Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

FOTO: Štadión na Tehelnom poli je pripravený. Otvorí ho slávne derby

Nový Národný futbalový štadión na Tehelnom poli v Bratislave je pripravený na prvý zápas. Ten sa podľa zástupcov spoločnosti Strabag, ktorá zabezpečovala výstavbu štadióna, mohol uskutočniť už uplynulú sobotu, keď Slovan v záverečnom kole najvyššej súťaže hostil Žilinu.

12.12.2018 18:55 , aktualizované: 19:59
debata (25)
Video

Na štadióne prebehla kolaudácia a je v takzvanom predčasnom užívaní. To znamená, že na stavbe sa dokončujú posledné práce, úpravy, niektoré veci sa vylepšujú, ale už môže slúžiť svojmu účelu.

Podľa slovenských noriem sa na Národnom futbalovom štadióne môže odohrať stretnutie za účasti divákov. Po ňom komisia UEFA schváli jeho používanie aj na medzinárodné stretnutia.

Kapacita sa pohybuje tesne pod hranicou 23-tisíc miest. Sedačky sa môžu posúvať a počet miest sa tak môže znížiť až na 18-tisíc. To znamená, že aj pri menšej návšteve bude hľadisko zaplnené.

„Všetky základné veci sú hotové, možno potrebujeme dva-tri týždne na dotiahnutie detailov,“ potvrdil investor a majiteľ futbalového klubu Slovan Bratislava Ivan Kmotrík.

Kontrolný deň na Národnom futbalovom štadióne Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Národný futbalový štadión počas kontrolného dňa...

Podľa jeho slov sa nechystá nijaké špeciálne otvorenie nového stánku. Keďže od uplynulého víkendu sa začala zimná prestávka, prvý zápas sa na ňom uskutoční až po nej. Bude to tradičné derby Slovan – Trnava 2. marca 2019. „Nemám pocit, že by sme mali robiť z otvorenia nejaký veľký humbug,“ doplnil.

Podľa Kmotríka je prísľub zástupcov UEFA, že v priebehu najbližších dvoch rokov, to znamená v najbližšom možnom termíne, sa na Tehelnom poli uskutoční zápas o európsky superpohár. Na jar by sa na štadióne mohlo odohrať už aj stretnutie slovenskej reprezentácie v novej kvalifikácii ME 2020.

Národný futbalový štadión počas kontrolného dňa... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Národný futbalový štadión Národný futbalový štadión počas kontrolného dňa 12. decembra 2018.

Stavba NFŠ sa začala 1. septembra 2016. Mala stáť 75,2 milióna eur. Štadión však bude o niečo drahší.

„Podľa hlavného dodávateľa Strabagu sa objektívne zdvihli ceny niektorých vstupov, rástla cena betónu, železa, niektoré dodatky si vyžadovala UEFA. A zvýšila sa cena ľudského zdroja. Uvidíme, aký účet nám vo finále predloží Strabag. Ale teraz neviem ešte povedať presné čísla,“ vysvetlil Kmotrík.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #ŠK Slovan Bratislava #Národný futbalový štadión #slovenskí futbalisti