Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf SFZ Kováčik: Výhra s Chorvátmi má cenu dvestotisíc eur

Slovenskí futbalisti rozbiehajú svoju trinástu kvalifikáciu. O nej, o prémiách, ale aj výstavbe štadiónov a ďalších aktuálnych otázkach sme hovorili so šéfom Slovenského futbalového zväzu Jánom Kováčikom (56).

21.03.2019 20:23 , aktualizované: 22.03.2019 00:27
debata (1)

TV Pravda: Kedy bude reprezentácia hrať v Bratislave na Národnom futbalovom štadióne? Šéf SFZ Ján Kováčik pred štartom kvalifikácie ME 2020 odpovedal na viaceré otázky Pravdy. Pozrite si video.

Video

Tesne pred kvalifikáciou sa vzdali reprezentačného dresu traja skúsení hráči. Podľa mnohých nechali trénera Hapala v štichu. Aký je váš názor?

Ja si to nemyslím. Najmä Martin Škrtel o tom uvažoval dlhšie. Pre mňa to až také prekvapenie nebolo. Je dobré, že to urobili pred kvalifikáciou, bolo by horšie, keby sa rozhodli počas nej.

V kádri nastali na poslednú chvíľu viaceré zmeny. Mení sa aj cieľ, ktorým je postup na Euro 2020?

Nie, ten zostal. Je daný a nič iné nemôžeme považovať za úspech. Aj keď musíme byť pripravení aj na alternatívu, že sa to nepodarí.

Slovensko začalo kvalifikáciu s Maďarskom v Trnave. Kedy uvidíme reprezentáciu na Tehelnom poli?

Na Národnom futbalovom štadióne sa reprezentácia prvý raz predstaví na začiatku septembra proti Chorvátsku. Pred niekoľkými dňami nám potvrdil účasť na tomto stretnutí aj prezident UEFA Alexander Čeferin.

Na novom štadióne zostalo ešte dosť práce. Rátate aj s inou alternatívou?

My máme iba jednu inú alternatívu – trnavský štadión. Veríme však, že kompetentní urobia všetko pre to, aby mal štadión certifikát od UEFA a budeme môcť zápas s Chorvátskom odohrať v Bratislave.

Vypísal zväz nejaké prémie za postup na šampionát?

Mužstvo a realizačný tím si rozdelia tretinu sumy, ktorá nám pripadne za prípadný postup. Druhú tretinu pohltia náklady spojené s účasťou tímu na ME a tretia pôjde na rozvoj mládežníckeho futbalu.

Slováci hostili rivala z Maďarska Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Slovenska pred zápasom s Maďarskom.

Dá sa výška tejto sumy odhadnúť, máte nejaké informácie z UEFA?

Nie, suma ešte nie je stanovená. Za postup do Francúzska 2016 sme však zinkasovali osem miliónov eur.

Ako budete odmeňovať hráčov v aktuálnej kvalifikácii?

Stanovili sme vopred sumu za víťazstvo v každom zápase, za remízu dostane mužstvo jej polovicu, ak prehrá, tak nič. Z dohodnutej čiastky vyplatíme hráčom 50 percent hneď po zápase, ďalších 50 len v prípade postupu.

Teda rovnaký systém ako v minulej kvalifikácii?

Áno. Je jediná zmena, navýšili sme sumu za zisk troch bodov s mužstvom z prvého koša, ktorým je Chorvátsko. V predchádzajúcej kvalifikácii išlo o 150-tisíc eur, teraz má víťazstvo hodnotu 200-tisíc. Ak sa zrodí remíza, tak si v tíme rozdelia 100-tisíc eur.

Nehrozí prípad z predchádzajúcej kvalifikácie, keď hráči otvorili túto tému a rozhádzala ich koncentráciu v úvodných zápasoch?

Na pravidlách rozdeľovania odmien sme sa dohodli už vlani v novembri, aby sme sa na tomto zraze podobnej debate vyhli. Nijaká extra diskusia nebola. Je to uzavreté, všetko je podpísané a všetci sú spokojní.

Ako ovplyvňuje chod SFZ fakt, či Slovensko postúpi alebo nepostúpi na veľký turnaj?

Samozrejme, že to má vplyv na chod zväzu. A nejde len o financie. Je to významný úspech a aj neoceniteľná skúsenosť, ktorá sa nedá nijako inak získať, len ak sa na šampionáte zúčastníme.

Ako ste využili peniaze, ktoré ste zarobili na ME vo Francúzsku?

Použili sme ich na rozvoj a dobudovanie akadémií. Každá dostala po dvestotisíc eur. Máme ich dovedna desať.

Nedávno delegáti na konferencii SFZ schvaľovali rozpočet. Aký je vysoký?

Vyšší ako v minulom roku. O štátny príspevok, ktorý medziročne stúpol. Pracujeme s rozpočtom 21 325 000 eur plus SFZ Marketing s vyše štyrmi miliónmi.

Platí, že rozpočet musí byť vyrovnaný?

Nič iné si ani nemôžeme dovoliť. Túto zásadu máme stanovenú v stanovách. Darí sa nám to. Ale úvodné roky boli dosť zložité, lebo sme museli riešiť mnohé dlhy z minulosti.

Na čo vynakladá zväz najviac peňazí?

Najviac peňazí zhltne financovanie reprezentačných tímov. Je to štvrtina rozpočtu, vyše päť miliónov. Zabezpečujeme 150 stretnutí ročne. Každý druhý-tretí deň hráme nejaký zápas. Muži, ženy, mládežnícke výbery. Obrovský je nárast. Keď som nastupoval do tejto funkcie pred necelými deviatimi rokmi, bolo ich 84. Veľa peňazí ide na rozvoj, akadémie, infraštruktúru.

Konferencia SFZ nedávno prebehla hladko, bez vážnejšej diskusie. Nemá slovenský futbal nijaké problémy?

Konferencia je najvyšší orgán SFZ a mala by odsúhlasiť to, čo sa medzi konferenciami dohodne. Nedávame do programu, na čom nie je zhoda. To, o čom vopred vieme, že sa na tom nedohodneme.

TV Pravda: Pozrite si videoreportáž zo slávnostného otvorenia Tehelného poľa:

Video

Všetci však nemajú na všetko rovnaký názor…

Naučili sme sa, že obdobie medzi konferenciami utvára priestor, aby sme o problémoch diskutovali a hľadali spoločné riešenia. Až dovtedy, kým sa nám to nepodarí. Na konferenciách nebýva veľká diskusia, vedieme ju v medziobdobí a predkladáme návrhy, ktoré podstatná väčšina odsúhlasí.

Jednou z kľúčových úloh slovenského futbalu je rekonštrukcia a modernizácia štadiónov. Pôvodne ich bolo 21, ale neskôr pribudli ešte tri. Koľko ich je už dokončených?

Šestnásť. V rámci celého projektu sa už preinvestovalo vrátane spolufinancovania viac ako sto miliónov eur. Verejné obstarávanie prebieha momentálne na štadión v Prešove a pripravuje sa v Spišskej Novej Vsi, rozostavaný je stánok v Trenčíne a Košiciach, pred dokončením sú štadióny v Dubnici nad Váhom a v Liptovskom Mikuláši.

Všade sa už práce rozbehli?

Posledný štadión, kde sa projekt ešte nehýbe, je v Rimavskej Sobote. Zatiaľ chýba záväzné stanovisko mestského zastupiteľstva, či sa do rekonštrukcie pustia alebo nie. V projekte je stanovené spolufinancovanie mesta alebo investora vo výške štyridsať percent nákladov. Konečné vyjadrenie by sme mali mať do konca apríla.

Štát prispieva ročne 4,5 milióna eur a projekt by mal byť dokončený do roku 2022. Vy ste si však dali ambiciózny plán a chceli ste ho uzavrieť o dva roky skôr. Je to podľa vás ešte reálne?

Stále je to reálne. Na štadiónoch, ktoré som už spomenul, v Trenčíne, Košiciach, Spišskej Novej Vsi a verím, že aj v Prešove, dokončia práce v roku 2020. Otáznik visí len nad Rimavskou Sobotou. Ale taký typ rekonštrukcie, aký plánujú, sa dá zvládnuť v pomerne krátkom čase.

Objavili sa tvrdenia, že výstavba a rekonštrukcia štadiónov bola predražená a spochybňovalo sa aj verejné obstarávanie. Ako reagujete na obvinenia o neregulárnosti a neférovosti?

Pre mňa sú nepochopiteľné. Jednoznačne sme sa ohradili a v polemike s týždenníkom Trend sme presvedčivo zdôvodnili náš postoj. Nie je vylúčené, že tento problém bude mať dohru na súde. Momentálne sa ním zaoberajú naši právnici, čakám na ich vyjadrenie.

Pavel Hapal (vpravo) a Ján Kováčik na tlačovej... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Pavel Hapal, Ján Kováčik Pavel Hapal (vpravo) a Ján Kováčik na tlačovej konferencii.

