Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Trio hráčov vrátane Škrtela ukončilo reprezentačnú kariéru. Hapal: Som smutný

Obrancovia Tomáš Hubočan, Martin Škrtel a útočník Adam Nemec oznámili trénerovi slovenskej futbalovej reprezentácie, že v národnom tíme končia. Už v marci sa pritom začne kvalifikácia o postup na ME 2020. Informuje o tom oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

22.02.2019 14:41
Martin Škrtel, Adam Nemec, Tomáš Hubočan Foto: ,
Zľava Martin Škrtel, Adam Nemec a Tomáš Hubočan v reprezentačných farbách.
debata (7)

Trio hráčov poskytlo oficiálne stanoviská pre stránku futbal.sfz:

Martin Škrtel:

„Moje rozhodnutie skončiť v reprezentácii sa nerodilo ľahko, dôkladne som zvážil všetky pre a proti a dospel som k názoru, že práve teraz je čas skončiť. Som presvedčený, že nasledujúcu kvalifikáciu by som už nedokončil a preto by nebolo správne ani fér, ak by som odohral dva-tri zápasy a potom ukončil svoje pôsobenie v repre.

Po odchode trénera Kozáka sa skončila aj jedna, myslím si, že veľmi úspešná éra v reprezentácii. Prešli sme kvalifikáciou, účinkovali na ME, kde sme dosiahli pekný výsledok, tým že sme sa prebojovali do osemfinále. Mužstvo sa vyformovalo či už futbalovo, tak aj ľudsky. Vzťahy v mužstve fungovali na princípe rodiny a takú atmosféru, aká panovala v mužstve v tom čase, som nezažil nikde inde. Po odchode trénera som svoj odchod zvažoval aj ja, lebo ako som povedal, skončila sa jedna etapa.

Martin Škrtel a Ján Kozák na vyhlásení ankety... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Futbalista roka 2016 Martin Škrtel a Ján Kozák na vyhlásení ankety Futbalista roka 2016.

Keď sa však so mnou nový tréner Hapal chcel stretnúť a povedal mi, že ma chce a počíta so mnou, lebo mám čo ponúknuť mužstvu z futbalovej aj ľudskej stránky, dohodli sme sa, že budem v repre pokračovať. Za to patrí trénerovi Hapalovi vďaka, lebo mnohí možno čakali veľké zmeny v mužstve, no on jasne deklaroval, že počíta aj so skúsenými hráčmi, lebo si jasne uvedomoval, že mužstvo starších hráčov potrebuje.

Po neúspechu v Lige národov a hlavne po zápase v Česku sa mi znovu vrátili myšlienky na odchod, no nechcel som robiť unáhlené kroky. No čím dlhšie som nad tým uvažoval, tým viac som pociťoval, že bude najvhodnejšie skončiť a prenechať miesto mladším spoluhráčom. Dosť sa na tom podpísala aj moja súčasná situácia v klube, rovnako aj to, že nemám kontrakt na ďalšiu sezónu, ale chcel by som pokračovať v kariére na klubovej úrovni. Mám 34 rokov a regenerácia po zápasoch a cestovaní mi už trvá dlhšie.

Kapitán slovenských futbalistov Martin Škrtel s... Foto: SITA/AP, Sakchai Lalit
Martin Škrtel, pohár Kapitán slovenských futbalistov Martin Škrtel s Kráľovským pohárom po finálovom víťazstve nad domácim Thajskom.

Navyše sa k tomu pridali aj nejaké zdravotné problémy, takže po dohode s lekármi sme dospeli k tomu, že čím menej zápasov, tým to bude pre moju fyzickú kondíciu lepšie. Samozrejme, prispelo k tomu aj to, že mám svoj vek, mám rodinu a trávim bez nich veľa času, lebo už na klubovej úrovni dosť veľa cestujeme, máme veľa zápasov, sústredení a ak sa k tomu ešte pridá reprezentácia, toho spoločného času zostáva veľmi málo.

Za tých 15 rokov, čo som pôsobil v reprezentácii ma ľudia poznajú tak, že vždy som urobil na ihrisku maximum, vždy bolo pre mňa cťou a radosťou nastupovať na zápas v slovenskom drese. Vždy som tvrdil, že pre futbalistu je hra za národné mužstvo najviac, čo môže dosiahnuť. Ja som na to patrične hrdý a som šťastný, že sa mi to darilo 15 rokov.

