneď po otvorení hry som sa dostal do šance a využil ju,“ približuje historický moment. Na odvetu má smutnejšie spomienky.

„Čo k tomu povedať? Hrali sme v krátkom slede tri ťažké zápasy vonku. Napriek tomu sme si v Baku vypracovali dosť šancí, ale nevyužili sme ich. Doplatili sme na to, ale nemáme sa na čo vyhovárať, myslím si, že to nebolo ani v ťažkých podmienkach, ani v cestovaní, jednoducho nám zápas nevyšiel,“ zdôrazňuje strelec, ktorý vzápätí prestúpil do anglického Middlesbroughu.

Atmosféru v tíme nabúrali aj udalosti po prehre vo Švédsku, štyri dni pred súbojom v Baku. Kapitán Stanislav Varga v rozhovore s novinármi kritizoval trénerovu taktiku i spôsob hry.

„Mohli sme dosiahnuť viac, ale s jedným útočníkom nemôžeme dať v takom zápase, aký bol vo Švédsku, gól. Nanajvýš zo štandardnej situácie. Hovorili sme o tom viacerí. Rešpektujem však trénera, ten má konečné slovo,“ komentoval.

To ešte nik netušil, že najhoršie má mužstvo pred sebou…

Ako vidí Németh šance Slovákov v utorkovom súboji?

„Azerbajdžan má dobrý tím, aj zopár šikovných futbalistov, ktorí sa dokážu presadiť. My však máme dosť kvalitných hráčov, aby sme tento zápas zvládli. Nemáme sa na čo vyhovárať, ani na počasie, ani na iné okolnosti. Ak chceme bojovať o postup zo skupiny, musíme v Baku vyhrať,“ uzavrel.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #kvalifikácia #ME 2020 #slovenskí futbalisti