Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odišli kozáci a naskočili mladíci. V Švédsku siahali na výhru

Slovenskí futbalisti ani na piaty pokus nezdolali švédskeho súpera. Menšou útechou im môže byť fakt, že po slabších výkonoch i výsledkoch aspoň neprehrali a strelili gól. Prípravný zápas sa v utorok večer skončil v Štokholme nerozhodne 1:1.

17.10.2018 10:36 , aktualizované: 17:18
Milan Škriniar Foto: ,
Slovák Milan Škriniar a Švéd John Guidetti.
debata (4)

Stretnutie dostalo väčší náboj po udalostiach po súboji s Českom. Po vyše piatich rokoch nesedel prvý raz na lavičke Ján Kozák.

„Som rád, že hráči chceli ukázať, že sú charakterné mužstvo, dali do zápasu všetko a vyslali domov pozitívny odkaz,“ citovala stránka SFZ jeho dlhoročného asistenta Štefana Tarkoviča.

V porovnaní s Českom urobil v základnej jedenástke tri zmeny (nenastúpili krajní obrancovia Pekarík a Hubočan ani stredopoliar Duda, nahradili ich Sabo, Hancko a Rusnák). Domáci v zostave výrazne improvizovali, šancu dostali najmä hráči širšieho kádra.

Podľa Tarkoviča to bol obojstranne veľmi dobrý zápas. „Do prestávky sme boli jednoznačne lepší. Dobre sme kombinovali, niekedy až na hranici rizika, škoda, že sme nestrelili gól,“ domnieva sa.

Remíza Slovákov vo Švédsku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia na zápase vo Švédsku.

V prvom polčase mali Slováci bližšie ku gólu, ale Rusnákovu strelu zastavila žrď. Krátko po prestávke sa domáci ujali vedenia a potom ovládli zápas, mali prevahu a mohli svoj náskok aj zvýšiť. K slovu sa však dostávali aj hostia a Rusnák strelou spoza šestnástky vyrovnal a po Škriniarovej nebezpečnej hlavičke zachraňoval švédsky brankár.

V závere stretnutia nastala zaujímavá situácia. Z ihriska postupne odchádzali skúsení slovenskí reprezentanti Kucka, Mak, Hamšík, Nemec, Škrtel a zápas dohrával tím, v ktorom bolo až sedem futbalistov, z nich najstarší Rusnák mal 24 rokov, ďalší majú vek pod touto hranicou – Bero, Duda, Škriniar, Šatka, Mráz a Hancko. Trojica, ktorá ich v poli dopĺňala – Sabo, Greguš, Hrošovský – patrí do skupiny len o niečo starších hráčov, ktorí nie sú členmi základnej zostavy.

Najmä v závere ukázalo mužstvo asi najlepšie momenty a mohlo strhnúť na svoju stranu aj víťazstvo.

„Škoda, že nemáme futbalové šťastie. To, že v závere hralo možno najmladšie mužstvo v histórii slovenského futbalu, som si neuvedomoval, ale zámer vidieť mladých hráčov v akcii sme, samozrejme, mali,“ dodal Tarkovič.

Premiéru v reprezentačnom drese od prvých minút zažil obranca Hancko, odohral celý zápas. Už proti Česku nastúpil na záverečných desať minút a raritou je, že reprezentačnú kariéru odštartoval v dvoch zápasoch vždy pod iným trénerom. Prvý štart si pripísal útočník Mráz, má na konte dvadsať minút.

Mužstvo potvrdilo svoj potenciál, hoci hlbšie závery sa robiť nedajú. Musí ho potvrdiť aj v ďalších, najmä ostrých stretnutiach. Aj predchádzajúce slovenské reprezentácie, kým sa prebojovali na svetový i európsky šampionát, zažili predtým aj veľa prehier a sklamaní.

Slovákov čakajú na budúci mesiac dva záverečné zápasy v skupine Ligy národov – doma s Ukrajinou a vonku s Českom. Víťazom skupiny sa po včerajšej výhre nad Českom stala Ukrajina a slovenský tím bude bojovať s českým o druhé miesto a udržanie sa v B-divízii. Do najbližšieho zrazu by malo byť známe, kto ho v týchto súbojoch povedie.

Nevedel, čo s loptou – dal gól

Slováci strelili Švédom v piatom zápase len druhý gól. Postaral sa oň Albert Rusnák.

„Nemal som komu prihrať, tak som skúsil šťastie a som rád, že bol z toho gól,“ tvrdil. Podľa neho slovenský tím hral dobre.

„Mohli sme vyhrať, ale aj remíza je dobrý výsledok,“ dodal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Škriniar #slovenskí futbalisti