Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hapal rešpektuje všetkých súperov. Problém mu robí júnová príprava

Motivácia je daná, každý futbalista chce hrať na EURO. Dostať sa na turnaj v roku 2020 je jasný cieľ aj slovenskej reprezentácie, čo na pondelňajšom brífingu s médiami zdôraznil český tréner Slovákov Pavel Hapal.

03.12.2018 13:45
Slovensko, Ukrajina Foto: ,
Pavel Hapal.
debata (1)

V nedeľu poslal osemfinalistu ME 2016 kvalifikačný žreb v Dubline do zaujímavej E-skupiny k vicemajstrom sveta z Chorvátska, Walesu, Maďarsku a Azerbajdžanu.

Finálový turnaj sa pri príležitosti 60. výročia prvých ME uskutoční v dvanástich krajinách na kontinente od Írska až po Azerbajdžan v termíne 12. júna – 12. júla 2020. Hapal rešpektuje všetkých súperov, od favorita skupiny Chorvátov až po Azerbajdžan vyžrebovaný z 5. výkonnostného koša. Kouča „sokolov“ najprv potešilo, že výber okolo kapitána Martina Škrtela vyžrebovali do 5-člennej skupiny, čím sa otvorilo okno na dva prípravné zápasy. Nie je to ale také jednoduché.

„Po žrebe sme boli bezprostredne radi, že sme v 5-člennej skupine. Že budeme mať priestor na dve prípravné stretnutia. Na druhej strane, je to zložité. Rozpis je jasne daný. Júnový termín bude problematický, všetky európske mužstvá hrajú a budeme musieť hľadať asi mimoeurópskeho súpera. V druhom okne ešte hľadáme súpera, mali by sme zápas určite odohrať. Kvalifikácia je rýchla, bude trvať menej ako rok, musíme sa čo najlepšie pripraviť a urobiť všetko, aby sme uspeli,“ povedal 49-ročný bývalý kouč SR 21.

Slováci začnú v marci budúceho roka v Trnave proti Maďarsku a Hapal to považuje za pikantné derby: „Program sme sa dozvedeli na letisku vo Frankfurte. Je to los, je to dané. Začíname doma v derby s Maďarskom, očakávam pre fanúšikov mimoriadne atraktívny zápas. Už teraz chcem pozvať všetkých fanúšikov, budeme ich potrebovať.“

Bývalý tréner Sparty Praha, Žiliny, Nitry či Senice nebol pred žrebom nervózny, adrenalín mu vystúpil iba raz počas neho: „Cítil som ľahkú nervozitu, najmä keď vyžrebovali Írov. Trošku sme sa zľakli, že budeme s Nemcami a Holandskom. Ale nešpekulovali sme, nechceli sme vyberať. Rešpektujeme túto skupinu.“ Hapal si prial pred žrebom dvoch súperov a nemal žiadneho neželaného: „Česko som si prial, prehrali sme s nimi v Lige národov a ťažko som to niesol. Bol som sklamaný, bol to boj, ktorý sme nezvládli. Bolo tam veľa zbytočných strát. Súboj s Maďarskom však možno bude aj väčšie derby. Som fanúšik Cristiana Ronalda, takže som chcel Portugalsko, aby prišiel na Slovensko.“

Momentálna kvalita Chorvátska je daná, z druhého koša dostali Slováci prijateľný Wales, s ktorým však vo Francúzsku na ME v skupine prehrali 1:2: „S Walesom máme skúsenosť z ME, takže hráči si ho mohli vyskúšať. Ako som už povedal, aj tohto súpera rešpektujeme tak ako každého iného. Aj Azerbajdžan, ktorý sme dostali z piateho koša. Dnes vo futbale rozhodujú maličkosti. Mužstvá sa hrozne výkonnostne vyrovnávajú,“ uviedol Hapal, ktorý nepremýšľa o tom, či bude postupová cesta schodnejšia z prvého či druhého miesta, keďže na šampionát pôjdu prví dvaja z každej z 10 kvalifikačných skupín. „Naším cieľom je postúpiť, nerozmýšľal by som, či z prvého, druhého miesta alebo aj nakoniec baráže LN. Teraz hráme kvalifikáciu a to, že by sme mohli hrať play off LN závisí od množstva faktorov. Teraz sa sústredíme iba na kvalifikáciu,“ do­dal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #kvalifikácia ME 2020 #futbalisti Slovenska