Vylučujete, že došlo k predraženiu?

Predraženie je nezmysel. Vo verejnom obstarávaní sme mali len jednu ponuku. Vyhlásili sme ho na menšie štadióny. Do tejto skupiny nepatrili veľké stavby – v Trnave, Dunajskej Strede, Žiline, Košiciach. Týmto subjektom sme buď umožnili čerpať finančné prostriedky z ministerstva priamo alebo sme im ich len posunuli a ony robili verejné obstarávanie. Nám peniaze iba zúčtovali. Do Dunajskej Stredy sme napríklad dali 2,4 milióna eur a tá nám ich vyúčtovala.

Ale aj vo vašom prípade sa prihlásili dvaja záujemcovia…

Jedného sme museli vylúčiť. Nesplnil podmienky súťaže. Preto sme ani neotvorili obálku s jeho ponukou. To všetko sú verejne dostupné informácie, ktoré sa dajú jednoducho overiť. Chceli sme, aby partner, ktorý bude štadióny budovať a prerábať, bol dostatočne silný a dokáže tento dlhodobý projekt realizovať. Preto v podmienkach bolo, že musí predložiť úverovú zmluvu s bankou respektívne záväzný úverový prísľub. Mal len kontokorentný úver, čo nie je to isté.

Úver si zobral aj SFZ. Darí sa vám ho splácať?

Máme od štátu garantovaných 4,5 milióna ročne na desať rokov, nie naraz sumu 45 miliónov. Úver sme si vzali, aby sme rýchlejšie získali potrebné finančné prostriedky a mohli štadióny rýchlejšie stavať. Teraz by sme neboli v takom časovom predstihu. Všetky záväzky, splátky i úroky včas splácame. Postupovali sme na základe zákona. Keď sme druhú firmu vylúčili, úrad verejného obstarávania nám dal zapravdu. Firma sa odvolala, ale odvolací orgán úradu potvrdil naše rozhodnutie. Preto je táto kauza pre mňa nepochopiteľná.

Prečo podľa vás nebolo viac záujemcov, ktorí by sa prihlásili do súťaže?

To nie je otázka na mňa. Ja by som bol najradšej, keby sa ich prihlásilo desať a vyberali by sme z viacerých ponúk. Mohli sme sa možno dopracovať k nižším sumám.

Šéf slovenského futbalu Ján Kováčik. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ján Kováčik Šéf slovenského futbalu Ján Kováčik.

Podmienky na štadiónoch sa zlepšujú, diváci nájdu kultúrnejšie prostredie, viac pohodlia. Ale návštevy nestúpajú…

Rád by som doplnil, že sme vlani rozdelili šesť miliónov eur na viac ako 400 projektov do malých miest, dedín, klubov. To boli prvé významnejšie peniaze, ktoré išli do amatérskeho futbalu. Sumy sa pohybovali od 10 do 50 tisíc a spoluúčasť musela byť 25 percent z celkovej sumy projektu. Štadióny sa nebudujú na rok či dva. Musíme byť trpezliví. Aby stúpli návštevy, diváci musia vidieť na štadiónoch aj kvalitu, dobrý futbal, atraktívnych hráčov. Impulz by mohol prísť, keď sa reprezentanti, ktorí niečo dosiahli, budú vracať zo zahraničia do slovenských tímov, ľudia budú na nich zvedaví.

Môže byť takým impulzom aj dobudovanie štadióna na Tehelnom poli?

Veľmi by som si to želal. Ale tiež to bude záležať aj od toho, ako bude Slovan hrať, či bude úspešný aj na medzinárodnej scéne. Potom budú ľudia chodiť viac aj na ligu.

Slovan oznámil, že nový štadión sa bude nazývať Tehelné pole, vy používate termín Národný futbalový štadión… Ako to teda je s jeho názvom?

Pre mňa je to Národný futbalový štadión, iný názov ani nepoužívam. Tak sme ho stále vnímali. Platilo to celé obdobie výstavby – aj zo strany vlády, ministerstva školstva či investora.

Bude na novom štadióne Slovenský futbalový zväz aj sídliť?

Nie, minulý rok sme kúpili budovu, v ktorej teraz SFZ sídli. Chceli by sme mať na štadióne Sieň slávy i fanshop, máme prísľub, že potrebné priestory sa nájdu. Chceme na ňom hrať reprezentačné zápasy áčka a pravidelne aj finálové zápasy Slovenského pohára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sfz #Ján Kováčik #kvalifikácia ME 2020