Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Merčiak: Treba si vážiť, že sa Kozák rozhodol dobrovoľne odísť

Odstúpenie hlavného trénera futbalovej reprezentácie SR Jána Kozáka prekvapilo širokú verejnosť i futbalových odborníkov.

15.10.2018 15:02
Marcel Merčiak Foto: ,
Marcel Merčiak.
debata (13)

Rozhodnutie skúseného kouča nečakal ani známy televízny komentátor Marcel Merčiak. Tvrdí, že národný tím prišiel o najúspešnejšieho lodivoda v histórii. Kozák podľa neho splnil všetky ciele a nástupcu na uvoľnenej pozícii čaká neľahká úloha nadviazať na úspešné pôsobenie rodáka z Matejoviec nad Hornádom.

„Je to pre mňa veľké prekvapenie. Treba si uvedomiť, že odišiel najúspešnejší tréner v histórii národného tímu, ktorý bol pri mužstve zároveň aj najdlhšie obdobie. Absolvoval na lavičke reprezentácie najviac zápasov, dosiahol najviac víťazstiev. Mužstvo priviedol na majstrovstvá Európy, v kvalifikácii na MS Slovensku len tesne unikol postup do baráže. Myslím si, že Kozák v oboch kvalifikáciách splnil cieľ. Vždy dokázal mužstvo pripraviť na každý duel,“ zhodnotil Merčiak pre agentúru SITA Kozákovu anabázu na lavičke reprezentácie SR.

„Počas jeho pôsobenia na lavičke sme prehrali jediný zápas rozdielom triedy – na ME proti svetovým šampiónom z Nemecka. Nemcov sme predtým zdolali na ich pôde. Doma sme triumfovali nad Španielmi. Kozák nastavil latku tak vysoko, že ktokoľvek ho nahradí, bude mať veľmi náročné to napodobniť,“ poznamenal.

Komentátor RTVS nepozná dôvod, prečo Kozák rezignoval. Oceňuje, že sa na svojej pozícii nesnažil udržať za každú cenu a keď to uznal za vhodné, radšej sám odstúpil.

„Sú veci, ktoré sa vo futbale objavujú ako impulzy. Možno Kozák sám cítil, že mužstvu už nemôže dať viac. Aj to si treba vážiť, že prijal takéto rozhodnutie. Obdivujem ho, naozaj. Niektorí tréneri sa držia dlhodobo na svojich pozíciách a potrebujú veľmi zlé výsledky na to, aby konečne odišli. Klobúk dole pred jeho rozhodnutím,“ zamyslel sa Merčiak.

Na uvoľnenej pozícii by Marcel Merčiak najradšej videl Vladimíra Weissa st., ktorý už v minulosti viedol reprezentáciu. Z ostatných adeptov by volil aktuálneho kouča SR „21“ Adriána Guľu.

Zápas Ligy národov Slovensko - Česko Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Choreografia slovenských fanúšikov pred zápasom...

„Veľmi rád by som bol, keby sa k reprezentácii vrátil Vlado Weiss, ale tomu sa teraz mimoriadne darí s gruzínskym národným tímom. Držím mu palce, aby sa jeho zverenci dostali až do baráže o postup na ME 2020. Skloňujú sa i mená Pavla Hapala a Pavla Vrbu, ktorí majú skúsenosti so slovenským futbalom. Preferujem však Aďa Guľu,“ uzavrel 43-ročný novinár.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Marcel Merčiak #slovenskí futbalisti