Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zreľákovi sa v Norimbergu otočil život. Vavro sa teší, že v tíme zostal Škrtel

Dvaja muži hlásia návrat. Niekdajší kapitáni výberu do 21 rokov sa stretli tento týždeň v národnom mužstve.

14.11.2018 22:48
Denis Vavro Foto: ,
Denis Vavro (vľavo) na reprezentačnom zraze.
debata

V Kodani sa usmieva celý klub

Denisa Vavra stiahol tréner Pavel Hapal z dvadsaťjednotky. V kádri áčka už bol, nastúpil dokonca aj v dvoch zápasoch, ale na konte štartov má nulu. Oba boli neoficiálne. Aká je jeho šanca zažiť premiéru v najbližšom ostrom stretnutí s Ukrajinou či potom s Českom?

„To je otázka na trénera a neviem to odhadnúť. Budem sa pripravovať na každý zápas a uvidíme v piatok a potom v pondelok, aká bude zostava. Ak sa do nej nedostanem, nebudem smutný ani nahnevaný. Zatiaľ viem len jedno. Pre mňa je česť byť v tomto mužstve. Keď som sa dozvedel, že ma tréner nominoval, bol som šťastný,“ tvrdí Vavro.

Miesto v tíme si vybojoval aj výkonmi v drese FC Kodaň. Pravidelne nastupuje v základnej zostave a momentálne sa jeho tímu darí. V Európskej lige v C-skupine bojuje o postup so Stochovou Slaviou.

Denis Vavro s dresom Petra Dubovského, cenou... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Denis Vavro Denis Vavro s dresom Petra Dubovského, cenou pre najlepšieho futbalistu do 21 rokov.

„V lige sme druhí iba o skóre a zisk titulu je naším hlavným cieľom. V Európskej lige máme takisto šancu. Najbližší zápas o tom rozhodne: buď budeme úspešní a máme ešte šancu, alebo o ňu definitívne prídeme.“

Cíti, že mužstvo je silnejšie ako vlani. „Pred rokom sa nám nedarilo. Teraz vyhrávame aj zápasy, ktoré sme ešte vlani prehrávali. Keď som do klubu prišiel, prebiehala obnova kádra, neboli sme na seba zvyknutí, teraz sme viac zohratí. Už to ide ľahšie, ale stále máme rezervy. Ale podstatné je, že celý klub sa usmieva,“ popisuje atmosféru v Kodani.

Starší hráči stále majú čo tímu dať

V súčasnom reprezentačnom kádri nového trénera sa objavili viacerí mladí hráči, alebo takí, ktorí majú málo skúseností. Rodí sa už jadro nového tímu?

„Možno časom. Sú v ňom aj starší a skúsenejší futbalisti a tí majú stále čo dať tomuto mužstvu,“ reagoval 22-ročný Vavro. „Poznám sa s viacerými chalanmi, sú na tom podobne ako ja, začínajú v reprezentácii.“

Zraz futbalistov v Šamoríne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Miroslav Stoch na reprezentačnom zraze.

O stopérovi, ktorý na Slovensku pôsobil v Žiline a odtiaľ prestúpil do Kodane, sa hovorí, že by mohol perspektívne nahradiť v strede obrany Škrtela. „To je príjemné počúvať, ale som rád, že Maťo zatiaľ neskončil a môžem sa od neho veľa učiť. Je to pre mňa česť trénovať po jeho boku.“

Zatiaľ neočakáva, že utvorí dvojičku v strede obrany s Milanom Škriniarom, s ktorým sa stretol aj v žilinskom drese. „To je hudba budúcnosti. Možno to bude za dva, možno za tri roky. Neviem, ako sa situácia vyvinie.“

Už zajtra nastúpi mužstvo proti Ukrajine v Trnave (začiatok o 20.45). „Súper nebude hrať zatiahnutý v obrane, čakám, že bude aktívne napádať. V útoku budú Ukrajinci nepríjemní. A Česi? Sledoval som v televízii prvý zápas a viem, že to bude náročné. Je to derby, domáci nechajú na ihrisku všetky sily a budú chcieť vyhrať,“ domnieva sa.

Gól dal za dve minúty

Adam Zreľák, ktorý sa lúčil s Hapalovou dvadsaťjednotkou s kapitánskou páskou pred vyše rokom po finálovom turnaji ME 2017, má už na konte dva štarty v áčku. V súboji s Gruzínskom v máji 2016 sa premiérovo zapísal jedným gólom aj medzi strelcov.

Útočníka Norimbergu v poslednom období prenasledovali zranenia. Dlho čakal na svoju šancu a tá prišla koncom októbra v zápase s Frankfurtom. Na stretnutie nastupoval z lavičky v 76. min a hneď po príchode strelil gól.

Slovenský futbalista Norimbergu Adam Zreľák sa... Foto: TASR, DPA, Daniel Karmann
Adam Zreľák Slovenský futbalista Norimbergu Adam Zreľák sa teší po strelení gólu v zápase 9. kola nemeckej Bundesligy do siete Frankfurtu.

„Chcel som dokázať, že viem dávať góly. Keď som vybiehal na ihrisko, vravel som si, že musím skórovať. Podarilo sa mi to za dve minúty. Bol to neskutočný pocit. V uplynulých dvoch týždňoch sa mi všetko po dvoch zlých rokoch otočilo na dobré,“ usmieval sa na zraze v Šamoríne.

Má za sebou komplikované obdobie, v ktorom mu veľmi pomáhala norimberská legenda Marek Mintál. „Má tu veľké meno, všetci ho milujú. Pomáhal mi nielen v čase mojich zdravotných problémov, ale od začiatku, od prvých chvíľ, keď som do Norimbergu prišiel. Radil mi, čo mám robiť.“

Mintál mu pomáhal celý čas

S bývalým slovenským reprezentantom spolupracuje stále. „S Marekom máme my útočníci každý týždeň individuálne tréningy,“ dodal.

Zreľák patril medzi Hapalových favoritov v čase, keď tréner sedel na lavičke dvadsaťjednotky. O to jednoduchší by mohol byť jeho návrat do tímu.

„Samozrejme, je to výhoda. Prežili sme spolu tri roky a niečo sme dosiahli. Som rád, že dostal túto šancu, verím, že dokáže dať mužstvu nový impulz a bude sa mu dariť ako predtým s dvadsaťjednotkou. Aj v čase, keď som bol zranený, boli sme stále v kontakte.“

Adam Zreľák oslavuje so spoluhráčmi svoj gól do... Foto: SITA/AP, Daniel Karmann
Germany Soccer Bundesliga Adam Zreľák oslavuje so spoluhráčmi svoj gól do siete Frankfurtu.

Zdôrazňuje, že pre neho je teraz najdôležitejšie, že je zdravý. „Verím, že dokážem dávať góly. O tom som sa presvedčil aj v minulosti. V tíme sú skúsení útočníci Adam Nemec i Michal Ďuriš. Budem čakať na moju šancu a ak ju dostanem čo len na päť minút, urobím maximum, aby som ju využil a niečo ukázal. Budem sa biť o miesto.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Adam Zreľák #denis vavro