Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slováci zvalcovali Ukrajinu. Dali jej štyri góly, množstvo ďalších šancí zahodili

Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili nad Ukrajincami presvedčivo 4:1 v piatkovom stretnutí európskej Ligy národov 2018/2019 v Trnave. V 1. skupine B-divízie si po dvoch prehrách pripísali do tabuľky premiérové body. Odplatili tak Ukrajincom septembrovú prehru z Ľvova (0:1).

16.11.2018 22:40
Slovensko, Ukrajina Foto: ,
Spoločná fotografia hráčov Slovenska.
debata (25)

Skóre zápasu na Štadióne Antona Malatinského v Trnave otvoril v 6. min krídelník Albert Rusnák. Druhý zásah pridal v 26. min taktiež strelou spoza šestnástky Juraj Kucka. Po prestávke v 47. min hostia znížili zásluhou Jevgena Konopľanku, ale Slováci v neskoršom priebehu pridali ešte dva góly z kopačiek Adama Zreľáka a Róberta Maka.

Mužstvo trénera Pavla Hapala, pre ktorého bol zápas s Ukrajinou premiérový na lavičke tímu SR, v pondelok 19. novembra uzavrie účinkovanie v skupinovej fáze Ligy národov v Prahe proti domácemu Česku. Ak sa chcú Slováci vyhnúť zostupu do C-divízie LN a zabezpečiť si účasť v 2. koši pri decembrovom žrebe kvalifikácie ME 2020, musia v „stovežatej“ zvíťaziť, keďže októbrový vzájomný duel v Trnave zvládli lepšie Česi (2:1).

Slovensko – Ukrajina 4:1 (2:0)

Góly: 6. A. Rusnák, 26. Kucka, 52. Zreľák, 61. Mak – 47. Konopľanka, ŽK: 49. Greguš – 22. Burda, 87. Stepanenko, 90. Plastun, rozhodovali: Dabanovič – Djukič, Djikanovič (všetci Č. Hora), 9764 divákov
Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Škriniar, D. Hancko – Greguš – A. Rusnák, Kucka (30. Bero), Hamšík, Mak (69. Stoch) – Zreľák (82. M. Ďuriš)
Ukrajina: Bojko – Karavajev, Krivcov (14. Plastun), Burda, Matvijenko – Stepanenko, Malinovskij, Zinčenko – Cygankov, Konopľanka (64. Šaparenko) – Boriačuk (62. Kovalenko)

Už v 5. min si mladý obranca Hancko vypýtal faul, Hamšík následne nakrátko rozohral priamy kop na A. Rusnáka, ktorý spoza šestnástky strelou k bližšej žrdi prekonal Bojka – 1:0.

V 12. min Ukrajinci pri rozohrávke prišli o loptu, Pekarík z krídelného priestoru našiel centrom Hamšíka, no legionár z talianskeho SSC Neapol v čistej šanci netrafil bránku.

Technický pokus Maka v 19. min presvišťal ponad brvno. Slováci boli naďalej aktívni – v 22. min Hancko pekne posadil loptu na hlavu Zreľáka, ktorý v tutovke minul ukrajinskú bránku. Hráči spod Tatier sa však dočkali v 26. min, keď Kuckova strela spoza „veľkého vápna“ prepadla Bojkovi pomedzi rukavice do bránky – 2:0.

Zápas Slovensko - Ukrajina v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Zľava: Igor Plastun z Ukrajiny, Marek Hamšík zo...

Pred polčasovou prestávkou pálili nad bránku Bero a Hamšík.

Po zmene strán v 47. min Ukrajinci znížili hneď z prvej vážnejšej príležitosti. Karavajev z pravej strany našiel Konopľanku, ktorý pohotovým halfvolejom prekonal Dúbravku. Slováci opäť získali dvojgólové vedenie v 52. min. Najprv Mak trafil pravú žrď, Rusnák však vrátil loptu pred bránku a Zreľák efektne upravil na 3:1.

