Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákom pôjde o lepší dojem. Švédov ešte nikdy nezdolali

Prípravné zápasy z futbalového kalendára pomaly miznú. Možnosť vyskúšať si niečo a dať aj šancu novým hráčom sa slovenským reprezentantom ponúka v utorok.

15.10.2018 22:00
Martin Škrtel, Martin Dúbravka, Marek Hamšík Foto: ,
Zľava Martin Škrtel, Martin Dúbravka a Marek Hamšík spievajú hymnu pred derby s Českom v Lige národov, ktoré slovenskí futbalisti prehrali v Trnave 1:2.
debata (2)

Čaká ich piaty vzájomný zápas so Švédskom. Pravda, po súboji s Českom prišli o hlavného trénera a povedie ich dočasne Kozákov asistent Štefan Tarkovič.

Na posledný vzájomný zápas nemajú Slováci najlepšie spomienky. V Abú Zabí podľahli Švédsku 0:6. Proti sebe však nastúpili ligové výbery a súboj nemal punc oficiálneho stretnutia. Dnes sa stretnú najsilnejšie tímy oboch krajín. Zápas v Solnej na okraji Štokholmu sa začína o 20.45.

„Je to síce len príprava, ale každý zápas je dôležitý, musíme sa naň dobre pripraviť a skoncentrovať. Po Česku chceme napraviť dojem – aj herne, aj výsledkovo, keďže sme už dlho nevyhrali. Zápas s Dánskom nerátam, lebo nemalo prvý tím. Dobré stretnutie vo Švédsku by nám pridalo viac na pohode,“ zdôraznil stredopoliar Stanislav Lobotka.

Zápas Ligy národov Slovensko - Česko Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Choreografia slovenských fanúšikov pred zápasom...

Práve jeho meno vyslovil v pozápasovom hodnotení s Českom už bývalý tréner Ján Kozák. Vyjadril sa, že mladší hráči by mali prevziať viac zodpovednosti. Ako vníma jeho kritické slová? „Je pravda, že s Českom to nebol ideálny zápas, ale trénerove vyjadrenia nechcem komentovať,“ reagoval Lobotka.

Tarkovič sa priznal, že ho Kozákovo rozhodnutie zaskočilo, nečakal ho, ale komentovať ho nebude. „Atmosféra v tíme nie je ideálna, to treba priznať. Predpokladali sme, že zvládneme dva zápasy v Lige národov, ale nezládli sme ich,“ vyjadril sa pred odletom do Švédska.

Dá sa očakávať, že nadviaže na doterajšiu spoločnú prácu s Kozákom a neprinesie nijaké radikálne zmeny. Šancu by mali dostať aj niektorí noví hráči a tí, ktorí nehrávali príliš často.

"Pre hráča je česť reprezentovať Slovensko a to isté platí aj pre mňa ako trénera. Viesť takýto výber je na jednej strane česť, na druhej veľká zodpovednosť. Urobíme maximum, aby sme s realizačným tímom mužstvo dobre pripravili a podalo adekvátny výkon,“ tvrdí Tarkovič.

Švédi sú pre Slovákov nepríjemným súperom. Stretli sa s ním štyri razy a ešte nevyhrali (po dve remízy a prehry). A dokonca im strelili len jeden gól – dal ho Marián Zeman hneď v prvom vzájomnom súboji pred vyše 22 rokmi (Slovensko podľahlo 1:2).

Švédsky tréner Janne Andersson má k dispozícii prakticky identický káder, ktorý sa predstavil aj v lete na šampionáte v Rusku, kde severania zažiarili. Vyhrali na MS ťažkú skupinu s Nemeckom, Mexikom a Južnou Kóreou, v osemfinále vyradili Švajčiarov (1:0) a stroskotali vo štvrťfinále s Angličanmi. Jasnú prevahu v ich tíme majú legionári, ktorých dopĺňajú len traja hráči z domácej ligy.

V novej súťaži Lige národov sa im zatiaľ príliš nedarilo, v B-divízii sú na tom len o niečo lepšie ako Slováci. V 2. skupine podľahli doma Turecku (2:3) a naposledy remizovali v Rusku (0:0).

Švédsko – Slovensko
Prípravný zápas, utorok, výkop o 20.45, Štokholm, priamy prenos RTVS. Zápas povedú dánski rozhodcovia, ako hlavný Jakob Kehlet.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #švédski futbalisti