Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozor na Azerbajdžan. Straty si už nemôžeme dovoliť, varuje Tittel

Úvod v každej kvalifikácii je mimoriadne dôležitý. Slovenskí futbalisti odštartovali svoju trinástu kvalifikáciu na veľký turnaj v ére samostatnosti, pripísali si jedno víťazstvo s Maďarskom (2:0) a jednu prehru s Walesom (0:1). Nezažiarili, ani sa ešte neodpísali z boja o jedno z dvoch postupových miest. Ešte ich čaká šesť ťažkých zápasov.

26.03.2019 11:48
Marek Hamšík, Gareth Bale Foto: ,
Objatie kapitánov. Slovenský Marek Hamšík a waleský Gareth Bale po zápase v Cardiffe.
debata

Pivarník: Chýba nám typický zakončovateľ

„Všetci sme očakávali, že z Walesu minimálne jeden bod prinesieme,“ zdôrazňuje bývalý reprezentant Dušan Tittel, trojnásobný slovenský futbalista roka.

Aj Ján Pivarník, majster Európy 1976, sa domnieva, že Slováci síce podali doma dobrý výkon s Maďarmi, ale nemali v Cardiffe prehrať. „Ak chceme niečo v tejto kvalifikácii dosiahnuť a postúpiť, mali sme zabodovať aj vonku,“ komentoval legendárny futbalista.

Zdôrazňuje, že v zápase s Walesom sa dopustili slovenskí futbalisti starej chyby. „Začneme hrať vtedy, keď dostaneme gól a keď už je neskoro. Urobili sme chybu, dostali sme hneď v úvode gól, čo mužstvom otriaslo.“

TV Pravda: Bývalí futbaloví reprezentanti Ján Pivarník a Dušan Tittel v ďalšej časti relácie Týždeň v športe hodnotia štart Slovákov do kvalifikácie ME 2020 a hovoria aj o ich postupových šanciach:

Video

Podľa neho v súčasnosti najviac chýba slovenskému výberu typický zakončovateľ. „Vypracujeme si šance, ale nemáme hrotového, rozdielového hráča vpredu, ktorý by dokázal streliť gól,“ doplnil Pivarník.

Plný zisk v úvode stačil len raz

Slováci v minulosti až päťkrát vybojovali v úvodnom dvojzápase plný počet bodov. Ale len v jedinom prípade sa po tomto zisku prebojovali na šampionát.

Bolo to na jeseň 2014, keď zažili štart ako zo sna. Najprv vyhrali na Ukrajine a potom doma zdolali Španielsko. Naplno bodovali s favoritmi na postup. To sa o ďalších súperoch v úspešných úvodoch kvalifikácií nedalo zväčša povedať…

Slováci bojovali v Cardiffe Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Peter Pekarík a Gareth Bale počas zápasu v...

Slovenskí futbalisti teraz trochu kopírujú štart v kvalifikácii MS 2010. Aj v nej si najprv poradili doma so Severným Írskom (2:1) a potom podľahli v Slovinsku (1:2). Nasledovalo však päť víťazstiev po sebe a Weissovi zverenci sa vrátili do boja o postup, ktorý napokon aj vybojovali. Teraz sa ocitli len v päťčlennej skupine a každé zakopnutie bude viac bolieť.

Aktuálne sa formuje s novým trénerom nový národný tím, prebieha generačná výmena stráží, objavili sa v ňom viacerí mladší hráči, ale Wales sa omladil ešte výraznejšie. Ukázal väčšiu dravosť, ťah, iskru a kým mu sily stačili, nepúšťal Slovákov do vážnejších akcií.

Walesania boli mladší o dva roky

Slováci mali v zostave štyroch tridsiatnikov, Wales jedného, aj to v bránke. V Giggsovej základnej jedenástke sa stretli až štyria hráči, ktorí mali 21 a menej, vekový priemer tímu bol 24,3 roka. Hapalov bol o vyše dva roky starší.

Z Cardiffu sa Slováci vracajú bez bodov, ale so siedmimi žltými kartami. Spolu so štyrmi zo zápasu s Maďarskom ich bolo v dvoch zápasoch jedenásť. Už traja hráči majú po dve žlté karty, automatickú stopku dostane hráč po tretej. To znamená, že v priamom ohrození sú už teraz Vavro, Kucka i Hamšík.

Hapal sa domnieva, že niektoré karty boli príliš prísne. „Nerozumiem tomu, fauly možno boli, ale nie na kartu. Prehnanú agresivitu som nevidel. Rozhodca zvolil takýto meter, nemôžeme sa vyhovárať a musíme to akceptovať,“ vyjadril sa český tréner slovenského výberu.

Aj on bol sklamaný z výkonu v prvom polčase a slabej efektivity hry. Inkasovaný gól podľa neho s mužstvom zamával a jeho zverenci sa nedokázali dlho s týmto vývojom vyrovnať. „V prvom polčase sme sa nechali zaskočiť rýchlosťou a agresivitou súpera. Druhý polčas už bol o inom, ale nedokázali sme streliť gól,“ hodnotil Hapal.

Tittel: Azerbajdžan môže byť čiernym koňom

Najbližšie sa jeho hráči predstavia v kvalifikačnom zápase v Azerbajdžane (11. júna) a o všetkom sa rozhodne na jeseň v piatich stretnutiach v rozpätí dvoch mesiacov a dvoch týždňov. Outsiderom by mal byť Azerbajdžan, ale ten nečakane potrápil aj Chorvátsko, ktoré horko-ťažko otáčalo zápas. Tittel ho považuje za nepríjemného súpera. „Najmä doma bude veľmi silný a môže byť aj čiernym koňom skupiny. Straty si už nemôžeme dovoliť,“ upozorňuje.

Aj on sa prikláňa k názoru, že skupina bude veľmi vyrovnaná, čo môže mať výhody i nevýhody. „Prekvapilo ma, že Maďari zdolali Chorvátov. Môžeme hrať s týmito súpermi aj o prvenstvo v skupine, ale je to aj nebezpečné, lebo v postupovej hre bude viac tímov.“

Pivarník stále považuje za hlavného favorita Chorvátsko. „Má najviac kvalitných hráčov v špičkových západných ligách. My sa budeme deliť s Walesom a Maďarskom o druhé miesto. Škoda, že sme viac nevyťažili v prvom zápase vonku,“ pripomenul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #waleskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020