Po hodine hry sa Ukrajinci v prečíslení po zaváhaní Škrtela rútili na bránku domácich, ale Konopľanka nevyzrel na Dúbravku. Z protiútoku Rusnák našiel Maka, ktorý si na hranici šestnástky pripravil parketu a poslal loptu presne k ľavej žrdi – 4:1.

Ukrajinci sa snažili skorigovať nepriaznivý stav, ale strely Stepanenka a Malinovského sa nevošli medzi tri žrde. Zásah striedajúceho M. Ďuriša v 86. min neplatil pre ofsajd.

Tabuľka 1. skupiny B-divízie európskej Ligy národov
    Z V R P S B
1. Ukrajina 4 3 0 1 5:5 9
2. Slovensko 3 1 0 2 5:4 3
3. Česko 3 1 0 2 3:4 3

Hlasy (zdroj: RTVS):

Pavel Hapal, tréner SR: „Sú to krásne pocity. Chceli sme vyhrať, ale nečakali sme, že to bude takýmto rozdielom. Boli sme pri chuti, chceli sme strieľať. Som rád, že hráči duel odpracovali, ‚odmakali‘ a boli sme zaslúžene odmenení štyrmi gólmi. V Prahe to pre mňa bude špecifický zápas, chceme zostať v tejto skupine, chcem zvíťaziť a urobíme pre to všetko.“

Albert Rusnák (stredopoliar SR): „Vedeli sme, že bude dobré, keď zvíťazíme. Bolo potrebné sa dobre naladiť pred Čechmi, kde pôjde o všetko. Podali sme dobrý výkon smerom dopredu aj dozadu. Výsledok hovorí za ten výkon. Skraja som hrával za trénera Hapala aj v reprezentácii do 21 rokov, viem teda, čo odo mňa chce. Dnes večer si môžeme užiť toto víťazstvo, od zajtra sa treba sústrediť na zápas v Česku. Ak by sme tam nevyhrali, tento výsledok by nemal význam.“

Róbert Mak (stredopoliar SR): „Som rád, že som opäť skóroval v reprezentácii. Predchádzajúce šance v minulých zápasoch som nevyužil a dnes som chcel veľmi pomôcť mužstvu. Myslím si, že sme podali fantastický výkon. Určite je to zmena, že takmer po šiestich rokov je to niečo nové. Taký je futbalový život, partia je takmer taká istá. Túto partiu už máme veľmi dlho a všetci si rozumieme. Potrebujeme zvíťaziť v Prahe, ale po 4:1 nad Ukrajinou sa nám pôjde s väčším odhodlaním proti Čechom. Nemáme sa čoho báť, keď podáme taký výkon ako dnes.“

Adam Zreľák (útočník SR): „Samozrejme, som veľmi rád, že mi dal tréner dôveru a vyšlo mi to gólovo. Som veľmi rád, že som pomohol k dobrému výsledku a urobili sme radosť fanúšikom. Pri mojom góle Robo Mak vystrelil do žrde, odrazilo sa to, snažil som sa zakončiť pätou a vyšlo to parádne. A čo zranenie? Trochu sa mi točila hlava, keď som šiel dolu z ihriska, ale bude to dobré. Trochu to ‚zaľadujem‘ a bude fajn. Sme radi, že 3 body zostali doma a teraz pôjdeme v lepšom nastavení proti Čechom.“

Miroslav Stoch (stredopoliar SR): „Cítim sa výborne aj preto, že sme vyhrali. Keď som nastúpil, hráči už boli unavení, zatiahli sme sa do nižšieho bloku a mali pár brejkov. Veľmi sa teším z víťazstva, dobre sme sa naladili pred zápasom v Česku. Samozrejme, že ma potešilo, že po takej dlhej absencii v reprezentácii, keď som sa šiel rozcvičovať, ľudia začali kričať moje meno. Návrat nemohol byť lepší, vyhrali sme so silným súperom 4:1. Do každého zápasu ideme s tým, aby sme vyhrali. V Prahe to bude pre mňa špeciálny zápas, budem hrať ‚doma‘, veľmi sa na to teším.“

25 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #ukrajinskí futbalisti #UEFA Liga národov