Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kozák potvrdil mená previnilcov. Bola to facka, poplakal som si, vraví

Ján Kozák sa rozhodol abdikovať na post šéftrénera slovenskej futbalovej reprezentácie na základe udalostí, ktoré nasledovali po sobotňajšej prehre 1:2 s Českom v B-divízii Ligy národov.

18.10.2018 10:24 , aktualizované: 12:06
debata (135)

Bývalý kouč národného tímu na mimoriadnej štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že sedem hráčov porušilo štatút reprezentanta a životosprávu.

Ide o brankárov Martina Dúbravku, Michala Šullu, obrancov Ľubomíra Šatku, Norberta Gyömbéra a Milana Škriniara a stredopoliarov Stanislava Lobotku a Vladimíra Weissa.

„Považoval som za potrebné, aby všetci okolo slovenského futbalu vrátane fanúšikov vedeli o tom, čo sa stalo,“ začal svoje rozprávanie Kozák.

„Večer som si pozrel dvakrát zápas s Českom a zrazu zisťujem, ako hráči prichádzajú zvonku. Strašne ma to bolelo, bolo to, ako keby ma niekto opľul alebo dal facku. Chcel som, aby sa títo hráči priznali. Tréning na druhý deň bol o desiatej, stretol som sa pred ním s Martinom Škrtelom a Marekom Hamšíkom, obaja boli prekvapení. Vyskúšal som teda, či sú tí siedmi chlapi a priznajú sa,“ pokračoval.

„Zhodnotil som zápas a povedal som pred kabínou, že sedem hráčov bolo vonku a je to problém. Pozrel som sa každému do očí. Dúbravka mi povedal, že má ťažké obdobie v Newcastli a išiel sa odreagovať. Weiss povedal, že nevie, prečo bol vonku,“ prezradil Kozák.

Ján Kozák prichádza na tlačovú konferenciu. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ján Kozák Ján Kozák prichádza na tlačovú konferenciu.

Ďalším hráčom, ku ktorému sa vyjadril, bol Lobotka.

„Povedal, že vo Vigu mal nahustený program a nemal čas sa odreagovať. Čudný pohľad na vec, keď hral zápasy sobota-sobota. A ešte na margo môjho odchodu povedal, že tréneri prichádzajú a odchádzajú a ja som profesionál. Prístupom stopercentný. Máme ho všetci radi, je to hráč budúcnosti s veľkým potenciálom.“

Nasledoval Milan Škriniar. „Škriniar povedal to isté, som z neho sklamaný, lebo vzťah s ním bol nadštandardný. Teším sa z jeho výkonov, budem obom stále fandiť, ale aj som ich chcel na tlačovke po zápase s Českom vyhecovať čiastočnou kritikou, aby prevzali väčšiu zodpovednosť za hru mužstva a nespoliehali sa na Škrtela. Šatka mi povedal, že išiel s kamarátmi.“

„Bola to pre mňa facka. Chcel som od hráčov počuť, že sa priznajú. Overoval som si, či sú chlapi,“ komentoval Ján Kozák na tlačovej besede kauzu, ktorá sa odohrala po zápase Ligy národov medzi Slovenskom a Českom.

„Preto som sa rozhodol, že ukončím svoje pôsobenie pri reprezentácii,“ doplnil Kozák. „S prezidentom zväzu Jánom Kováčikom sme si aj poplakali,“ priznal.

Kozák tiež uviedol, že mal tri možnosti, ako vyriešiť situáciu.

„Mohol som sa tváriť, že som ich nevidel, že budem čušať. A keď vyjde na povrch pravda, poviem, že som to nevidel. To však nebol môj štýl. Druhá možnosť bola, že ich všetkých vyhodím. Mohol som to urobiť? Nemohol. Sú tam štyria hráči, ktorých slovenský futbal potrebuje. Neviem si predstaviť budúcnosť bez Dúbravku, Škriniara, Lobotku a Weissa,“ povedal Kozák.

Sedmička hriešnikov nebude mať zatvorené dvere do slovenskej reprezentácie, ale musí rátať s finančnými sankciami, resp.následkami.

„Ak budú títo hráči v budúcnosti nominovaní, celú kvalifikáciu odohrajú bez nároku na odmenu. Tieto finančné prostriedky budú presunuté na Nadáciu SFZ a Nadáciu pre slovenských internacionálov,“ uviedol Ján Kováčik.

Na tlačovej besede padla aj otázka ohľadom Kozákovho nástupcu. „S návrhom prídem ja, ale aj ďalší. O novom trénerovi budeme rokovať. Verím, že sa zhodneme na jednom mene. Času nemáme veľa. Urobíme všetko pre to, aby sme nového trénera predstavili na budúci týždeň,“ doplnil Ján Kováčik.

Pre kouča Jána Kozáka bol duel s Čechmi 13. októbra 2018 celkovo 54. na lavičke A-tímu SR. Už 31. mája 2018 v prípravnom stretnutí v Trnave proti Holandsku (1:1) sa stal prvým trénerom v histórii slovenského futbalu, ktorý pokoril hranicu 50 zápasov.

Kozák má vysoko pozitívnu bilanciu 29 víťazstiev, 10 remíz a 15 prehier, skóre je priaznivé 80:48.

Kozák na tlačovej besede po odstúpení z funkcie Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Ján Kozák a prezident SFZ Ján Kováčik.

V počte víťazstiev (29) je najúspešnejším trénerom slovenskej reprezentácie v ére novodobej samostatnosti, Jozef Jankech má 18 víťazstiev, Vladimír Weiss st. 16. V slovenskom národnom tíme bol Ján Kozák najdlhšie pôsobiacim trénerom.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Vladimír Weiss ml. #Ján Kováčik #Stanislav Lobotka #Martin Dúbravka #Milan Škriniar