Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovská pochvala: Maďarský novinár po dueli vyzdvihol Slovensko i Slovákov

Maďarské celoštátne denníky vo veľkom hodnotia prehru svojich reprezentantov so Slovenskom 0:2. Portál nemzetisport.hu sa však k duelu postavil veľmi zaujímavo. Okrem iného aj pochválil Slovensko ako krajinu. O tom však neskôr.

22.03.2019 12:48
Maďarsko, fanúšikovia Foto: ,
Maďarskí fanúšikovia v Trnave.
debata (47)

„Aké zaujímavé situácie dokáže priniesť život, slovenská futbalová reprezentácia, vo vyše päťmiliónovej krajine, dokázala za uplynulých dva a pol roka len raz takmer vypredať trnavský štadión, v septembri 2016 proti Anglicku. Vtedy prišlo veľmi veľa fanúšikov hostí a tých domácich prilákali skôr hviezdni hostia,“ začal svoju napoly futbalovú úvahu maďarský redaktor.

„Vo štvrtok bolo v Trnave 14-tisíc divákov, približne toľko, koľko navštívilo zápas Videotonu proti BATE Borisov v budapešťianskej Groupama Aréne v Európskej lige,“ podotkol fakt, že rovnaký počet divákov prilákal v Maďarsku jediný klub.

„Ak by sme mali také mužstvo ako Slováci, zložené z hráčov toplíg, záujem by bol taký, že by zrejme kapacita Groupama Arény nestačila. Do uší sa nám dostalo, že tunajší ľudia majú radšej hokej ako futbal. Napriek tomu aj vo futbale robia niečo majstrovsky, keď dokážu z času na čas vychovať a posunúť do toplíg hráčov ako Hamšík, Kucka či mladšiu generáciu ako Duda, Škriniar či Lobotka,“ pochválil slovenských futbalistov.

Slováci hostili rivala z Maďarska Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Slovenska pred zápasom s Maďarskom.

Novinár Pór Károly potom pridal aj niekoľko postrehov zo zákulisia. Naznačil, že Slováci sa v Trnave správali veľmi pohostinne.

„Treba zdôrazniť aj to, že už od utorňajšej tlačovej konferencie sme mali pocit, že títo slovenskí chlapci, ale aj zdvorilý a neustále sa usmievajúci český tréner Pavel Hapal, ktorý si s každým maďarským novinárom podal ruku, nás berú skutočne vážne. Ani na chvíľu sa nepovyšovali, vyjadrovali nám rešpekt,“ uviedol.

Aj najväčšia hviezda Slovákov – Marek Hamšík – sa dočkal veľkého uznania.

„Marek Hamšík vyzdvihol pred stretnutím maďarský tím a fanúšikov a podľa jeho slov sa dalo vycítiť, že nejde len o povinné zdvorilostné frázy. Hamšík je výnimočný aj tým, že nemá žiadne hviezdne maniere. Dobre naladený sa rozprával dlhé minúty aj s našimi kolegami z médií, ktoré na Slovensku vychádzajú v maďarskom jazyku. A keď vyšiel na ihrisko, chladnokrvne odviedol profesionálnu prácu,“ napísal maďarský novinár.

A potom nasledovala aj pochvala na Slovensko ako také. Alebo jeho obyvateľov.

„Vyzdvihnúť by sme však nechceli len Hamšíka, ale aj slovenský prístup voči nám. Vedenie zväzu nám maximálne pomohlo s prácou, hocikam sme išli, všade sa o nás zaujímali a ponúkali pomocnú ruku. Od ľudí na čerpacej stanici, na recepci hotela až po pokladníka v obchode. Tento priateľský prístup pritom nevychádzal len z maďarskej menšiny. Na Slovensku nie je ani stopy po negatívnych prejavoch voči Maďarom. Keď som sa na tréningu Slovákov obrátil po anglicky na jedného z ľudí dohliadajúcich na bezpečnosť, odvetil mi, že aj keď je Slovák, môžem použiť maďarčinu, keďže jej rozumie lepšie,“ rozpovedal Pór jednu zo svojich trnavských príhod.

Na záver prišlo porovnanie so zápasom, ktorý Maďari odohrali v Rumunsku.

„Samozrejme, že na štadióne bolo vzájomné hecovanie a smerom k slovenským fanúšikom leteli umelé poháre, ale oproti takému negatívnemu prijatiu, s akým sme sa stretli u druhého suseda v Bukurešti, nebolo ani stopy,“ dodal na záver.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #maďarskí futbalisti