Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ostro sledovaný žreb. Slováci padli o kôš nižšie, čakajú ich dvaja favoriti

Vypadli z druhej divízie Ligy národov a ocitli sa v treťom koši. Slovenskí futbaloví reprezentanti už nemajú šancu postúpiť na finálový turnaj majstrovstiev Európy 2020 z novoutvorenej Ligy národov a tak sa môžu spoľahnúť len na klasickú cestu z kvalifikácie.

30.11.2018 22:10
Pavel Hapal, Dávid Hancko Foto:
Tréner slovenskej reprezentácie Pavel Hapal rozdáva pokyny Dávidovi Hanckovi.
debata (5)

Súperov v nej sa dozvedia v nedeľu v írskom Dubline a keďže sa zosunuli o kategóriu nižšie, môžu rátať s tým, že dostanú minimálne dvoch ťažkých súperov.

„Sme sklamaní, že po prehre v Česku sa nám nepodarilo obhájiť druhý kôš. Berieme to ako realitu. Uvidíme, koho nám prisúdi žreb, ale jednoznačný cieľ je dostať sa na majstrovstvá Európy,“ zdôraznil pred žrebom na oficiálnej stránke SFZ nový tréner slovenskej reprezentácie Pavel Hapal, ktorý sa na nedeľňajšom žrebovaní osobne zúčastní spolu s vedením SFZ na čele so šéfom slovenského futbalu Jánom Kováčikom.

Kvalifikáciu čaká revolučná zmena. Prvý raz sa odohrá v priebehu jedného kalendárneho roka – od 21. marca do 19. novembra 2019. Za osem mesiacov nastúpia aj Slováci na osem alebo desať kvalifikačných stretnutí, podľa toho, či sa dostanú do päťčlennej alebo šesťčlennej skupiny. UEFA vyčlenila na jar štyri a na jeseň šesť termínov.

Minulotýždňová pondelková prehra v Prahe s... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Slovensko, futbal Minulotýždňová pondelková prehra v Prahe s Českom (0:1) rozhodla aj o tom, že futbalisti Slovenska budú pri nedeľňajšom žrebe kvalifikácie ME 2020 až v treťom výkonnostnom koši.

Kým pred štyrmi rokmi, keď žrebovali kvalifikáciu ME 2016, mal šancu postúpiť do Francúzska ešte aj tretí v skupine (z baráže), teraz sa na šampionát dostanú len prvé dve mužstvá z každej z desiatich skupín, to znamená dovedna dvadsať mužstiev. Zostávajúce štyri miestenky sa ujdú víťazom jednotlivých divízii Ligy národov. Ich záverečné turnaje sa uskutočnia v marci 2020.

UEFA rozdelila prihlásené krajiny do šiestich výkonnostných skupín. Slováci sa ocitli v treťom koši, takže čakajú na dva tímy z vyšších. "Ľahký zápas už nie je. Keď sa pozrieme na druhý a tretí kôš, v nich sú tímy takmer na rovnakej úrovni. My však máme cieľ dostať sa na šampionát,“ pripomína tréner slovenského národného mužstva.

V druhom koši sú napríklad Nemci, majstri sveta 2014. Skupina, v ktorej sa ocitnú, bude pre tímy z nižších košov mimoriadne náročná. Slováci môžu naraziť aj na Ukrajinu či Česko, ktoré ich preskočili nedávno v skupine Ligy národov.

Veľké federálne derby v Prahe Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Kapitán Slovenska Martin Škrtel bráni českého...

Šampionát sa dočká aj inej významnej zmeny, ktorú UEFA zaviedla pri príležitosti 60. výročia od prvých ME. Mimochodom, v roku 1960 sa v záverečnom štvorčlennom turnaji predstavilo aj niekdajšie Československo a získalo bronzovú medailu.

Zápasy finálového turnaja v lete 2020 sa uskutočnia v dvanástich krajinách – Anglicku, Azerbajdžane, Dánsku, Holandsku, Írsku, Maďarsku, Nemecku, Rumunsku, Rusku, Škótsku, Španielsku a Taliansku.

Dala tiež šancu bývalým organizátorským krajinám, aby sa mohli čisto teoreticky na najbližšom finálovom turnaji zúčastniť. Preto sa v jednej kvalifikačnej skupine môžu ocitnúť v nedeľu maximálne dve.

Nasadenie do výkonnostných košov

  • 1. kôš: Švajčiarsko, Portugalsko, Holandsko, Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Poľsko.
  • 2. kôš: Nemecko, Island, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Rusko, Rakúsko, Wales, Česko.
  • 3. kôš: Slovensko, Turecko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, Bulharsko, Izrael.
  • 4. kôš: Maďarsko, Rumunsko, Grécko, Albánsko, Čierna Hora, Cyprus, Estónsko, Slovinsko, Litva, Gruzínsko.
  • 5. kôš: Macedónsko, Kosovo, Bielorusko, Luxembursko, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Moldavsko, Gibraltár, Faer. ostrovy.
  • 6. kôš: Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Andorra, Malta, San Maríno.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti