Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tarkovič sa stal technickým riaditeľom SFZ: Manažérsky je to najvyšší post

Štefan Tarkovič je od 1. januára 2019 technickým riaditeľom Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Po tom, ako po päť a pol roku skončil vo funkcii asistenta trénera Jána Kozáka pri mužskej reprezentácii, prezident SFZ Ján Kováčik avizoval, že si ho chce udržať na zväze.

12.01.2019 11:28
Štefan Tarkovič Foto: ,
Štefan Tarkovič.
debata

To sa aj stalo, dostal dokonca dôveru v najvyššej manažérskej funkcii vo futbalovej hierarchii.

"Stať sa trénerom reprezentácie je cieľ každého trénera. Technický riaditeľ je zase manažérsky asi najvyššia funkcia a môžeme ju priradiť k trénerskej. Pre mňa to znamená, že robota, ktorú som odvádzal pre Slovenský futbalový zväz, bola patrične ocenená. Som maximalista, stále sa snažím robiť veci na sto percent a je jedno v akej funkcii.

Pozícia technického riaditeľa má širší rozmer a budem mať aj väčší dosah na fungovanie Slovenského futbalového zväzu. Po skúsenostiach, ktoré mám, si myslím, že mám predstavu ako tento post naplniť," uviedol Štefan Tarkovič v rozhovore na portáli futbalsfz.sk.

Na otázku, aké budu jeho prvé kroky v novej funkcii, 45-ročný rodák z Prešova odpovedal: "V prvom rade sa potrebujem zorientovať vzťahovo. Chcem nájsť určitý spôsob možnosti komunikácie či už s mojimi priamymi kolegami, ktorými sú vedúci oddelení technického úseku Zsolt Pakusza, Samo Slovák, Maťo Hasprún a Jano Greguš a potom, samozrejme, sprostredkovane aj s ostatnými ľuďmi, ktorí na úseku pracujú.

Druhým krokom je prispôsobiť štruktúru technického úseku určitým požiadavkám, ktoré si súčasný vrcholový šport vyžaduje. Po dohode s generálnym sekretárom a prezidentom navštívim štyri futbalové asociácie, ktoré sú štruktúrou podobné Slovenskému futbalovému zväzu. Majú približne rovnaký počet registrovaných hráčov a klubov.

Ide o asociácie Belgicka, Chorvátska, Portugalska a Grécka. Všetky štyri majú renkingovo vyššie postavené mládežnícke družstvá ako Slovensko. Preto sme sa rozhodli, že navštívim práve tieto krajiny a na základe zmien, ktoré sa im podarilo aplikovať do praxe a s ktorými boli úspešní, chcem z nich čerpať poznatky a posunúť určité veci aj u nás."

Z dlhodobého hľadiska chce Tarkovič upriamiť pozornosť na dopĺňanie reprezentačných tímov hráčmi na pozície, kde v súčasnosti chýba kvalitnejšia konkurencia. V A-tíme SR sú to najmä hrotoví hráči, tzv. strelci.

Štefan Tarkovič (vľavo) a Ján Kozák v júni 2017. Foto: SITA, Milo Fabian
Štefan Tarkovič, Ján Kozák Štefan Tarkovič (vľavo) a Ján Kozák v júni 2017.

„Je tam veľký výpadok útočníka, čomu by sme sa chceli venovať, je tam však aj výpadok na poste krajných obrancov, čo sú dnes nosné hráčske pozície. Z dlhodobejšieho hľadiska, je to otázka troch – štyroch rokov, by sme sa chceli pripravovať a reagovať na aktuálnu situáciu v A-družstve na dopyt po hráčoch na pozíciách, na ktorých ich potrebujeme mať,“ podotkol Tarkovič.

Bývalý hráč Tatrana Prešov, ktorý vlastní trénerskú PRO licenciu UEFA, má predstavu aj o tom, ako skvalitniť komunikáciu medzi jednotlivými zložkami reprezentačných futbalových výberov.

"Vo funkcii asistenta trénera A-tímu som bol päť a pol roka, predtým som mal kategóriu do 18 rokov. Moja krátkodobá ambícia je v prvom rade zefektívniť filozofiu Slovenského futbalového zväzu vo vzťahu k reprezentačným výberom a sprostredkovane vo vzťahu k akadémiám. Je to vec, ktorá je pre nás momentálne najdôležitejšia.

V spolupráci s reprezentačnými trénermi a s mojimi kolegami sa budeme snažiť vypracovať metodické pokyny a inštrukcie, ako by mali jednotlivé reprezentačné družstvá hrať, v akom smere by mali tréneri tie tímy ovplyvňovať a sprostredkovane to preniesť do klubov. Pôjde nám o zefektívnenie tejto spolupráce medzi reprezentáciami a klubmi do takej miery, aby sme boli schopní ovplyvňovať výkonnosť hráčov v jednotlivých vekových kategórií, posúvať ich dopredu a vo finále, aby boli k dispozícii A-tímu SR," dodal Tarkovič v rozhovore pre futbalsfz.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Tarkovič