Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari idú do Trnavy vyhrať. Budú tam ako doma?

Hoci je Maďarsko slovenským susedom, v ére samostatnosti nie sú futbalové kontakty oboch tímov príliš časté. Naposledy sa Slováci stretli s týmto súperom v príprave v rámci sústredenia na Cypre. Zápas sledovalo 100 divákov a 6. februára 2008 sa skončil nerozhodne 1:1. Z hráčov, ktorí vtedy nastúpili v slovenskom tíme, už nie je v súčasnom kádri nik.

20.03.2019 05:00
Zsolt Kalmár Foto: ,
V reprezentačnom drese. Zsolt Kalmár je oporou Dunajskej Stredy a nemal by chýbať ani v základnej zostave Maďarov.
debata (8)

Napriek tomu sa zajtrajší súperi dobre poznajú a sotva možno čakať, že sa navzájom niečím zásadnejším prekvapia. Na lavičke maďarského výberu sedí Talian Marco Rossi, ktorý ešte vlani pôsobil na lavičke DAC Dunajská Streda.

V jeho kádri sú aj dvaja futbalisti, ktorí hrajú v slovenskej lige – Zsolt Kalmár je oporou DAC a Dávid Holman Slovana Bratislava. Prvý z nich by nemal chýbať ani v základnej zostave Maďarov, druhý o túto šancu zatiaľ bojuje a nepatril v minulom období ku kľúčovým hráčom tímu.

Kalmár si verí a nedávno sa vyjadril, že Maďarsko si pôjde do Trnavy po tri body. Podľa jeho slov nebude vládnuť úplné spokojnosť ani s prípadnou remízou. Optimista je aj Rossi, hoci ten sa pred stretnutím vyjadruje zdržanlivejšie. „Ak by sme zvíťazili, bolo by to pre nás veľké povzbudenie do ďalšej kvalifikácie,“ vra­ví.

Tréner Maďarska Marco Rossi. Foto: SITA/AP, Thanassis Stavrakis
Marco Rossi Tréner Maďarska Marco Rossi.

Rossi je očividne v obraze a na pondelkovom stretnutí s novinármi vymenoval slovenskú zostavu, potvrdzuje, že má prehľad o súperovom tíme. V slovenskom kádri má aj dvoch svojich bývalých zverencov – Šafranka a Šatku. Na otázku, či ráta s tým, že nastúpia, odpovedal: „Rád by som ich videl na ihrisku, ale ešte radšej budem, ak si odvezieme z Trnavy tri body.“

Taliansky kouč má k dispozícii až 26 hráčov. Medzi nimi majú výraznejšie zastúpenie aj maďarské kluby, v kádri sú len 17 legionári. Na Slovensko sa súper pripravuje vo svojom tréningovom stredisku Telki, ktoré leží asi 30 kilometrov od Budapešti. Na Slovensko pricestuje dnes a vyskúša si trnavský trávnik.

Maďari, podobne ako Slováci, nepostupujú na veľké turnaje. V kvalifikácii MS 2018 skončili v B-skupine tretí, ale získali len 13 bodov, Portugalsko a Švajčiarsko po 27. Maďari boli tretí aj v kvalifikácii ME 2016 (za Severným Írskom a Rumunskom), ale v baráži dva razy zdolali Nórsko (1:0 a 2:1) a zahrali si na šampionáte vo Francúzsku, kde sa predstavili aj Slováci.

Tam sa postarali o senzáciu, keď vyhrali F-skupinu pred Islandom, Portugalskom a Rakúskom. V osemfinále ich ambície potom zmrazilo Belgicko, ktoré postúpilo po výhre 4:0.

Maďarskí fanúšikovia. Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
Maďarsko, fanúšikovia Maďarskí fanúšikovia.

Na zajtrajší trnavský zápas bolo ešte niekoľko dní pred výkopom predaných len viac ako 12-tisíc vstupeniek. Z maďarskej strany je však o stretnutie, ktoré je označené za rizikové a v súvislosti s jeho organizáciou sa prijímajú viaceré bezpečnostné opatrenia, značný záujem.

Sektor súperových fanúšikov bude plný a na zápas sa chystá aj početná skupina priaznivcov maďarského tímu najmä z regiónov južného Slovenska. Maďarskí futbalisti očakávajú značnú podporu, v Trnave môžu byť skoro ako doma.

TV Pravda: Pozrite si videoreportáž zo slávnostného otvorenia Tehelného poľa:

Video

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #maďarskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020