Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Odchod kapitána

Budovať tím sa dá postupnými krokmi. Alebo aj radikálnym rezom, keď sa v mužstve z večera na ráno zmenia osoby i obsadenie.

25.02.2019 05:00
Martin Škrtel Foto: ,
Martin Škrtel s pamätným dresom k 100. reprezentačnému zápasu v novembri 2018.
debata

Tréner už rozbehol omladzovaciu kúru. Bolo jasné, že proces bude pokračovať a sotva sa zopakuje situácia zo súboja s Českom, v ktorom posledný raz viedol tím Kozák a v základe nastúpilo sedem tridsiatnikov. Traja z nich už v tíme nie sú, hoci takto zhurta si to Hapal akiste nepredstavoval.

Či chce alebo nie, musí prejsť k radikálnejším ťahom. Nestáva sa, aby kapitán, ktorý mal v zostave miesto isté ako Messi v Barcelone, netradične opustí loď, rezignáciu oznámi telefonicky a vysvetlí na webovej stránke. Je to však len formálna stránka tejto rozlúčky.

Škrtelovi, Hubočanovi a Nemcovi treba najmä poďakovať za poctivé služby, ktoré v národnom drese dlho odvádzali. Urobili rozhodnutie, ktoré má logiku a viselo vo vzduchu. Ak by neprišlo teraz, tak padne v lete, možno na konci roka.

Štyria muži hlásia odchod, lebo generálny štrajk už predtým oznámil Weiss. Ešte nedávno patrili do základnej jedenástky. Tréner stratil v poli takmer polovicu chlapov. Musí teraz rozbaliť plán B.

A nejde len o to, kto ako kope do lopty. Je to zásah do kádra, jeho chodu, vyváženosti, konkurencieschop­nosti na postoch. Futbalový život prináša zranenia, pád formy, karty. Sila tímu sa prejavuje v čase nepohody, ktorá sa nikomu skôr či neskôr nevyhne.

Škrtel bol skala, ktorá nikdy neuhla, taký typ slovenský futbal teraz nemá. Mnohé roky len výnimočne, kvôli kartovému trestu, chýbal v zápasoch, v ktorých išlo o body. Nijaká dráma sa nedeje, len Hapal už nemá čas na skúšanie a experimentovanie, hľadanie optimálnych riešení. Preto mu koordinovaný odchod futbalových bardov úlohu neuľahčí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Tomáš Hubočan #Adam Nemec #slovenskí futbalisti