Posledné roky som bol aj kapitánom mužstva a jedným z vrcholov kariéry bolo pre mňa práve to, keď som mohol priviesť mužstvo ako kapitán na zápasy ME, počúvať slovenskú hymnu pred zápasom a spievať ju na plné hrdlo spolu s fanúšikmi. Bolo mi nesmiernou cťou a tieto spomienky vo mne zostanú do konca života.

Začiatky v reprezentácii. Takto bránil Martin... Foto: SITA/AP, PAUL WHITE
Martin Škrtel, Fernando Torres Začiatky v reprezentácii. Takto bránil Martin Škrtel v kvalifikácii MS 2006 hviezdneho Španiela Fernanda Torresa.

Chcem sa veľmi pekne poďakovať všetkým trénerom a spoluhráčom, ktorých som mal počas tých 15 rokov. Každý z nich mi pomohol v mojom raste a formovaní – či už futbalovom alebo ľudskom. Rovnako sa chcem poďakovať realizačným tímom, technikom, masérom, lekárom. Sú to ľudia, ktorí možno nie sú tak na výslní ako my hráči, ale odvádzajú kus poctivej roboty a za to im patrí veľká vďaka a majú môj obdiv, lebo sú nám hráčom k dispozícii 24 hodín denne, čo je veľmi ťažké, no oni to pre nás vždy robili s radosťou.

Na záver by som sa chcel poďakovať slovenským fanúšikom. Myslím si, že s mužstvom sme si za ten čas prežili aj dobré, aj horšie časy. Nikdy nezabudnem, ako sme zaplnili štadióny na Tehelnom poli, v Trnave či Žiline, alebo na to, v akom počte za nami ľudia vycestovali na ME a ako sme na rozcvičke pred zápasom s Anglickom počuli davy fanúšikov spievať Macejka. Ešte teraz mám z toho zimomriavky a za to patrí fanúšikom obrovské poďakovanie.

Tak ako som za Slovensko bojoval na ihrisku, rovnako silno budem chalanom držať palce aj naďalej, aby sa im darilo, aby nielen nasledujúcu kvalifikáciu dotiahli do úspešného konca, ale aby prinášali radosť a úspech fanúšikom a celému slovenskému futbalu. Verím, že slovenská futbalová verejnosť toto moje rozhodnutie pochopí. Držím chalanom palce.“

Tomáš Hubočan:

„Rozhodnutie skončiť v reprezentácii bolo pre mňa veľmi ťažké. Ťažko sa mi lúči s niečím, čo je také blízke môjmu srdcu, no zavážila moja súčasná situácia. Som neskutočne vďačný, že mi bolo dopriate reprezentovať svoju krajinu.

Na túto kapitolu vo svojej futbalovej kariére rozhodne nikdy nezabudnem. Či už so spoluhráčmi, tak aj s fanúšikmi sme toho zažili a dosiahli veľa. Napriek tomu, že na ihrisko už v slovenskom drese nevybehnem, chalanom budem fandiť naďalej, budem s nimi prežívať všetky zápasy a želám im, aby robili, teraz už „nám fanúšikom“ a celej slovenskej futbalovej verejnosti, radosť.“

Tomáš Hubočan. Foto: SITA, Peter Maďar
Tomáš Hubočan Tomáš Hubočan.

Adam Nemec:

„Bolo mi cťou reprezentovať Slovensko. Boli to krásne chvíle, na ktoré nikdy nezabudnem, no ako roky pribúdajú, cítim, že nastal ten správny čas dať priestor mladším. Prišiel nový trénerský štáb a takisto sa začína nová kvalifikácia a myslím si, že práve teraz je tá vhodná chvíľa. Preto som sa po dlhom uvažovaní rozhodol, že v reprezentácii končím.

