Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď Letná padla. Weiss na to bude spomínať ešte 21 rokov

Bol 1. apríl a bol to trochu bláznivý deň. Letná padla. Dobyli ju slovenskí futbalisti. Strelili v zápase všetky tri góly, ale ledva vyhrali.

19.11.2018 13:38
Erik Jendrišek Foto: ,
Erik Jendrišek v súboji s Davidom Rozehnalom počas zápasu na Letnej v apríli 2009.
debata

Strelec videl Čecha prvý raz

Skóre otvoril v 22. minúte Šesták, ale po polhodine hry vyrovnal vlastným gólom Škrtel, Jankulovského slabú strelu usmernil do siete pod Muchovými nohami a rukami. Sedem minút pred koncom spečatil český osud Jendrišek.

Slováci dorazili na Letnú z Londýna, kde schytali štvorgólovú prehru. Málokto rátal, že oberú v dôležitom zápase v boji o Afriku Česko, ale v Prahe prvý i posledný raz získali tri body.

Zostrih zo zápasu Česko - Slovensko.

„Odohrali sme zápas, na ktorý budem spomínať tridsať rokov,“ vytešoval sa slovenský tréner Vladimír Weiss pred vyše deviatimi rokmi.

Aj jeho zverenci boli v eufóriii. Mladík Erik Jendrišek, komentoval víťazný gól slovami. „S brankárom svetového formátu sa nestretávam každý deň. Vlastne som Petra Čecha videl po prvý raz v živote.“

A potom ešte komentoval fakt, že prvú strelu Čech výborne vyrazil a až druhý pokus skončil v sieti.

„Chytil to super, ale som rád, že som počúvol rady mojej priateľky, ktorá mi vždy vraví, že mám dohrávať až do konca. Môj najväčší kritik bude konečne spokojný.“

Hamšík sa na Letnej vyzliekal

Ďalší mladík, ktorý rozbiehal hviezdnu kariéru – Marek Hamšík, sa vyzul a hodil do hľadiska kopačky s dátumom 1. apríla 2009. „Už sú nepoužiteľné,“ tvrdil.

Na otázku, či si ich nechcel nechať na pamiatku, s úsmevom vravel. „Mám ešte jedny. Za nimi som hodil divákom chrániče, dres, trenírky… Od radosti som sa celý vyzliekol.“

Bol to výnimočný zápas, ktorý otvoril Weissovým zverencom cestu na svetový šampionát. Slováci z jedenástich vzájomných zápasov s Čechmi vyhrali len trikrát. A iba raz na ich pôde. V štyroch ďalších zápasoch hladko prehrali – inkasovali trinásť gólov a dali dva.

Slováci sa v Prahe v pondelok predstavia tretí raz, ale premiérovo na štadióne v Edene, ktorý je vzdušnou čiarou niekoľko kilometrov od Letnej.

V Česku ešte na začiatku jesene vládla futbalová nálada pod psa, ale teraz sa všetko otáča a prevláda žičlivé očakávanie. „Teším sa, že sa nám podarilo zmeniť atmosféru, opäť vzbudiť záujem ľudí o futbal. To nás veľmi motivuje,“ vravel pred stretnutím kapitán domácich Bořek Dočkal.

Šilhavý by zobral Hapala na dovolenku

Obom tímom vyšli generálky na vzájomný zápas, ale Dočkal tomu nepripisoval veľkú váhu. „Vo futbale funguje vždy až priama konfrontácia. Šance sa nedajú posudzovať podľa toho, ako hrali súperi predtým,“ tvrdil.

Boj o záchranu v B-divízii prináša niekoľko zaujímavých situácií. V Edene pozná každý kúsok trávy Miroslav Stoch, opora pražskej Slavie. Doma však bude tentoraz hosťom.

zväčšiť Miroslav Stoch počas tréningu pred zápasom 6.... Foto: TASR, Martin Baumann
Stoch Miroslav Stoch počas tréningu pred zápasom 6. kola Ligy národov Česko - Slovensko v Prahe.

Nový slovenský tréner, Čech Pavel Hapal, sa prvý raz predstaví v novej funkcii na ihrisku súpera a futbalový osud zariadil, že proti nemu stoja jeho krajania. Kouč českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý, ktorý takisto začína na novom poste a pred súbojom so Slovenskom mal za sebou na lavičke len tri stretnutia, patrí s Hapalom do jednej generácie, hoci je o niečo starší. Na začiatku mesiaca oslávil 57. narodeniny, Hapal bude mať päťdesiatku na budúci rok.

Šilhavý a Hapal sú kamaráti. „Hrávali sme proti sebe, telefonujeme si, pokojne by som s ním išiel na dovolenku,“ tvrdí tréner českého národného výberu.

Teraz však budú stáť proti sebe vo veľkom federálnom derby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #česká futbalová reprezentácia #Liga národov