Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hancko Dubovského pozná. Trofej vyfúkol najlepšiemu kamarátovi

Štafetu v Cene Petra Dubovského, v ankete určenej najlepším futbalistom do 21 rokov, už tretí rok držia Exžilinčania. Po Milanovi Škriniarovi ju preberal Denis Vavro a v pondelok večer sa z triumfu tešil Dávid Hancko. Všetci traja vyrastali v MŠK Žilina a uchytili sa v silných zahraničných kluboch.

19.03.2019 00:27 , aktualizované: 15:32
futbalista roka 2018 Hancko Foto: ,
Dávid Hancko získal cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu do 21 rokov.
debata

„Nie je to náhoda, ale skvelá vizitka pre Žilinu, že jej traja hráči získali túto cennú trofej. Som veľmi vďačný klubu za päť rokov, ktoré som v ňom strávil. Žilina bola pre mňa kľúčová vo futbalovom raste. Zažil som tam neskutočnú partiu, tešili sme sa na každý zápas, tréningy. Tam som zažil nielen futbalovú pubertu. V zahraničí to takto nefunguje, v mužstve je veľa národností. Keď som v pätnástich rokoch uvažoval, kam nasmerujem moje kroky, hovoril som si aj s ocinom, ktorý bol mojím trénerom, že ideálna by bola Žilina. Ukázalo sa, že to bolo dobré rozhodnutie,“ približoval 21-ročný Hancko, ktorý už oblieka od minulého leta dres Fiorentiny.

Meno Petra Dubovského, ktorého zarámovaný dres si prevzal ako hlavnú trofej, mu nie je neznáme. „Čítal som o ňom knihu a viem, aká to bola legenda. Pre mňa je to veľká pocta.“ Netají sa tým, že vždy sníval, že si zahrá vo veľkom klube. „Všetko má však svoj čas. Teraz je pre mňa takým tímom Fiorentina a robím všetko pre to, aby som si vybojoval pevné miesto v jej základnej zostave. To je teraz najdôležitejšie. Zároveň sa veľmi teším, že som momentálne v reprezentácii, v kádri seniorskeho áčka. Vnímam to ako veľkú česť.“

Dávid Hancko získal cenu Petra Dubovského pre... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
futbalista roka 2018 Hancko Dávid Hancko získal cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu do 21 rokov.

V záverečnom výbere ankety sa rozhodovalo medzi ním a Samuelom Mrázom. Bola to špeciálna situácia pre oboch, lebo sú výborní kamaráti a rozumejú si aj mimo ihriska. „Veľmi ma to potešilo. Spolu sme strávili strašne veľa času v Žiline. Spolu sme pracovali na tom, aby sme boli stále lepšími futbalistami a tieto výsledky potvrdzujú, že sme to robili asi dobre. Náš kamarátsky vzťah prospel aj futbalovému, navzájom sme sa podporovali a ťahali vyššie. Aj teraz sme v denno-dennom kontakte,“ približoval svoje pocity Hancko.

Výsledky sa dozvedel až počas vyhlasovania, do poslednej chvíle netušil, kto vyhrá. „Pokojne to mohol byť aj Samko, rátal som s tým, aj on mal výbornú sezónu, nastrieľal v slovenskej lige 21 gólov, čo je úctyhodný výkon. Zdolať ho v tejto ankete nebolo jednoduché.“

Futbalista roka 2018 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík si preberá cenu Futbalista roka...

Pre viacerých bývalých držiteľov Ceny Petra Dubovského bol tento úspech odrazovým mostíkom k ďalším pekným výsledkom a dokázali sa čoskoro presadiť aj v hlavnej ankete a vo veľkom futbale. Trúfa si na to v najbližšom čase aj Hancko?

„Vnímam to ako motiváciu a záväzok do ďalšej práce. Predovšetkým sa budem usilovať potvrdzovať svoje kvality na ihrisku, musím prehovoriť najskôr mojimi výkonmi. Potom bude na druhých, či to ocenia. Pravda leží vždy na ihrisku,“ pripomenul mladý obranca, ktorý by mohol dostať šancu aj v najbližších kvalifikačných zápasoch.

Top trénerom El Maestro

V ankete o najlepšieho trénera roka sa aj pred rokom tešil prvý raz zahraničný víťaz. Za prácu v slovenskej reprezentácii do 21 rokov si tento honor vyslúžil Pavel Hapal.

V minulom ročníku však prvý raz nastala situácia, keď mala anketa dvoch víťazov. Rovnaký počet bodov ako Hapal získal aj Ján Kozák. Český kouč sa medzičasom stal Kozákovým nástupcom na lavičke národného tímu.

Tentoraz sa na čele rebríčka zahraničný tréner osamostatnil. Jednoznačné prvenstvo si vybojoval Nestor El Maestro. Vo finále bol úspešnejší ako Martin Ševela a Vladimír Weiss.

Brit so srbskými koreňmi, ktorý žije vo Viedni, priviedol k prvému slovenskému titulu futbalistov Spartaka Trnava. Stal sa najmladším trénerom, ktorý vyhral túto anketu, má iba 35 rokov. Prvé body si pripísal už v roku 2017. V ankete skončil na šiestom mieste so siedmimi bodmi.

Cena Petra Dubovského
2000 Ľubomír Mesároš
2001 Róbert Vittek
2002 Róbert Vittek
2003 Roland Števko
2004 Milan Ivana
2005 Martin Škrtel
2006 Dušan Švento
2007 Marek Hamšík
2008 Marek Hamšík
2009 Miroslav Stoch
2010 Miroslav Stoch
2011 Róbert Mak
2012 Róbert Mak
2013 Norbert Gyömbér
2014 Ondrej Duda
2015 Matúš Bero
2016 Milan Škriniar
2017 Denis Vavro
2018 Dávid Hancko
Najlepší tréner 2018
1. Nestor El Maestro Spartak Trnava 60
2. Martin Ševela Slovan Bratislava 44
3. Vladimír Weiss reprezentácia Gruzínska 36

Ďalšie poradie: 4. Ján Kozák (reprezentácia Slovenska) 22, 5. Adrián Guľa (reprezentácia Slovenska 21/MŠK Žilina) 14, 6. Radoslav Látal (Spartak Trnava) 13, 7. Peter Hyballa (DAC Dunajská Streda) 5, 8. Pavel Hapal (reprezentácia Slovenska A), Marco Rossi (DAC Dunajská Streda) a Anton Šoltis (Zemplín Michalovce) po 3, 11. Oto Brunegraf (reprezentácia Slovenska A) 2, 12. Marek Bažík (reprezentácia Slovenska 17), Michal Gašparík st. (Sereď), David Holoubek (MFK Ružomberok), Norbert Hrnčár (MFK Karviná/MFK Ružomberok), Jaroslav Kentoš (MŠK Žilina) po 1.

TV Pravda: Ako by v ankete hlasovali bývalí reprezentanti Vladimír Kinder a Szilárd Németh?

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Petra Dubovského #Dávid Hancko #Samuel Mráz