Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hapal je fanúšik Cristiana Ronalda. V skupine preto chcel mať Portugalsko

Slovenskí futbaloví reprezentanti začnú kvalifikačnú cestu na európsky šampionát 2020 domácim zápasom s Maďarskom 21. marca. O tri dni neskôr sa predstavia v ďalšom stretnutí na pôde Walesu.

03.12.2018 18:52
Pavel Hapal Foto: ,
Pavel Hapal.
debata (1)

„Aké bude poradie súperov, sme sa dozvedeli vo Frankfurte, na spiatočnej ceste zo žrebovania,“ zdôraznil tréner slovenských reprezentantov Pavel Hapal.

„Rozhodoval o tom žreb, nevedeli sme to nijako ovplyvniť. Beriem to ako realitu. Začíname zápasom, ktorý bude pre divákov zaujímavý, berieme ho ako derby. Možno ešte väčšie ako nedávny súboj s Českom. Očakávam ťažký zápas.“

Zatiaľ nie je jasné, kde sa bude stretnutie hrať. Do úvahy pripadá aj nový štadión na Tehelnom poli, ale ten zatiaľ nie je pripravený. „V Trnave sme zvyknutí, nevidím v tom problém. Samozrejme, že by sme boli radi, keby sme hrali na Slovane, ale to tiež určite časom príde.“

Slovákov čakajú v E-skupine okrem Maďarska a Walesu, aj Chorvátsko a Azerbajdžan. Český tréner slovenského mužstva sa domnieva, že jeho zverencov čakajú náročné stretnutia.

„Rešpektujem toto zloženie skupiny, nechcem špekulovať o tom, či sme mohli skončiť v ľahšej alebo ťažšej skupine. V Európe vládne veľká vyrovnanosť a ťažko sa vyberajú súperi. Rozhodujú často maličkosti. Uvidíme, ako na tom budeme po prvom zápase. Verím, že v súboji s Maďarskom budeme úspešnejší a potom pôjdeme krok za krokom ďalej.“

Existuje stále aj možnosť postúpiť na šampionát cez baráž Ligy národov. S touto zatiaľ dosť komplikovanou alternatívou však tréner momentálne neráta. „Aj keby sme postúpili do baráže, stále nemáme istotu. Museli by sme ju zvládnuť. Preto sa chceme sústrediť na kvalifikáciu a v nej byť úspešní,“ zdôraznil Hapal.

Štadión na Tehelnom poli. Foto: Facebook.com/StadionTehelnepole
Tehelné pole, štadión Štadión na Tehelnom poli.

Priznal, že by privítal v skupine Česko, ale prial si v nej najmä úradujúcich európskych šampiónov Portugalčanov.

„S Českom sme prehrali posledný zápas v Lige národov a ťažko som to niesol, stále som sa s touto prehrou úplne nevyrovnal. Zápas ma úrovňou sklamal. Ale mojím želaním bolo, aby sme dostali do skupiny predovšetkým Portugalsko. Som fanúšik Ronalda, veril som, že ho môžeme takto priviesť na Slovensko, ale žiaľ, to sa nepodarilo.“

Aj podľa kouča slovenského národného výberu je favoritom skupiny Chorvátsko, ktoré vytiahli do E-skupiny z prvého výkonnostného koša. Ale nedomnieva sa, že práve jeho mužstvo musí bojovať s Walesom či Maďarskom len o druhé postupové miesto. „Takto neuvažujem. My chceme postúpiť na majstrovstvá Európy a či postúpime s prvého alebo druhého miesta, je celkom jedno. Rešpektujem každého súpera, ale podľa mňa môžeme byť so žrebom spokojní.“

Prvý raz sa stane, že kvalifikáciu začnú i dokončia v jednom kalendárnom roku. Potrvá osem mesiacov. „Kvalifikácia bude rýchla, musíme sa dobre pripraviť a veriť, že ju zvládneme. Potešilo ma, že sme sa ocitli v päťčlennej skupine, to znamená, že bude priestor aj na dve prípravné stretnutia. Na druhej strane vzniká problém s výberom súperov, pretože v Európe bude bežať kvalifikácia a mužstvá nebudú voľné,“ zdôraznil Hapal.

Pavel Hapal počas zápasu v Česku. Foto: TASR, Martin Baumann
Pavel Hapal Pavel Hapal počas zápasu v Česku.

Prvý termín na prípravu bude mať jeho tím v júni. „Budeme musieť hľadať súpera mimo Európy. Ale chceme využiť oba voľné termíny,“ dodal Hapal.

Slovenských futbalistov už nečaká do začiatku kvalifikácie ME 2020 nijaký prípravný zápas, ale v marci začnú hneď ostrým štartom. Hapal sa chystá maximálne využiť čas.

„Čaká ma dosť cestovania, budem chcieť vidieť čo najviac hráčov v ligových zápasoch. Najmä však verím, že do začiatku kvalifikácie budú všetci zdraví. Momentálne stále nie sú v poriadku ani Stano Lobotka ani Juraj Kucka. Chceme urobiť aj my maximum, pokiaľ sa objaví nejaký zdravotný problém, aby sme zabezpečili pre hráčov čo najlepšiu lekársku starostlivosť, aby mohli hrávať vo svojich kluboch a tým sa aj dobre pripravili na začiatok kvalifikácie,“ vysvetlil Pavel Hapal.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #slovenskí futbalisti