Všetko mi to bude veľmi chýbať, pretože kolektív bol výborný, ale život ide ďalej a vek sa zastaviť nedá. Želám slovenskej reprezentácii v ďalšom účinkovaní veľa úspechov, dobrých výsledkov a samozrejme, postup zo skupiny na ME 2020. Budem ich naďalej sledovať, držať im palce a zostávam verným fanúšikom, ktorý sa vždy rád príde pozrieť na štadión a podporí ich.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Reprezentovat bolo pre mna vzdy ctou. Kazdy jeden zapas bol pre mna futbalovy sviatok. Do zapasov som siel zakazdym na % a so ❤️ Nikedy sa darilo viac, inokedy menej. Taky je futbal a sport celkovo. Ale vzdy som pre nase farby odovzdal zo seba vsetko. Cas je vsak neuprosny a myslim si, ze toto je ta spravna chvila dat sancu mladsim. Novy realizacny team, nova kvalifikacia, nova vyzva. Tak nejak sa to vsetko nacasovalo samo. Budete mi chlapci chybat, ale zivot ide dalej. Repre mi dala vela, ci uz futbalovo alebo ludsky, vela z mojich spoluhracov sa vytvarovalo v priatelov. Som za to vdacny Boli to krasne chvile plne emocii, radosti, stastia ale aj smutku a sklamania. A prave preto je futbal tak krasna hra. Prinasa emocie kazdeho druhu Dakujem vsetkym, co mi fandili, drzali palce a este viac dakujem tym, co ma neustale kritizovali a nadavali mi. Posunuli ste ma vpred Repre budem samozrejme nadalej sledovat, tesit sa z kazdeho jej uspechu a vzdy si rad najdem cestu na pokial na to bude priestor. Su veci na ktore sa zabudnut neda a repre zapasy su jednou z nich. Dakujem, ze som mohol reprezentovat, som na to patricne hrdy a odchadzam pocitom dobre vykonanej roboty. #thisIsTheEnd #slovakia #retired ⚽️ #chapterEnded #thankYou ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Nemec ® (@cemenmada),

Hapal: Odchádzajú traja lídri

"Som z ich rozhodnutia, samozrejme, troška prekvapený, pretože so všetkými tromi som komunikoval. Prvý impulz prišiel od Adama Nemca, a práve preto sme aj s mojím asistentom Otom Brunegrafom za ním začiatkom týždňa vycestovali. Snažili sme sa ho presvedčiť, aby si to rozmyslel, ale pravda je taká, že som z neho cítil, že už chce ísť inou cestou.

Hneď ako sme sa vrátili z Cypru sa mi však ozval Martin Škrtel a oznámil mi ukončenie reprezentačnej kariéry. Z jeho slov som cítil, že už to má v sebe uzavreté a pokračovať ďalej už nechce.

Pri Hubočanovi to bolo rovnaké. Ten je však teraz v klube v nelichotivej pozícii, prakticky vôbec nehráva, už trištvrte roka neodohral žiadne súťažné stretnutie. Zo situácie v klube je frustrovaný a uvidíme, kam povedú jeho kroky," zhodnotil rázny krok spomenutej trojice teraz už bývalých reprezentantov tréner SR Pavel Hapal.

Pavel Hapal. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Slovensko, Ukrajina Pavel Hapal.

„Myslím si, že odchádzajú traja lídri tohto národného mužstva. Nič iné mi však nezostáva, len ich rozhodnutie rešpektovať. Som z toho smutný. Všetkých troch som ich mal na jednom zraze a sú to hráči s veľkým srdcom, charakterom. Život však ide ďalej a nám nič iné nezostáva, len sa im za všetko, čo pre slovenské mužstvo i futbal urobili, poďakovať. Dúfam, že nás prídu pozrieť a budú nám fandiť. Keď za nami prídu, tak budeme len radi. Verím, že sa nám ich podarí nahradiť,“ doplnil Hapal, ktorého už 21. marca čaká prvý súboj v kvalifikácii na ME 2020 proti Maďarsku.

"Ideme ďalej, kvalifikácia sa len začína a ja verím, že poskladáme silný tím, ktorý bude konkurencieschopný a pobijeme sa o postup na európsky šampionát. Bavili sme sa, že by mohli mať rozlúčku s ich skvelou kariérou počas niektorého z prípravných zápasov v tomto roku, ale určite sa o tom všetkom, budeme ešte rozprávať,“ uzavrel kouč z Česka.

„Nezostáva nám nič iné, len ich rozhodnutie rešpektovať. Myslím si, že z ich strany to bolo predčasné, ale je to ich osobné rozhodnutie a ja to beriem na vedomie. Chcel by som sa im poďakovať za to, čo pre slovenskú reprezentáciu i slovenský futbal urobili a zaželať im na klubovej úrovni ešte veľa úspechov,“ reagoval prezident SFZ Ján Kováčik.

TV Pravda: So Samuelom Slovákom o zápase Dunajská Streda – Slovan, Trnave i legionároch na Slovensku. Pozrite si náš futbalový špeciál (vysielané 19.2.2019):

Video

Aktualizujeme…

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Tomáš Hubočan #Adam Nemec #slovenskí futbalisti