Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Deň derby. Slovákom pomôže v Prahe len výhra

Čo všetko sa môže vo futbale zmeniť za jediný mesiac!

19.11.2018 05:00
Česko Praha šport futbal Slovensko LN tréning Foto: ,
Na snímke slovenskí futbaloví reprezentanti zľava Ján Greguš, Marek Hamšík, Albert Rusnák, Miroslav Stoch, Vladimír Weiss a Róbert Mak počas tréningu v Prahe.
debata (4)

V októbri odohrali českí reprezentanti v Trnave prvý zápas so Slovenskom v Lige národov. Po sérii zlých výsledkov vymenili trénera a mobilizovali sily. Jaroslavovi Šilhavému vyšla premiéra dokonale – Česko vyhralo 2:1.

Nik vtedy netušil, že na odvetu pocestujú Slováci už s novým mužom na trénerskej lavičke a že túto funkciu obsadí Čech. Pavel Hapal si odkrútil prvý zápas s Ukrajinou v Trnave, ale dnes ho čaká premiéra u súpera proti krajanom.

A tí sú v podstatne lepšej situácii. Nielenže majú v súboji o záchranu v 1. skupine výhodu domáceho prostredia, ale na udržanie v B-divízii Ligy národov im stačí aj remíza. Slováci majú jasnú úlohu.

Slováci trénovali v Prahe Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Stanislav Lobotka počas tréningu pred zápasom...

Ak nechcú klesnúť o kategóriu nižšie, musia dnes bezpodmienečne vyhrať. Tri body im pomôžu aj v tom, že si udržia miesto v druhom výkonnostnom koši na žrebovaní kvalifikácie ME 2020 o necelé dva týždne.

„Teším sa na zápas, je pre mňa trošku špecifický. Teraz však obhajujem farby Slovenska a chceme byť v Prahe úspešní. Všetci vieme, že musíme vyhrať a urobíme pre to maximum,“ zdôraznil Hapal a naznačil aj spôsob hry: „Budeme hrať ofenzívne.“

Hapal český futbal i reprezentačný tím súpera pozná. Videl ho aj v minulotýždňovej príprave, v ktorej Česi vyhrali v Poľsku (1:0). „České mužstvo sa výkonnostne dvíha, výsledkovo i herne. Bolo nebezpečné smerom dopredu, ale má aj svoje slabiny, bolo by dobré, keby sme ich využili,“ naznačil tréner Slovákov.

Výborný vstup v novej funkcii v súboji s Ukrajinou (4:1) ho potešil, ale trápili ho niektoré menšie zdravotné problémy jeho zverencov, aj preto nechcel zatiaľ hovoriť o základnej zostave. Zápas s Ukrajinou nedohral Kucka a ani Zreľák.

„Čo sa týka hry, ukázali sme dosť pozitívnych vecí, ale komlikovanejšie je, že niektorí hráči majú menšie zdravotné problémy, utŕžili dosť úderov. Verím, že sa to neprejaví, že sa všetci hráči dajú dokopy, aj Kucka aj Zreľák.“

Tréner Šilhavý si cenil výhru v Trnave. „Bola povzbudením do ďalšej práce. A tiež posledné víťazstvo v Poľsku. Teraz by bolo výborné, keby sme zvládli aj ďalší zápas so Slovákmi.“

V českom tábore zdôrazňujú, že hoci im stačí aj remíza, na ňu mužstvo hrať nebude, to by sa mu mohlo vypomstiť. Vzájomná bilancia hovorí jasne v prospech Česka. Z jedenástich zápasov vyhralo šesť, dva sa skončili nerozhodne a tri prehralo. Aktuálne sú na tom lepšie podľa rebríčka FIFA slovenskí futbalisti. Patrí im v ňom 28. priečka, Česi sú až dvadsať miest pod nimi.

Česko – Slovensko

Liga národov, B-divízia, 1. skupina, dnes, výkop o 20.45, Praha, štadión Slavie v Edene, priamy prenos RTVS. Zápas povedú španielski rozhodcovia, na čele s hlavným Alejandrom Hernandezom.
Predpokladané zostavy
Česko: Vaclík – Gebre Selassie, Kalas, Čelůstka, Novák – Souček, Pavelka – Vydra, Dočkal, Jankto – Schick
Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko – Greguš – Rusnák, Kucka, Hamšík, Stoch – Nemec

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #českí futbalisti #UEFA Liga národov