Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci začínajú boj o záchranu. Uspejú proti Ukrajine?

Začínajú sa záchranárske práce. Slovenskí futbaloví reprezentanti majú na konte v 1. skupine B-divízie Ligy národov nula bodov a hrozí im zostup o poschodie nižšie v európskej hierarchii.

16.11.2018 05:00
hamšík ukrajina futbal Foto: ,
Marek Hamšík v septembrovom súboji Ukrajina - Slovensko v Ľvove.
debata

V záverečných dvoch stretnutiach – dnes s Ukrajinou a v pondelok v Česku – potrebujú bodovať. „Oba zápasy považujeme za dôležité a oba chceme vyhrať,“ tvrdí nový tréner národného mužstva Pavel Hapal, ktorého po odstúpení Jána Kozáka čaká premiéra na lavičke slovenskej reprezentácie.

Jeho zverencom by pomohol aspoň bod v stretnutí s Ukrajinou na trnavskom štadióne Antona Malatinského (výkop dnes o 20.45). Ale rozhodujúci bude pondelkový súboj s bývalými futbalovými bratmi Čechmi.

Najmä preto, že aj keď ukrajinskému tímu podľahnú, stále majú šancu udržať sa v B-divízii Ligy národov, ak vyhrajú v Prahe v Edene. Pravda, potom im nestačí najtesnejšia výhra.

„Vieme, čo by sme chceli hrať a urobíme maximum pre úspech,“ sľubuje český kouč, ktorý v minulosti už úspešne viedol slovenských reprezentantov do 21 rokov.

K dispozícii má 24-členný káder, v ktorom sú iba legionári, čo je výnimočná situácia. Zdravotné problémy mal Stanislav Lobotka a jeho štart v dnešnom stretnutí je otázny.

Šancu dostane Miroslav Stoch, ktorý sa vrátil do reprezentácie po dvoch rokoch a piatich mesiacoch. Dobrú formu aktuálne potvrdzuje v drese pražskej Slavie a nie je vylúčené, že Hapal mu dá šancu už v základnej zostave.

„Na zápas sa veľmi teším. A verím, že moje nadšenie prenesiem najmä na tím. Radi by sme fanúšikov potešili hrou, uvidíme, čo nám dovolí súper. Verím, že mužstvo bude správne motivované a pobije sa o víťazstvo,“ vyjadril sa včera Hapal.

Ukrajina je tradičný súper Slovákov, oba tímy sa stretli sedemkrát – v prípravných i súťažných zápasoch. Zaujímavosťou je, že ak sa zápas neskončil remízou (trikrát), tak rozdiel v skóre bol vždy len jednogólový (raz vyhralo Slovensko a tri razy Ukrajina).

„Zápasy s Ukrajinou sú vždy o jednom góle. Aj teraz očakávam vyrovnaný zápas,“ pripomína útočník Adam Nemec.

Stanislav Lobotka v súboji s Marlosom v... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
lobotka ukrajina futbal Stanislav Lobotka v súboji s Marlosom v septembrovom súboji Ukrajina - Slovensko v Ľvove.

Dnešný súper má už isté víťazstvo v 1. skupine a po záverečnom zápase v skupine so Slovenskom, nastúpi na budúci týždeň v príprave v Turecku. Ťahá sériu deviatich zápasov bez prehry (šesť víťazstiev, tri remízy).

Ukrajinský tréner, legendárny Andrij Ševčenko sa chystá skúšať nových hráčov a väčší priestor dostanú tí, ktorí hrávajú menej. V jeho nominácii sú až piati mladí, talentovaní futbalisti, ktorí ešte nikdy v národnom drese nenastúpili. Hviezdou v tíme je brankár a kapitán Andrij Pjatov (84 štartov v reprezentácii) a Jevhen Konopľanka (75 zápasov/18 gólov).

„Naša hra sa zlepšuje, ale stále máme čo robiť. Máme pred sebou dve záverečné stretnutia v tomto kalendárnom roku. čo je príležitosť vyskúšať nových hráčov. S účinkovaním v Lige národov sme spokojní. Máme zatiaľ plný počet bodov, v predstihu sme vyhrali skupinu a postúpili do elitnej A-divízie,“ vyjadril sa bývalý skvelý útočník.

Ako sa zachránia Slováci v B-divízii

Pre Slovákov bude rozhodujúci zápas s Českom. V Prahe musia vyhrať, remíza im nestačí, ani keď dnes zdolajú Ukrajinu. Ak však získajú s Ukrajinou aspoň bod, potom im stačí na udržanie sa v B-divízii akákoľvek výhra nad Českom, pretože budú mať minimálne o bod viac a vzájomné zápasy nebudú podstatné. Ak s Ukrajinou podľahnú potom musia zvíťaziť o dva góly, alebo o gól, ale až od skóre 3:2.

Slovensko – Ukrajina

Liga národov, B-divízia, 1. skupina, dnes, výkop o 20.45, Trnava, Štadión Antona Malatinského, priamy prenos RTVS. Zápas povedú rozhodcovia z Čiernej Hory, na čele s hlavným Nikolom Dabanovičom
Predpokladaná zostava Slovenska: Dúbravka – Sabo, Škrtel, Škriniar, Hancko – Kucka, Greguš – Mak, Hamšík, Stoch – Nemec

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #slovenskí futbalisti #UEFA Liga národov