Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reprezentácia ide z kopca. Ani traja tréneri nezastavili pokles

Slovenskí futbaloví reprezentanti majú za sebou 25. rok samostatnej existencie. Piaty raz sa stalo, že v jednom roku ich viedli dvaja hlavní tréneri - v siedmich stretnutiach Ján Kozák a v dvoch jeho nástupca Pavel Hapal.

20.12.2018 09:00
FUTBAL-LN: Slovensko - Ukrajina Foto: ,
Slovenskí futbaloví reprezentanti.
debata (1)

V jednom zápase, ktorý Slováci po Kozákovom odstúpení odohrali vo Švédsku, sedel na lavičke dočasný tréner Štefan Tarkovič.

Po plusových rokoch vyrovnaná bilancia

Už piaty rok po sebe je bilancia vždy o niečo horšia. Po štyroch plusových rokoch prvý raz tím uzavrel rok s vyrovnanou bilanciou. Od úžasného roku 2014, keď osemkrát vyhral a iba raz našiel premožiteľa, ide z kopca. Táto klesajúca tendencia vzbudzuje pred kvalifikačným rokom obavy, hoci v minulosti zažila reprezentácia aj ťažšie roky, ako bol tento.

Nepríjemná je najmä skutočnosť, že národný tím nezvládol podľa predstáv novú súťaž – Ligu národov. V troch stretnutiach prehral, v jednom zvíťazil, ale stačilo to len na posledné miesto v skupine a zošup do tretej divízie.

Pavel Hapal. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Pavel Hapal Pavel Hapal.

V dvoch stretnutiach Ligy národov viedol mužstvo ešte Kozák, v ďalších dvoch ho už koučoval Hapal.

„Prvé dva zápasy sme mali jedného trénera, v ďalších dvoch druhého. S mužstvom to vždy nejako zamáva. Možno sa dalo dosiahnuť, aby sme sa minimálne udržali v tejto divízii,“ reagoval na jesenný vývoj mladý reprezentant Matúš Bero.

Kozákov odchod na vlastnú žiadosť

Po pokojnej jari prišla búrlivá jeseň a národný tím prežíval jedno z najhorších období. Nevyvolali ho len výsledky, ale aj nečakané rozhodnutie trénera Jána Kozáka, ktorý sa ako prvý vôbec z doterajších trénerov rozhodol odísť zo svojho postu na vlastnú žiadosť.

Tento krok urobil po domácej prehre mužstva s Českom, ktoré siedmi hráči zapíjali v seneckom bare. Pre Kozáka bolo toto porušenie životosprávy dôvodom na odstúpenie z postu, ktorý zastával viac ako päť rokov.

Po dvoch úvodných prehrách v Lige národov prežíval sklamanie, pretože jeho zverenci už nemohli skupinu vyhrať a postúpiť z nej do play off. Čakal ich iba boj o záchranu. Po neúspešnom štarte v kvalifikácii MS 2018, ktorý stál mužstvo postup do Ruska, prežíval ďalšie zložité obdobie.

Kozák na tlačovej besede po odstúpení z funkcie Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Ján Kozák a prezident SFZ Ján Kováčik.

Stocha presvedčil, Weissa stratil

Vedenie futbalového zväzu prijalo Kozákovu rezignáciu a rýchlo našlo za neho aj náhradu. Pavel Hapal sa uviedol na lavičke v premiérovom stretnutí s Ukrajinou výborne, mužstvo po najlepšom výkone roka zdolalo Ukrajinu (4:1), ale vzápätí dobrý výkon nezopakovalo v Prahe.

Hapal vyžehlil dávnejší konflikt vo forme hrajúceho Stocha. Mal ho ešte s jeho predchodcom a viac ako dva roky nebol v reprezentácii. Ale po stretnutí v Česku vyskočil nový. Nehrajúci Weiss oznámil, že pod Hapalovým vedením už v národnom drese nechce a nebude hrať.

Nového trénera čaká náročná úloha, ktorú začal plniť už Kozák. Bude postupne prebudovávať mužstvo, zapracovávať do neho hráčov, ktorí majú menej skúseností a doteraz hrávali v reprezentácii málo alebo vôbec.

Ostrý štart v marci s Maďarskom

Tento proces musí zvládnuť v roku, aký národné mužstvo ešte vo štvrťstoročnej histórii nezažilo. Od marca do novembra absolvuje kompletný kvalifikačný program, v ktorom sa rozhodne, či postúpi na kontinentálny šampionát 2020.

V E-skupine narazí na Chorvátsko, Wales, Maďarsko a Azerbajdžan. Hneď v prvom stretnutí o tri mesiace privíta v Trnave Maďarsko (21. marca) a už tento zápas naznačí, aké sú slovenské šance.

Zo skupiny, v ktorej je favoritom finalista z tohtoročných MS Chorvátsko, postúpia dva najúspešnejšie tímy. Hapal neuvažuje o tom, že na prvú priečku kandidujú Chorváti a on bude so svojimi zverencami bojovať o druhé postupové miesto.

„Takto nekalkulujem. Naším jednoznačným cieľom je postup a je úplne jedno či to bude z prvej alebo druhej priečky,“ vraví český kouč.

22. marec Spojené arabské emiráty – Slovensko 1:2 (0:2) Bangkok p
25. marec Thajsko – Slovensko 2:3 (1:2) Bangkok p
31. máj Slovensko – Holandsko 1:1 (1:0) Trnava p
4. jún Maroko – Slovensko 2:1 (0:0) Ženeva p
5. september Slovensko – Dánsko 3:0 (2:0) Trnava p
9. september Ukrajina – Slovensko 1:0 (0:0) Ľvov ln
13. október Slovensko – Česko 1:2 (0:0) Trnava ln  
16. oktober Švédsko – Slovensko 1:1 (0:0) Štokholm p  
16. november Slovensko – Ukrajina 4:1 (2:0) Trnava ln  
19. november Česko – Slovensko 1:0 (1:0) Praha ln  

Pozn.: ln – Liga národov, p – príprava

Bilancia: 10 zápasov – 4 výhry, 2 remízy, 4 prehry, skóre 16:12

Reprezentační strelci
Góly: 4 – Albert Rusnák, 2 – Adam Nemec, Róbert Mak, 1 – Ján Greguš, Marek Hamšík, Ondrej Duda, Michal Ďuriš, Erik Pačinda, Juraj Kucka, Adam Zreľák. Vlastný gól: Adam Fogt (Dánsko). Vo všetkých desiatich zápasoch nastúpil len Róbert Mak

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti