Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hapal chystá proti Jordánsku veľké zmeny. Kapitánom bude Hrošovský

Slovenským futbalistom pribudne v piatok do zoznamu súperov nové meno. Vo vyše štvrťstoročnej histórii sa prvý raz stretnú s Jordánskom. Zápas sa začne na trnavskom štadióne o 20.30.

06.06.2019 17:39 , aktualizované: 22:12
Patrik Hrošovský, Pavel Hapal Foto: ,
Patrik Hrošovský a Pavel Hapal na tlačovej konferencii pred prípravným zápasom proti Jordánsku.
debata

Slovákom ponúka súboj s exotickým súperom šancu dobre sa naladiť na pokračovanie kvalifikácie na ME 2020. Odštartovali ju túto jar jednou výhrou (Maďarsko) a jednou prehrou (Wales). Najbližší utorok ich čaká Azerbajdžan.

Tréner Pavel Hapal, ktorý sedí na lavičke slovenského tímu už sedem mesiacov a mužstvo viedol v štyroch stretnutiach, bude mať vôbec prvú šancu bez väčšieho rizika skúšať. Všetky jeho doterajšie zápasy boli totiž súťažné.

Túto skutočnosť využíva teraz v plnej miere, na najbližšie stretnutie nominoval až 29 hráčov a, prirodzene, až tucet z nich do boja určite nezasiahne. Dá sa však očakávať, že český kouč dá šancu najmä menej skúseným futbalistom a niektorý z nich si odkrúti aj premiéru v národnom drese.

„Hráči zo širšieho kádra dostanú určite priestor, chceme ich vidieť v zápase,“ potvrdzuje Hapal.

„Zároveň chceme mužstvo dobre nachystať na kvalifikačný zápas s Azerbajdžanom, ktorý bude nasledovať – v krátkom časovom slede a s dlhým cestovaním. Sezóna bola dlhá, nebudeme plytvať silami,“ naznačil.

VIDEO: Kapitánom Slovenska proti Jordánsku bude Hrošovský

Pre väčšinu hráčov a aj fanúšikov je Jordánsko neznámy súper, ale Hapal jeho silu pozná. "Jordánsko nie je pre mňa neznáme, videl som viacero jeho zápasov. Má veľmi húževnaté mužstvo a dobre prepracovanú obranu.

Dosť gólov dalo zo štandardných situácií. Na to všetko si musíme dať pozor, bude to veľmi nepríjemný súper. Naším cieľom je vyhrať v oboch stretnutiach, nielen v kvalifikačnom zápase v Baku, ale aj v Trnave s Jordánskom," zdôrazňuje tréner.

Jordánski futbalisti zažiarili na nedávnych majstrovstvách Ázie. V januári vyhrali na šampionáte B-skupinu a senzačne postúpili do osemfinále. Až v ňom inkasovali prvý gól v turnaji, remizovali s Vietnamom (1:1) a vypadli až v penaltovom rozstrele.

Už v úvodnom stretnutí sa postarali o veľkú senzáciu, keď zdolali obhajcu titulu Austráliu (1:0), potom si poradili so Sýriou (2:0) a s Palestínou remizovali (0:0). Jordánci majú za sebou pôstny mesiac ramadán a tréneri majú obavy, že sa toto obdobie môže prejaviť na ich výkonnosti.

„Hráči mali obrátený biorytmus. Cez deň nepili a nejedli. Až po západe slnka. Aj sme trénovali výlučne v noci,“ približuje jeden z trojice trénerov Jordánska, Slovák Alexander Vencel mladší.

Šéfom lavičky je Belgičan Vital Borkelmans, ktorý štyri predchádzajúce roky pôsobil ako asistent trénera belgického národného tímu.

Hapal: Fanúšikovia uvidia v zápase hráčov, ktorých doteraz nevideli

Súper pricestoval na Slovensko v najsilnejšom možnom zložení. „Teraz budú hráči potrebovať aspoň dva týždne, aby sa opäť dostali do normálnych koľají. Uvidíme, ako budú na tom so silami, kým im budú stačiť, môžu so slovenskými futbalistami dôstojne bojovať a robiť im problémy,“ dodáva Vencel.

Jordánsko potrebuje dobrý výsledok, pretože bojuje o body do rebríčka FIFA, ktoré mu môžu zabezpečiť nasadenie do druhého výkonnostného koša pred žrebom kvalifikácie MS 2022.

Hapal chce postaviť zostavu, v ktorej budú najmä mladší hráči. "Na ihrisku sa objavia aj skúsenejší futbalisti, ale stále platí, že pre nás je prioritou súboj v Baku, to je kvalifikačný a dôležitý zápas.

Podobný prístup zvolili aj iné krajiny, napríklad Wales, ktorý hrá v našej skupine. Stretli sme sa s ním na jeseň, predtým v prípravnom zápase všetky opory nenastúpili," vysvetlil.

Po zápase vyradí tréner z nominácie šesť futbalistov, do Azerbajdžanu pocestuje len 23 hráčov. „Nejaké mená mám síce v hlave, ale pokiaľ nás niektorý z mladíkov výkonom presvedčí a prekvapí, má šancu cestovať s nami do Azerbajdžanu a tam aj hrať,“ uviedol.

Hapala teší, že všetci hráči by radi nastúpili. „Keď nedostanú šancu, sú sklamaní. Cítim, že každý chce hrať a urobí pre to maximum, niekedy niektorí aj zataja ľahšie zranenie, len aby mohli reprezentovať. To ma teší,“ uviedol Hapal.

Tréner Hapal na predzápasovej tlačovej konferencii potvrdil, že proti Jordánsku nenastúpia Hamšík, Dúbravka či Kucka. Kapitánsku pásku si na rukáv navlečie stredopoliar Viktorie Plzeň Patrik Hrošovský.

TV Pravda: Bývalí futbaloví reprezentanti Ján Pivarník a Dušan Tittel v ďalšej časti relácie Týždeň v športe hodnotia štart Slovákov do kvalifikácie ME 2020 a hovoria aj o ich postupových šanciach:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prípravný zápas #Patrik Hrošovský #Pavel Hapal #kapitan #slovenskí futbalisti