Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezda s číslom 10. Lídrom Slovákov bol skvelý Rusnák

Slovenskí futbaloví reprezentanti v piatok na trávniku v Trnave potešili priaznivcov i trénera Pavla Hapala pri jeho premiére na lavičke A-tímu SR jednoznačným víťazstvom 4:1 nad ukrajinským protivníkom v dueli 1. skupiny B-divízie európskej Ligy národov (LN).

17.11.2018 08:40
SR Futbal LN Slovensko Ukrajina TTX Rusnák Foto: ,
Albert Rusnák a vpravo David Hancko (obaja Slovensko) sa tešia po strelení gólu do siete Ukrajiny.
debata (5)

V „produktivite“ vynikol najmä Albert Rusnák, ktorý v 6. min po štandardnej situácii zahranej Marekom Hamšíkom a jeho priťuknutí otvoril skóre spoza šestnástky tečovanou strelou a za stavu 2:1 prihral na dva góly – Adamovi Zreľákovi a Róbertovi Makovi.

„Supervýsledok. Veľmi dobrý výkon celého mužstva a hráčov, ktorí nastúpili v zápase. Darilo sa nám smerom dopredu, dali sme štyri góly. Aj dozadu sme odviedli skvelú prácu. Vynikajúci zápas z našej strany. Možno nám pomohol ten prvý gól, celkovo však hra vyzerala dobre,“ vravel po stretnutí v mixzóne Štadióna Antona Malatinského dobre naladený Albert Rusnák a pokračoval:

„Možno to bol aj môj najlepší výkon v reprezentácii, určite jeden z lepších zápasov. Som ofenzívny hráč, odo mňa sa čakajú góly i asistencie. Pri treťom góle to Zreľák trafil pekne. Ja som dal strieľanú loptu, niečo medzi strelou a centrom, kde bolo viacero hráčov. Adam to perfektne tečoval. Zaslúžil si dať gól, pretože odviedol veľa ťažkej práce, ktorú možno ľudia nevidia. Zrážal sa so súpermi počas účinkovania na trávniku.“

Dvadsaťštyriročný krídelník Rusnák už videl v hre aj rukopis nového kouča Hapala.

„Mali sme pár signálov z rohov i štandardiek, trénovali sme to. Tréner nám zdôrazňoval, že štandardnou situáciou si vieme pomôcť streliť nejaký gól. Proti Ukrajine sme si vypracovali viacero šancí zo štandardiek a aj ten môj gól bol po niečom takom, čo sme nacvičovali. Každý kouč má čosi svoje. Tréner Hapal sa snaží presadiť ten štýl futbalu, aký sme mali za jeho úspešnej éry v dvadsaťjednotke.“

„Zatiaľ mal na to iba krátky čas, ale čím tu bude dlhšie, tým sa ešte objaví pár nových vecí v jeho podaní. Proti Ukrajine nás nabádal, aby sme ich presúvali vysoko. To sme do nejakej 65. minúty aj robili. Je to náročný systém, stojí veľa síl. Keď už bolo 4:1, tak sme dostali pokyn, že sa môžeme stiahnuť do hlbšieho bloku a vyrážať do brejkov. Fungovalo to,“ vyjadril sa ďalej hráč zámorskej MLS Real Salt Lake.

Na margo takmer desaťtisícovej návštevy (oficiálne 9764 ľudí, pozn.) v hľadisku trnavskej City Areny podotkol: „My hráči by sme určite chceli hrať pred plným štadiónom. Na druhej strane treba povedať, že prvé dva zápasy v Lige národov sme prehrali, nemôžeme vyhrať našu skupinu. Možno aj to pár fanúšikov odradilo, aby prišli. Myslím si, že takýmito výkonmi, ako proti Ukrajine, si ich môžeme získať naspäť.“

Zápas Slovensko - Ukrajina v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Zľava: Igor Plastun z Ukrajiny, Marek Hamšík zo...

Ukrajinci už mali pred piatkovým stretnutím istotu celkového triumfu v „slovenskej“ skupine LN. „Prišli v inej zostave, pretože im vypadlo pár futbalistov pre zranenia. Nemyslim si však, že z tých hráčov, ktorí mali hrať v základe, bol niekto na lavičke. Určite boli oslabení, ale na druhej strane, tréner Ševčenko im určite vravel, že je to dôležitý zápas. Nebol to priateľský duel. Aj oni predviedli v Trnave pár dobrých akcií, boli nepríjemní,“ poznamenal Rusnák, ktorý si v 16. štarte za A-tím SR pripísal štvrtý presný zásah.

O tom, či sa Slovensko udrží v B-divízii Ligy národov 2018/2019, rozhodne pondelňajší duel s domácim Českom. Akékoľvek víťazstvo zverencov trénera Pavla Hapala v Prahe bude znamenať zotrvanie reprezentácie SR v tejto výkonnostnej skupine a pád ČR nižšie, teda do C-divízie.

„Česi v prípravnom dueli vyhrali vo štvrtok v Poľsku 1:0, my sme teraz zdolali Ukrajinu 4:1: Obom tímom dodajú tieto víťazstvá sebavedomie. V Česku pôjde o všetko. Teraz sa už môžeme sústrediť na nich, doteraz to bolo na piatkový súboj s Ukrajinou. Chceli sme ho v Trnave zvládnuť, aby sme nemuseli ísť do Česka zvíťaziť o určitý počet gólov. Na druhej strane aj tak musíme v Prahe vyhrať, remíza nič nerieši. Osobne sa na pondelňajší zápas teším, už sa ho neviem dočkať. Myslím si, že aj všetci ďalší hráči i náš realizačný tím. Bude to veľké derby, plný štadión. Pôjde o záchranu v B-divízii. Verím, že uspejeme,“ dodal rodák z českého Vyškova.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Albert Rusnák #slovenskí futbalisti #UEFA Liga národov