Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nehrali sme až tak, aby sme prehrali, tvrdil po zápase s Českom tréner Hapal

Slovenskí futbaloví reprezentanti ukončili kalendárny rok 2018 tesnou prehrou 0:1 s Českom, ktorá ich odsunula na konečné tretie miesto v 1. skupine B-divízie Ligy národov.

20.11.2018 07:54
debata (5)
Pavel Hapal počas zápasu v Česku. Foto: TASR, Martin Baumann
Pavel Hapal Pavel Hapal počas zápasu v Česku.

V nasledujúcej edícii novovytvorenej súťaže tak klesnú o jednu výkonnostnú úroveň nižšie a zároveň budú pri decembrovom žrebe kvalifikácie majstrovstiev Európy 2020 zaradení do tretieho koša.

Tréner slovenského tímu Pavel Hapal avizoval, že jeho zverenci sa budú v Prahe prezentovať ofenzívnym prejavom, aby si zabezpečili zisk troch bodov. Napokon na trávniku v Edene nestrelili gól a nevypracovali si ani vyložené šance na skórovanie.

"Zápas sa mi hodnotí ťažko. Nehrali sme až tak, aby sme prehrali. Prvých dvadsať alebo dvadsaťpäť minút sme mali šance, ale nedokázali sme ich premeniť. Hrali sme veľmi komplikovane a súper využíval brejkové situácie,“ hodnotil 49-ročný kouč na pozápasovej tlačovej konferencii.

V 58. min Hapal reagoval na nepriaznivý vývoj stretnutia dvojitým striedaním a do hry poslal Ondreja Dudu s Róbertom Makom, ale ani ich príchod na ihrisko nemal signifikantný vplyv na nevýrazný výkon Slovákov.

Veľké federálne derby v Prahe Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Kapitán Slovenska Martin Škrtel bráni českého...

"V druhom polčase sme si síce vytvorili platonický tlak, ale nevyprodukovali sme si príležitosti. Mali sme hrať jednoduchšie a donútiť súpera k chybe, čo sa nám napokon nepodarilo. V zápase nám chýbala agresivita, takisto sme mali hrať viac kolmo,“ pokračoval.

Rodák z Kroměřiža zahájil účinkovanie na slovenskej lavičke piatkovým víťazstvom 4:1 v Lige národov nad Ukrajinou. Úspešnú základnú zostavu z tohto vystúpenia však zmenil na dvoch postoch. Zraneného Juraja Kucku v strede poľa nahradil Matúš Bero a Róberta Maka vymenil na ľavom krídle Miroslav Stoch.

"Miňa sme chceli vyskúšať, keďže momentálne nemáme prípravné zápasy na to, aby sme ho otestovali. Snažil sa, ale nedarilo sa mu presadiť sa. Vedeli sme však, že do hry v priebehu duelu zapojíme aj Maka,“ vysvetľoval svoj zámer Hapal, ktorý skomentoval aj výkon Bera. "Neprekvapil ma, je to súbojový typ. Fyzicky sa vydal zo všetkých síl, ale v niektorých situáciách mohol mať viac herného pokoja.“

Slováci pod vedením trénera Hapala podali v dvoch zápasoch dva odlišné výkony. Zatiaľ čo doma proti Ukrajine hýrili aktivitou v ofenzíve a strelili štyri góly, o tri dni neskôr v Prahe sa herne trápili.

Pavel Hapal. Foto: TASR, Martin Baumann
Pavel Hapal Pavel Hapal.

„Možno to pramení aj z únavy. Hrali sme zbytočne veľa do strán, zdĺhavo a potrebovali sme hrať kolmo. Zvolili sme dlhšie kombinácie a tie nám nevychádzali, keďže trávnik nebol ideálny,“ vysvetľoval bývalý lodivod SR “21".

Hapal mal v novembrovom dvojzápase možnosť prvýkrát pracovať so slovenským národným tímom. Teraz pred ním stojí dôležitá úloha – pripraviť káder na budúcoročnú kvalifikáciu ME, ktorá štartuje už v marci.

"Musíme si tieto duely zanalyzovať, aby sme si vedeli naše poznatky zúročiť v kvalifikácii. Budeme sa snažiť tímu zafixovať herný prejav zo zápasu proti Ukrajine. Potrebujeme byť priamočiari a efektívni,“ dodal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #slovenskí futbalisti