Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci urobili na Čechov dojem. Zmena trénera im pomohla, zhodujú sa

Výkon Slovenska počas piatkovej výhry 4:1 nad Ukrajinou urobil na českých futbalistov pred pondelkovým vzájomným zápasom v Prahe dojem.

18.11.2018 11:00
futbal Slovensko česko duda Foto: ,
Ondrej Duda sa prediera českou obranou v zápase Slovensko - Česko v Trnave.
debata (5)

Podľa brankára Tomáša Vaclíka bolo vidieť, že aj u Slovenska zafungoval impulz v podobe zmeny trénera. Preto očakáva, že stretnutie v Edene bude veľmi zaujímavé. Verí však, že Česi duel zvládnu a odvrátia hrozbu zostupu v Lige národov.

„Pozerali sme s chalanmi prenos a Slováci hrali veľmi dobre. Ukrajinci síce neboli v takom zložení ako v predchádzajúcich zápasoch, ale to nič nemení na tom, že Slováci vyhrali zaslúžene,“ vyhlásil Vaclík.

„Aj v slovenskom tíme zafungoval impulz v podobe výmeny trénera. Prečistil sa vzduch po afére, čo tam mali. Snáď sa vystrieľali, ale v pondelok to bude určite zaujímavé stretnutie,“ dodal.

Zápas Slovensko - Ukrajina v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Zľava: Igor Plastun z Ukrajiny, Marek Hamšík zo...

Zatiaľ čo pri štvrtkovej príprave v Poľsku si Česi museli dávať pozor hlavne na hrotového útočníka Roberta Lewandowského, proti Slovensku bude kľúčové pokryť ofenzívnych záložníkov a nedovoľovať súperovi strely z diaľky.

„Slováci strieľajú veľa z diaľky. Stochovi to teraz padá. Kucka, Hamšík, Greguš tiež dávajú veľa gólov zo strednej vzdialenosti. Musíme si ich preberať, obrana musí rýchlo vystupovať a predovšetkým nesmieme strácať lopty pri rozohrávke,“ uviedol Vaclík.

Pondelkový zápas bude priamym súbojom o udržanie sa v druhej divízii Ligy národov. „Na reprezentačnej úrovni som asi ešte nechytal taký zápas. Pre mňa to bude nové. Je to špecifické. Musíte dávať pozor na každú chybu, môže rozhodnúť jedna odrazená lopta či štandardka,“ povedal gólman Sevilly.

Čechom stačí bod. Ak by prehrali, okrem zostupu by spadli aj do tretieho koša pre blížiaci sa žreb kvalifikácie ME 2020. A tým, že napríklad do druhého koša spadli štvornásobní majstri sveta Nemci, je udržanie druhého koša o to dôležitejšie. Inak by teoreticky Česi mohli naraziť na skupinu napríklad s Francúzskom a Nemeckom a postup na šampionát by bol veľmi ťažký.

„Pre nás je veľmi dôležité, aby sme pokračovali v tom, čo teraz budujeme. Potom v marci začne kvalifikácia, ktorá bude ešte dôležitejšia. Všetci vieme, čo to obnáša, keď ten bod teraz uhráme a udržíme sa. Chceme sa vyhnúť Nemcom, ktorí teraz vypadli,“ dodal Vaclík.

Zápas so Slovenskom pre neho bude dôležitý aj preto, že bojuje s Jiřím Pavlenkom o post jednotky pre kvalifikáciu a gólmanovi Brém vyšiel duel s Poľskom. „Jirka odchytal veľmi dobrý zápas, bol celý zápas istý a bol jeden z kľúčov, prečo sme vzadu uhrali nulu. Takže keď to ja pokazím, môže to rozhodnúť o jednotke,“ tuší Vaclík.

Zároveň ale vie, že sa tréneri budú rozhodovať nielen na základe jedného zápasu. „Tréneri nás počas dvoch mesiacov videli vo veľa tréningoch, uvidia nás v rovnakom počte zápasov. Môžu tušiť, kto má aký vplyv na tím, nielen na ihrisku. Aspoň ja si myslím, že rozhodnutie nebude záležať na tom, že Pavlas odchytal skvele Poľsko a ja odchytám proti Slovákom,“ dodal Vaclík.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #českí futbalisti #UEFA Liga národov